Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Pozostałość pestycydu

    Ilość subst. aktywnej preparatu pestycydowego, wyrażona w mg/kglub ppm, znajdująca się w produktach roln. i żywności przeznaczonych do spożycia. Wprzypadku przekroczenia ustalonych norm, tzw. tolerancji, mówi się o skażeniu pestycydami.Zob. też dopuszczalne dzienne pobranie.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /293

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pożniwne spalanie słomy

    Najprostszy, ale i najgorszy sposób zagospodarowania s. pozostawionejna polu na ścierniskach. Pomijającniebezpieczeństwo pożarów, p.s.s. powodujeszkody ekol. (np. niszczenie pożytecznej fauny),zanieczyszcza atmosferę szkodliwymidymami i gazami oraz rakotwórczymi tlenkamiazotu. Pozostające w popiele sole...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /514

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pożytek pszczeli

    Zasób występujących wprzyrodzie surowców pochodzenia roślinnego,wykorzystywanych przez pszczoły jako pokarmoraz służących im do wytwarzania miodu i pierzgi. P.p. stanowią: pyłek kwiatowy,nektar, spadź, a czasem in. soki roślinne. Rozróżnia się p. pyłkowy, nektarowy i spadziowy.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /313

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Poziom glebowy

    Miner., org. lub org.-miner.część profilu glebowego, w przybliżeniu równoległado pow. gleby, odróżniająca się od p.sąsiednich stosunkowo jednorodną barwą,konsystencją, uziarnieniem, składem chem.,ilością i jakością materii org. i innymi właściwościami.

    Właściwości te mogą być rozpoznawanei...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /4 029

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Powierzchnia asymilacyjna

    Sumaryczna pow. organów rośliny biorąca udział w fotosyntezie.U większości roślin stanowi ją przede wszystkim pow. liści; mniejsze znaczenie ma pow. zielonych części łodyg, ogonkówliściowych, kwiatów i owoców. Wielkość p.a.i jej trwałość jest jednym z najważniejszychczynników produktywności...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /371

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Powierzchnia paszowa

    Areał użytków rolnych przeznaczony pod uprawę roślin pastewnych.W skład p.p. wchodzą zatem zarówno grunty orne użytkowane pod uprawę roślin pastewnych, jak i trwałe użytki zielone. Wyróżniasię następujące rodzaje p.p.:

    1) główną,obejmującą areał trwałych użytków zielonych oraz będący pod...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /1 120

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Powierzchnia właściwa gleby

    Sumaryczna pow. cząstek zawartych w 1 gramie masy gleby.W miarę wzrastania stopnia rozdrobnienia określonej masy gleby, zwiększa się wybitniejej p.w.

    Zależy ona od kształtu cząstek wchodzących w skład fazy stałej oraz od zawartości i jakości związków próchnicznych. Jest ona najmniejsza w przypadku...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /713

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pośrednia

    Odm. wszczepiona między podkładkęa część szlachetną w celu usunięcia nieodpowiedniego zrastania się podkładki i zraza. Np. p. odmiany Bera Hardy stosuje sięu odmian grusz źle zrastających się z pigwą.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /215

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Powierzchnia żywieniowa, powierzchnia wyżywieniowa

    Ilość użytków rolnych wyrażona w ha w przeliczeniu na 1 mieszkańca. Dla Polski p.ż. w roku 1960 wynosiła 0,68, aw 1990 – 0,48.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /146

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Potorfie

    Wyrobisko po eksploatacji torfu wrazz glebą zdegradowaną bezpośrednio i pośrednio przez eksploatację. P. stanowią jedną zform degradacji środowiska, wymagającego rekultywacji techn. (melioracji wodnych) wcelu łąkowego i rybackiego zagospodarowania.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /aureLL Dodano /26.03.2013 Znaków /259

    praca w formacie txt

Do góry