-
Ocena brak
Homogenizacja mleka
Homogenizacja jest procesem ujednolicenia wielkości cząstek fazy rozproszonej w fazie ciągłej. Fazę ciągłą stanowi ciecz, a fazą rozproszoną może być ciało stałe lub ciecz nie mieszająca się z fazą ciągłą. W mleczarstwie homogenizację stosuje się głównie do rozbicia kuleczek tłuszczowych -...
-
Ocena brak
Lipoliza bakteryjna
Lipoliza bakteryjna najczęściej wywoływana jest przez bakterie psychrotrofowe, które zdolne są do wzrostu i rozmnażania w bardzo niskich temperaturach - nawet bliskich zeru i temperaturach ujemnych. Bakterie psychrotrofowe mają zewnątrz-otoczkowe enzymy - lipazy i proteazy. Właśnie te enzymy...
-
Ocena brak
Zakwasy mleczarskie
Przemysłowa produkcja wielu artykułów mlecznych (napoje fermentowane, masło, sery, twarogi) opiera się na stosowaniu czystych kultur bakterii. Ich zadaniem jest utrwalenie biologiczne produktu oraz nadanie mu odpowiednich cech organoleptycznych przez wytworzenie kwasu mlekowego, substancji zapachowych...
-
Ocena brak
Charakterystyka stanów zapalnych wymienia
Mastitis, jak większość chorób, nie jest stanem jednorodnym i w każdym przypadku mogą charakteryzować go różne przyczyny i skutki występowania. Każdy z nich ujawniać się może też innymi zmianami fizjologicznymi wymienia, a także innym obrazem mikro- i makroskopowym mleka. Ważne j est więc dokładne...
-
Ocena brak
Wpływ mastitis na skład fizykochemiczny mleka surowego
Skład mleka jest miarą jego normalności i zależy od stanu fizjologicznego wymienia, a dokładniej - od prawidłowego funkcjonowania komórek mlekotwór-czych. Wszelkie zaburzenia fizjologii laktacji dają bowiem natychmiast zauważalne zmiany w składzie mleka, a co za tym idzie - także jego przydatności...
-
Ocena brak
Metody instrumentalne do oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów
W ostatnich latach coraz powszechniejsze staje się elektroniczne liczenie bakterii w próbkach mleka. Takie aparaty jak BactoScan, BacTrack, Bactocount czy też Bentley BactoCount IBC sąjuż niekiedy na wyposażeniu Okręgowych Laboratoriów Oceny Mleka.
Działanie tych aparatów - wyposażonych w minikomputer i...
-
Ocena brak
Cytologia mleka mastitowego
Choroby wymienia (mastitis) objawiające się m.in. wzrostem liczebności komórek somatycznych w mleku zmusiły do określenia górnych granic ich liczby dla mleka nonnalnego, a więc określenia tzw. wartości krytycznej. Takie działanie miało również na celu usprawnienie diagnostycznej oceny przydatności m...
-
Ocena brak
Aflatoksyny w mleku
Aflatoksyny są metabolitami wytwarzanymi przez liczne szczepy grzybów z grupy Aspergillus flavus i Sapergillusparasiticus. Dla mleka i produktów mleczarskich najbardziej charakterystyczne są aflatoksyny AFMi i AFM2, które metabolizowane są w wątrobie z aflatoksyn Bi i B2. Specjalistyczny układ enzymatyczny dla...
-
Ocena brak
Metoda DEFT
Metoda DEFT („the direct epifluorescent filter techniąue”) została zaproponowana przez Pettiphera w 1980 roku. Nadaje się ona do badania mleka o liczebności poniżej 100 tys. komórek bakteryjnych w 1 cm3, ponieważ możliwe jest użycie do badania 2 cm' mleka i wydzielenie z niego bakterii za pomocą...
-
Ocena brak
Metoda z wykorzystaniem aparatu Bactoscan
Firma FOSS (Dania), opierając się na technice badania fluorescencyjnego, zaproponowała automatyczne liczenie bakterii za pomocą analizatora Bactoscan. Mleko podgrzewane zostaje do temperatury 40°C, następnie przez komorę miksującą jest podawane na wirówkę szybkoobrotową, gdzie następuje oddzielenie...