-
Ocena brak
ADRENALINA
Epinefryna, neuroprzekaźnik i główny hormon rdzenia nadnercza, należący do grupy katecholamin (amin biogennych), stymulujący współczulny (sympatyczny) układ nerwowy.
Odgrywa główną rolę w reakcji na stres. U człowieka i innych kręgowców, w sytuacjach zagrożenia, układ współczulny poprzez...
-
Ocena 5.0
Muzeum Miniaturowej Sztuki Profesjonalnej Henryk Jan Dominiak ul. Żwakowska 8/66 43-100 Tychy, Poland
Muzeum Miniaturowej Sztuki Profesjonalnej Henryk Jan Dominiak ul. Żwakowska 8/66 43-100 Tychy, Poland utworzył 17 kwietnia 2013 roku, a oficjalnie 03 maja 2013 roku - kod PKD 91.02.Z Działalność muzeów - wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) - Henryk Jan Dominiak -...
-
Ocena brak
Instantyzacja
Instantyzacja jest to proces technologiczny, który ma na celunadanie koncentratom w postaci proszku właściwości szybkiego prawie błyskawicznego rozpuszczenia. Za produkt typu instant przyjęto nazywaćtaki produkt, który w zimnej wodzie, przy umiarkowanymstandardowym mieszaniu, rozpuszcza się całkowicie w...
-
Ocena brak
Mleczarstwo
Przedmiotem produkcji przemysłu mleczarskiego jest wytwarzaniez mleka surowego napojów mlecznych zwykłych i fermentowanych,mleka skondensowanego, mleka w proszku, śmietany i masła orazserów twarogowych i dojrzewanych.
W technologii większości tych przetworów i produktów dominująprocesy o charakterze...
-
Ocena brak
Mikrokapsulkowanie
Wśród ogromnej różnorodności produktów żywnościowych szczególniezłożonym zadaniem jest zapewnienie niezmienionej i wyrównanejjakości produktów wieloskładnikowych typu koncentratów zup, deserów,gotowych mieszanek do wypieku ciast itp., które zawierająsubstancje aromatyzujące, barwniki, enzymy, tłuszcze...
-
Ocena brak
Otrzymywanie mlecznych napojów fermentowanych
Przemysłowa produkcja mlecznych napojów fermentowanych obejmujenastępujące procesy technologiczne:— wybór surowca (mleka),— normalizacja składu (tłuszcz, białko, cukry),— homogenizacja,— pasteryzacja,— chłodzenie,— przygotowanie zakwasów i szczepów,— fermentacja i rozlew (lub odwrotnie).Jak widać z...
-
Ocena brak
Teksturowanie
Teksturowanie lub teksturyzacja jest to proces wytwarzania produktówo strukturze podobnej do struktury tkanki zwierzęcej z roztworulub precypitatu białek różnego pochodzenia. Szczególnie interesującyjest proces teksturyzacji roztworu białek przez powolne kierunkowewymrażanie. Dobrze znany jest destrukcyjny...
-
Ocena brak
Zwiększenie i ulepszenie produkcji roślinnej
W produkcji żywności i energii podstawową rolę odgrywa zjawiskofotosyntezy, tj. biologiczny proces wytwarzania węglowodanów z dwutlenkuwęgla oraz wody przy udziale promieniowania słonecznego.Bezpośrednimi produktami fotosyntezy są triozy i heksozy, którew procesach metabolicznych zmieniają się w...
-
Ocena brak
Udoskonalanie i unowocześnianie procesów technologicznych
Tradycyjne technologie wytwarzania produktów żywnościowychrozwinęły się na podstawach empirycznych i były doskonalone metodą prób i błędów. Nowe zaś technologie oraz udoskonalenia tradycyjnychtechnologii w coraz większym stopniu opierają się na wynikach badańmechanizmów zjawisk zachodzących w...
-
Ocena brak
Procesy membranowe
Procesy membranowe są związane ze zjawiskiem przemieszczania sięokreślonych składników roztworu przez półprzepuszczalne przegrody(membrany). W zależności od właściwości membrany, przez jej porymogą przenikać cząsteczki o różnej masie molowej. W przypadkuszczególnym przez półprzepuszczalną...