Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    ADRENALINA

    Epinefryna, neuroprzekaźnik i główny hormon rdzenia nadnercza, należący do grupy katecholamin (amin biogennych), stymulujący współczulny (sympatyczny) układ nerwowy.

    Odgrywa główną rolę w reakcji na stres. U człowieka i innych kręgowców, w sytuacjach zagrożenia, układ współczulny poprzez...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /16.07.2013 Znaków /819

    praca w formacie txt
  • Ocena 5.0

    Muzeum Miniaturowej Sztuki Profesjonalnej Henryk Jan Dominiak ul. Żwakowska 8/66 43-100 Tychy, Poland

    Muzeum Miniaturowej Sztuki Profesjonalnej Henryk Jan Dominiak ul. Żwakowska 8/66 43-100 Tychy, Poland utworzył 17 kwietnia 2013 roku, a oficjalnie 03 maja 2013 roku - kod PKD 91.02.Z Działalność muzeów - wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) - Henryk Jan Dominiak -...

    Ocena /5.0 Kategoria / Inne

    Autor /DOMINIAK Dodano /04.05.2013 Znaków /3 398

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Instantyzacja

    Instantyzacja jest to proces technologiczny, który ma na celunadanie koncentratom w postaci proszku właściwości szybkiego prawie błyskawicznego rozpuszczenia. Za produkt typu instant przyjęto nazywaćtaki produkt, który w zimnej wodzie, przy umiarkowanymstandardowym mieszaniu, rozpuszcza się całkowicie w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 265

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mleczarstwo

    Przedmiotem produkcji przemysłu mleczarskiego jest wytwarzaniez mleka surowego napojów mlecznych zwykłych i fermentowanych,mleka skondensowanego, mleka w proszku, śmietany i masła orazserów twarogowych i dojrzewanych.

    W technologii większości tych przetworów i produktów dominująprocesy o charakterze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /591

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mikrokapsulkowanie

    Wśród ogromnej różnorodności produktów żywnościowych szczególniezłożonym zadaniem jest zapewnienie niezmienionej i wyrównanejjakości produktów wieloskładnikowych typu koncentratów zup, deserów,gotowych mieszanek do wypieku ciast itp., które zawierająsubstancje aromatyzujące, barwniki, enzymy, tłuszcze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 845

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Otrzymywanie mlecznych napojów fermentowanych

    Przemysłowa produkcja mlecznych napojów fermentowanych obejmujenastępujące procesy technologiczne:— wybór surowca (mleka),— normalizacja składu (tłuszcz, białko, cukry),— homogenizacja,— pasteryzacja,— chłodzenie,— przygotowanie zakwasów i szczepów,— fermentacja i rozlew (lub odwrotnie).Jak widać z...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 922

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teksturowanie

    Teksturowanie lub teksturyzacja jest to proces wytwarzania produktówo strukturze podobnej do struktury tkanki zwierzęcej z roztworulub precypitatu białek różnego pochodzenia. Szczególnie interesującyjest proces teksturyzacji roztworu białek przez powolne kierunkowewymrażanie. Dobrze znany jest destrukcyjny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 614

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zwiększenie i ulepszenie produkcji roślinnej

    W produkcji żywności i energii podstawową rolę odgrywa zjawiskofotosyntezy, tj. biologiczny proces wytwarzania węglowodanów z dwutlenkuwęgla oraz wody przy udziale promieniowania słonecznego.Bezpośrednimi produktami fotosyntezy są triozy i heksozy, którew procesach metabolicznych zmieniają się w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /7 813

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Udoskonalanie i unowocześnianie procesów technologicznych

    Tradycyjne technologie wytwarzania produktów żywnościowychrozwinęły się na podstawach empirycznych i były doskonalone metodą prób i błędów. Nowe zaś technologie oraz udoskonalenia tradycyjnychtechnologii w coraz większym stopniu opierają się na wynikach badańmechanizmów zjawisk zachodzących w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 809

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procesy membranowe

    Procesy membranowe są związane ze zjawiskiem przemieszczania sięokreślonych składników roztworu przez półprzepuszczalne przegrody(membrany). W zależności od właściwości membrany, przez jej porymogą przenikać cząsteczki o różnej masie molowej. W przypadkuszczególnym przez półprzepuszczalną...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 110

    praca w formacie txt

Do góry