Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Gotowość i zasoby: dwie składowe zmiany

    Istotna i trwała zmiana zachowania zależy od dwóch różnych, lecz powiązanych z sobą elementów: gotowości do zmiany (pragnienia zmiany) i zasobów potrzebnych do wprowadzenia zmiany (umiejętności i sposobności do dokonania zmiany). Gotowość do zmiany może być wzmacniana przez dwie powiązane zdolności...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 145

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kierowanie przyrostem masy ciała u pacjentek z niedowagą

    Pacjentki, dla których przezwyciężenie zaburzenia odżywiania oznacza konieczność przybrania na wadze, będą potrzebowały dużego wsparcia, muszą bowiem uporać się równocześnie z problemem jedzenia oraz z emocjami, z jakimi wiąże się przyrost masy ciała oraz mniej restrykcyjny sposób...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 722

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Do czego służy jedzenie w przypadku zaburzeń odżywiania?

    Rozwój zaburzenia odżywiania wiąże się z tym, że jedzenie (zarówno jako pokarm, jak i czynność) przestaje być kojarzone pozytywnie (np. jako dające przyjemność, jako sposób na utrzymanie zdrowia), a zaczyna być sposobem unikania negatywnych doświadczeń (np.: radzenie sobie z problemami emocjonalnymi)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 404

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak kierować przyrostem masy ciała u pacjentek z niedowagą?

    Wspólna praca z pacjentką nad przyrostem masy ciała wymaga porównania jej oobecnej diety do jadłospisu, w którym ilość spożywanych pokarmów spełnia normy żywieniowe. Następnie zajmujemy się ewentualnym niwelowaniem różnic, tak aby ilość spożywanych przez pacjentkę pokarmów odpowiadała normie. Takie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 671

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pokarmy bogate w wapń

    Osoba dorosła potrzebuje dziennie trzech porcji pokarmu bogatego w wapń. Pozwala to na pokrycie dziennego zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia kości pierwiastek (700 mg). Zapotrzebowanie na wapń jest wieksze u pacjentek o małej masie ciała (BMI < 18,5) lub u kobiet, które przez dłuższy czas nie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 443

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Supiementacja witamin i minerałów

    W przypadku większości osób prawidłowa, zbilansowana dieta (opisana wcześniej) zapewnia organizmowi odpowiednie ilości witamin i minerałów. Nie ma więc potrzeby przyjmowania żadnych preparatów uzupełniających. Ponieważ jednak większość pacjentek potrzebuje trochę czasu, żeby przyzwyczaić się do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 270

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Owoce i warzywa

    Większość ludzi wie, że według zaleceń dotyczących zdrowego żywienia powinno się spożywać pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Osoby z zaburzeniami odżywiania postrzegają owoce i warzywa jako pokarmy „bezpieczne” i bardzo zdrowe. Przekonanie to powoduje, że jedzą ich bardzo dużo, redukując...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 958

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Alkohol

    Jak wspomniano wcześniej, alkohol może mieć negatywny wpływ na kontrolę sposobu odżywiania. Jego spożycie jest przyczyną spadku stężenia cukru we krwi, co powoduje wzmożony głód, przy jednoczesnym upośledzeniu kontroli impulsów. Zatem wzmożony głód w połączeniu z ograniczoną zdolnością do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 868

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tradycyjne desery i smakołyki

    Chociaż w pierwszym rzędzie chodzi o to, żeby pacjentka zaczęła spożywać więcej wartościowych pokarmów, to jednak ważnym krokiem w procesie zdrowienia jest nauczenie się, jak włączać do diety smakołyki. Chodzi tu o różnego rodzaju desery (puddingi, biszkopty, polewy), przekąski (batony, chipsy) i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 869

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Postawa klinicysty

    Podobnie jak Geller, Williams i Srikameswaran (2002) uważamy, że w przypadku zaburzeń odżywiania skuteczność terapii zależy od dwóch aspektów: odpowiedniej postawy klinicysty i techniki. Bez pierwszego drugie staje się jedynie przedmiotem akademickich rozważań. Oba te elementy przewijająsię nie tylko na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /3 333

    praca w formacie txt

Do góry