Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    DIETA W CHOROBACH GORĄCZKOWYCH

    Gorączka jest ogólnym odczynem ustroju na rozmaite wpływy chorobowe, zwłaszcza zakaźne.

    W czasie gorączki dochodzi do zaburzeń w ośrodkowym układzie nerwowym wskutek zatrucia i działania podwyższonej temperatury ciała. Ciśnienie krwi obniża się, a szybkość przepływu zwalnia; ilość krwi...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /3 714

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cukrzyca a ciąża

    Ciąża stanowi poważny problem w cukrzycy, wskutek zarówno pogorszenia przebiegu choroby matki, jak i zwiększenia ryzyka nieutrzymania ciąży, śmierci noworodka po urodzeniu oraz urodzenia dziecka z wadami rozwojowymi. Przyczyna pogorszenia tolerancji węglowodanów w przebiegu ciąży w cukrzycy jest...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /3 508

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DIETA BOGATOKALORYCZNA

    Dietę bogatokaloryczną stosuje się w stanach niedożywienia na różnym tle i w okresie rekonwalescencji. O niedożywieniu mówimy, gdy masa ciała jest niższa od należnej o 10—15%, o poważnym niedożywieniu, gdy jest niższa o 20% i więcej. Przyczyną niedożywienia może być niedostateczny dowóz pokarmów...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /2 086

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rokowanie w cukrzycy

    Z chwilą wprowadzenia do leczenia cukrzycy insuliny rokowanie co do życia w tej chorobie uległo wybitnej poprawie. Choroba jednak pozostaje nadal nieuleczalną, zaś występujące w późniejszym okresie powikłania mogą być przyczyną znacznego kalectwa i śmierci. Średni oczekiwany okres przeżycia zależy w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /596

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta płynna pełna

    Dieta ta składa się z płynów i z pokarmów, które stają się płynne w temperaturze ciała. Dieta ta dostarcza zwykle 6279— —8372 kJ (1500—2000 kcal). Nieraz pokarm bywa podawany przez sondę. W razie potrzeby można w diecie tej zwiększyć ilość kalorii i białka, nawet do poziomu diety bo-gatokalorycznej i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /1 029

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapobieganie cukrzycy

    W zapobieganiu cukrzycy należy uwzględnić zarówno czynnik genetyczny, jak i czynniki środowiskowe, sprzyjające występowaniu tej choroby. Pierwszy' postulat może być realizowany przez poradnictwo w zakresie planowania rodziny, a w szczególności przez odradzanie chorym na cukrzycę wstępowania w związek...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /790

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta płynna ścisła

    Dieta płynna ścisła, zapewniająca niezbędną ilość płynów i węglowodanów, zapobiega odwodnieniu i ketozie. Stanowi ona zna= cznę odchylenie od diety normalnej i nie powinna być stosowana dłużej niż 24—36— —48 h. Wartość kaloryczna racji pokarmowej jest mała i wynosi 1674—2093 kJ (400— —500 kcal)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /1 140

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Stany niedocukrzenia krwi

    Stany niedocukrzenia krwi są to zespoły objawów klinicznych, zwykle połączone z zaburzeniami świadomości, występujące przy obniżeniu stężenia cukru we krwi poniżej pewnej wartości granicznej, najczęściej poniżej 3,3 mmol/1 (60 mg%) według metody Hagedorna i Jensena lub poniżej 2,5 mmol/1 (45 mg%)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /11 616

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Śpiączka cukrzycowa

    Śpiączka cukrzycowa (coma diabeticum) jest następstwem głębokich zaburzeń metabolicznych, wynikających z niedoboru insuliny. Jest to stan bardzo groźny i śmiertelność w śpiączce cukrzycowej jest ciągle jesz--cze wysoka (10—40%). Najczęstszą przyczyną śpiączki jest kwasica ketonowa (p. str. 478)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /5 992

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta oszczędzająca

    Dieta oszczędzająca składa się z pokarmów łatwo strawnych, z małą ilością tkanki łącznej i niestrawnych węglowodanów. Unika islę w niej też trudniej strawnych tłuszczów oraz ostrych przypraw. Technika przygotowywania potraw polega na gotowaniu, rozdrabnianiu, przecieraniu!-" mieleniu, czasem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kornelcia Dodano /21.11.2013 Znaków /6 680

    praca w formacie txt

Do góry