Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Witamina PP

    Spełnia ważną rolę w organizmie kobiety ciężarnej — stąd też zwiększone jej zapotrzebowanie. Stanowi ważny czynnik w procesie oddychania komórkowego, bierze udział w przemianie węglowodanów, cholesterolu i białek, obniża poziom cukru we krwi.

    Do charakterystycznych objawów niedoboru witaminy PP...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 132

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina C

    Działanie witaminy C w organizmie jest bardzo wszechstronne, dlatego też bez względu na porę roku kobieta ciężarna musi otrzymywać w codziennych posiłkach tyle witaminy C, ile wskazują normy żywienia. Witamina C jest niezbędna do budowy substancji międzykomórkowych (cementujących śródbłonki naczyń)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 302

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dzienne racje pokarmowe dla kobiety w drugiej połowie ciąży

    Dzienne racje pokarmowe są to dzienne normy żywienia wyrażone w ilościach produktów spożywczych. Z fizjologicznych norm żywienia podających składniki odżywcze nie wszyscy mogą korzystać, nie mając specjalnego przygotowania z zakresu żywienia, natomiast posługiwanie się wagową ilością produktów...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 809

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tarczyca

    Tarczyca (gruczoł dokrewny) jest jednym z najwcześniej rozwijających się w życiu zarodkowym gruczołów; zawiązki są już widoczne w trzecim tygodniu. Niedobór hormonów gruczołu tarczowego lub ich brak odbija się bardzo niekorzystnie na rozwoju płodu, na rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i kostnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 749

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fluor

    Wchodzi w skład układu kostnego i wpływa na prawidłowy rozwój zębów, chroniąc je przed próchnicą. W produktach spożywczych ilość fluoru jest nieznaczna; najwięcej zawiera herbata i to stanowi zabezpieczenie przed niedoborem. Głównym jednak źródłem fluoru jest woda, ale sprawa jest skomplikowana, gdyż...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /625

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kobalt

    Kobalt. Bierze udział w wytwarzaniu wit. B12 i aktywizacji niektórych enzymów; zaliczany jest także do czynników przeciwanemicz-nych. Obecność kobaltu stwierdzono w pomidorach, burakach, w owocach żurawiny, a z ziół — w mniszku lekarskim. Zawartość kobaltu w produktach zwierzęcych uzależniona jest od...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /408

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mangan

    Jest niezbędny do działania witaminy B1( zwiększa syntezę hemoglobiny, jest składnikiem wielu enzymów, ale uchodzi ciągle za mało poznany. Jako źródła manganu podawane są: żurawiny, czarne jagody, jeżyny, herbata, kakao, warzywa wchodzące w skład tzw. włoszczyzny, a także kalafiory i fasola...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /543

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żelazo

    Zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta w drugiej połowie ciąży, ale najwyższe jest w ostatnich miesiącach. Wiąże się to z magazynowaniem żelaza przez płód — dla potrzeb dziecka po urodzeniu. Dlatego dzieci przedwcześnie urodzone nie mają zapasów żelaza i bardzo są skłonne do niedokrwistości...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 352

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witaminy — nieodzownym składnikiem w codziennych posiłkach kobiety ciężarnej

    Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy występuje u kobiety ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Witaminy jako związki chemiczne, biologicznie czynne, biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, a tym samym wpływają na prawidłową przemianę materii i stwarzają odpowiednie warunki...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Miedź

    Aktywuje przyswajałność żelaza, a tym samym niezbędna jest do syntezy hemoglobiny. Iflajwięcej miedzi zawierają rośliny strączkowe, produkty zbożowe, a zwłaszcza pszenica, a poza tym: szpinak, ziemniaki Hsałata'zielona; z owoców na pierwszym raiejscU są gruszki, następnie jabłka* truskawki i śliwki...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /856

    praca w formacie txt

Do góry