Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Drgania dźwiękowe i naddźwiękowe jako czynnik konserwujący

    Fale akustyczne lub dźwiękowe mają charakter falowania mechanicznego, podłużnego, które jest słyszalne przez człowieka w granicach od ok. 20 do 20 000 drgań na sekundę. Powyżej tej częstotliwości (tj. powyżej 20-30 kHz) zalicza się je do fal naddźwiękowych (supersonicznych), niesłyszalnych dla...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 093

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skojarzone metody utrwalania żywności

    Pod pojęciem skojarzonych metod utrwalania żywności rozumie się metody, w których wykorzystuje się niejeden, ale więcej czynników konserwujących, przy czym czynniki te mogą być stosowane jednocześnie, bądź mogą następować po sobie. W praktyce trudno jest znaleźć produkt spożywczy całkowicie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 646

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Usuwanie drobnoustrojów metodą filtrowania

    Wyjaławianie ośrodków ciekłych i względnie klarownych przez ich filtrowanie jest stosowane od dawna w pracach mikrobiologicznych, np. przy produkcji surowic nie znoszących silniejszego ogrzewania i nawet w związku ze stosowaniem tego rodzaju metody sterylizacji wykryto przesączalne formy drobnoustrojów o...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 811

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności

    Rozwój przemysłu spożywczego i stosowanie nowoczesnych technologii spowodowały konieczność używania wielu dotychczas nie wykorzystywanych składników, których dodatek do tradycyjnych surowców powoduje uzyskanie nowych cech produktu oraz poprawienie jego jakości. Dodatki tego typu wprowadzone w procesie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 712

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Usuwanie drobnoustrojów metodą wirowania

    Skuteczność oddzielenia drobnoustrojów za pomocą wirowania zależy z jednej strony od technicznych parametrów wirówki i jej pracy (średnicy bąka lub bębna, liczby obrotów w jednostce czasu), a z drugiej - od charakteru wirowanego ośrodka (jego gęstości i lepkości) oraz od charakteru mikroflory w ośrodku...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 888

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Barwniki w żywności

    Barwniki są jednym z najważniejszych dodatków do żywności. Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość, zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Barwniki dzielą się na naturalne i identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i syntetyczne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niszczenie drobnoustrojów metodą wysokich ciśnień

    Niszczące działanie wysokich ciśnień na drobnoustroje wykazał B. Hite już w 1899 r. Poddawał on mleko ciśnieniu 680 MPa w temperaturze pokojowej w ciągu 10 min i stwierdził, że liczba żywych drobnoustrojów w mleku zmniejszyła się z 107 do 101—! O2. Również mięso poddane ciśnieniu 540 MPa w temp...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 626

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wpływ promieniowania jonizującego na niektóre składniki żywności

    Ogólnie uważa się, że zastosowanie nawet wysokiej dawki napromieniowania rzędu 10-60 kGy (1-6 Mradów) nie powoduje w żywności tworzenia się substancji toksycznych dla ludzi. Przy tych dawkach napromieniowania występują jednak

    wyraźne zmiany organoleptyczne i chemiczne, obniżające wartość...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 726

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mycie i dezynfekcja urządzeń i opakowań

    Celem mycia i dezynfekcji jest zapewnienie odpowiedniej czystości podczas realizacji procesu technologicznego. Powyższy cel jest uzyskiwany przez usuwanie zanieczyszczeń mechanicznych, chemicznych i mikrobiologicznych znajdujących się na opakowaniach, maszynach i urządzeniach oraz w pomieszczeniach...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /9 065

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Inne mechaniczne metody usuwania drobnoustrojów lub szkodników z żywności

    Do metod mechanicznych (w części fizykochemicznych) usuwania drobnoustrojów i mechanicznych zmętnień można zaliczyć znane powszechnie metody klarowania i „oklejania”, praktykowane szczególnie przy obróbce wina - przez stosowanie różnych środków klarujących w rodzaju żelatyny z taniną, pęcherza rybiego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 786

    praca w formacie txt

Do góry