Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Kiszonki

    Produkty kiszone, głównie kapusta i ogórki zawdzięczają swą trwałość obecności w nich kwasu mlekowego, w wyniku czego początkowe pH świeżych warzyw, wynoszące około 6,5 obniża się do wartości ok. 3,5. Takie stężenie jonów wodorowych nadaje trwałość kiszonce, nie eliminuje jednak całkowicie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /8 055

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Koncentraty

    Do typowych koncentratów, odgrywających ważną rolę w przemyśle spożywczym, zalicza się zagęszczone soki owocowe (produkcja roczna krajowa ok. 100 tys. t). Koncentraty sokowe są formą zabezpieczenia nietrwałych produktów jakimi są soki owocowe.

    Trwałość większości koncentratów jest ograniczona...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 155

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pakowanie żywności

    Pakowanie żywności (napełnianie opakowań, zamykanie, porcjowanie, formowanie, owijanie) jest zwykle końcowym etapem procesu technologicznego. Pakowanie ma na celu najczęściej zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników biologicznych, chemicznych, mechanicznych, ułatwia jej transport i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 203

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ziarno zbóż i roślin oleistych

    Świeżo zebrane ziarno zbóż wykazuje znaczną intensywność procesów życiowych, które wpływają na jego trwałość i jakość podczas przechowywania. Intensywność procesów życiowych zależy przede wszystkim od stopnia dojrzałości. W miarę przebiegu procesu dojrzewania maleje zawartość wody, co...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /9 735

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Opakowania z papieru, kartonu i tektury

    Opakowania z papieru i kartonu są w przemyśle zarówno opakowaniami jednostkowymi, jak też transportowymi. Opakowania tekturowe są wykorzystywane głównie jako opakowania transportowe lub zbiorcze. Wytwory papierowe mogą być także wykorzystane jako pomocnicze środki opakowaniowe (np. etykiety). Jako...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 654

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Związki kwaśne

    Kwaśne środki myjące są stosowane do mycia maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym. Nie są one jednak tak rozpowszechnione jak związki alkaliczne. Przy stosowaniu kwasów jako środków myjących należy brać pod uwagę ich silne działanie korodujące oraz bezpieczeństwo pracowników. Nieorganiczne kwasy...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /808

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pakowanie produktów spożywczych

    Pakowanie ma na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem różnych czynników i dotyczy wielu produktów, o różnym składzie chemicznym, stopniu przetworzenia, sposobie zabezpieczenia, różnej konsystencji (płyny, produkty półpłynne, stałe, stałe z fazą płynną, sypkie) i o różnym kształcie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /7 390

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Środki myjące powierzchniowo czynne (detergenty)

    Są to syntetyczne związki organiczne mające właściwości powierzchniowo czynne. Dodaje się je do roztworów myjących w celu zwiększenia ich zdolności zwilżania i penetracji. Niektóre środki powierzchniowo czynne są stabilne zarówno w środowisku alkalicznym, jak i kwaśnym. Cząsteczka związku...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 090

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pakowanie produktów płynnych

    Przez wiele lat podstawowym opakowaniem mleka były butelki szklane o pojemności 1,0, 0,5 i 0,25 1, o jednakowych wymiarach i kształcie szyjki. Do napełniania butelek, wcześniej umytych, stosuje się rozlewarki do mleka. Podstawowymi elementami rozlewarki są: głowica napełniająca i zamykająca butelki...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /6 309

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Uzdatnianie (kondycjonowanie) wody do mycia

    Stosowanie twardej wody do mycia zmniejsza jego skuteczność, a na powierzchni mytych urządzeń i rurociągów powstaje twardy osad. Ponieważ twardość wody jest spowodowana obecnością soli wapnia i magnezu, można wprowadzić do wody dodatki, zapobiegające precypitacji jonów wapnia i magnezu, a tym samym...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 291

    praca w formacie txt

Do góry