-
Ocena brak
Kiszonki
Produkty kiszone, głównie kapusta i ogórki zawdzięczają swą trwałość obecności w nich kwasu mlekowego, w wyniku czego początkowe pH świeżych warzyw, wynoszące około 6,5 obniża się do wartości ok. 3,5. Takie stężenie jonów wodorowych nadaje trwałość kiszonce, nie eliminuje jednak całkowicie...
-
Ocena brak
Koncentraty
Do typowych koncentratów, odgrywających ważną rolę w przemyśle spożywczym, zalicza się zagęszczone soki owocowe (produkcja roczna krajowa ok. 100 tys. t). Koncentraty sokowe są formą zabezpieczenia nietrwałych produktów jakimi są soki owocowe.
Trwałość większości koncentratów jest ograniczona...
-
Ocena brak
Pakowanie żywności
Pakowanie żywności (napełnianie opakowań, zamykanie, porcjowanie, formowanie, owijanie) jest zwykle końcowym etapem procesu technologicznego. Pakowanie ma na celu najczęściej zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników biologicznych, chemicznych, mechanicznych, ułatwia jej transport i...
-
Ocena brak
Ziarno zbóż i roślin oleistych
Świeżo zebrane ziarno zbóż wykazuje znaczną intensywność procesów życiowych, które wpływają na jego trwałość i jakość podczas przechowywania. Intensywność procesów życiowych zależy przede wszystkim od stopnia dojrzałości. W miarę przebiegu procesu dojrzewania maleje zawartość wody, co...
-
Ocena brak
Opakowania z papieru, kartonu i tektury
Opakowania z papieru i kartonu są w przemyśle zarówno opakowaniami jednostkowymi, jak też transportowymi. Opakowania tekturowe są wykorzystywane głównie jako opakowania transportowe lub zbiorcze. Wytwory papierowe mogą być także wykorzystane jako pomocnicze środki opakowaniowe (np. etykiety). Jako...
-
Ocena brak
Związki kwaśne
Kwaśne środki myjące są stosowane do mycia maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym. Nie są one jednak tak rozpowszechnione jak związki alkaliczne. Przy stosowaniu kwasów jako środków myjących należy brać pod uwagę ich silne działanie korodujące oraz bezpieczeństwo pracowników. Nieorganiczne kwasy...
-
Ocena brak
Pakowanie produktów spożywczych
Pakowanie ma na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem różnych czynników i dotyczy wielu produktów, o różnym składzie chemicznym, stopniu przetworzenia, sposobie zabezpieczenia, różnej konsystencji (płyny, produkty półpłynne, stałe, stałe z fazą płynną, sypkie) i o różnym kształcie...
-
Ocena brak
Środki myjące powierzchniowo czynne (detergenty)
Są to syntetyczne związki organiczne mające właściwości powierzchniowo czynne. Dodaje się je do roztworów myjących w celu zwiększenia ich zdolności zwilżania i penetracji. Niektóre środki powierzchniowo czynne są stabilne zarówno w środowisku alkalicznym, jak i kwaśnym. Cząsteczka związku...
-
Ocena brak
Pakowanie produktów płynnych
Przez wiele lat podstawowym opakowaniem mleka były butelki szklane o pojemności 1,0, 0,5 i 0,25 1, o jednakowych wymiarach i kształcie szyjki. Do napełniania butelek, wcześniej umytych, stosuje się rozlewarki do mleka. Podstawowymi elementami rozlewarki są: głowica napełniająca i zamykająca butelki...
-
Ocena brak
Uzdatnianie (kondycjonowanie) wody do mycia
Stosowanie twardej wody do mycia zmniejsza jego skuteczność, a na powierzchni mytych urządzeń i rurociągów powstaje twardy osad. Ponieważ twardość wody jest spowodowana obecnością soli wapnia i magnezu, można wprowadzić do wody dodatki, zapobiegające precypitacji jonów wapnia i magnezu, a tym samym...