Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia

    Kolejnym czynnikiem, który miał i ma istotny wpływ na sposób odżywiania się ludności, jest postęp naukowo-techniczny. O ile klimat determinował asortyment dostępnej żywności w sernic terytorialnym (geograficznym), o tyle postęp naukowo-techniczny, w tym rozwój metod utrwalania, umożliwił...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 524

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Klimat a rolnictwo

    Klimat uznawany jest za długo działający czynnik przyrodniczy, podczas gdy pogoda określana jest jako czynnik krótko działający . Poprzez wpływ klimatu na regulację szybkości fotosyntezy i okresu wegetacji roślin oraz tempo wzrostu zwierząt oba te czynniki przyczyniają się do kształtowania struktury...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 272

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SKŁADNIKI DIETY A EKSPRESJA GENÓW

    Jak wspomniano wcześniej, w powstaniu zmienności osobniczej obok genów udział ma środowisko, zaś do najistotniejszych czynników środowiskowych, które modyfikują funkcjonowanie genów, należą składniki pokarmowe dostarczane do organizmu.

    Zrozumienie, jak dieta wpływa na organizm, wymaga uświadomienia...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 707

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dostępność surowców i ich obróbka technologiczna

    I listoria ludzkości związana była zawsze ze zdobywaniem żywności, które ongiś było głównym napędem ludzkiego działania. Pierwotne istoty człowickowate odżywiały się dzikimi owocami, orzechami, liśćmi, korzeniami oraz w niewielkim stopniu małymi zwierzętami. Później, po opanowaniu wytwarzania...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 066

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WPŁYW ZACHODZĄCYCH ZMIAN KLIMATYCZNYCH NA PRZYSZŁĄ PRODUKCJĘ ŻYWNOŚCI

    W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lal ożywiona działalność gospodarcza człowieka zaczęta wpływać na klimat, powodując istotne zmiany klimatyczne w różnych rejonach świata. Zmiany te są spowodowane procesami urbanistycznymi, rozwojem przemysłu, a zwłaszcza zwiększoną emisją do atmosfery energii...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 147

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kwas foliowy i witamina B12

    Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy dcoksytymidylanu (dTMP). który powstaje w wyniku mctylacji deoksyurydylanu (dUMP). Niedobór kwasu folio-wego jest przyczyną akumulacji dUMP i wbudowania uracylu zamiast tyminy w łańcuch DNA. powodując powstawanie mutacji, złamań DNA oraz złamań chromosomów. Podobny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 417

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niskie spożycie warzyw i owoców

    Niskie spożycie warzyw i owoców jest czy nnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nowotworów przełyku, żołądka, układu oddechowego i jelita grubego, a także udaru mózgu. Średnic spożycie warzyw i owoców na świccic. wy rażone medianą, wynosi 223 g/d?icń i różni się między krajami, grupami płci i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 726

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie kwasu foliowego

    Kwas foliowy jest niezł>ędny w procesach biologicznych jako kofaktor enzymów uczestniczących w biosyntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA. Zapotrzebowanie na ten składnik gwałtownie wzrasta w początkowym okresie rozwoju zarodka. W razie niedoboru kwasu foliowego synteza DNA zostaje upośledzona i zahamowaniu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 403

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mała aktywność fizyczna

    Mała aktywność fizyczna jest czynnikiem ryzyka w etiologii niedokrwiennej choroby serca. nowotworów jelita grubego, cukrzycy typu II. udaru mózgu i nowotworów sutka. W analizach międzynarodowych mata aktywność fizyczna jest definiowana jako umiarkowana aktywność fizyczna w czasic wolnym od pracy, w domu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 141

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niedobory witaminy A

    Skutki niedoborów witaminy A są głów nie odczuwane przez dzieci i kobiety, przy czym dzieci s<| 2-3 razy częściej zagrożone niedoborami witaminy A niż kobiety.

    Niedobory witaminy A są czynnikiem ryzyka chorób biegunkowych, malarii, odry. śmiertelności poporodowej kobiet i chorób infekcyjnych. W analizach...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /942

    praca w formacie txt

Do góry