Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Praktyczna realizacja diety wegetariańskiej

    Ogólne zasady planowania posiłków wegetariańskich są takie same, jak dla tradycyjnego sposobu żywienia się. Zależnie od praktykowanej odmiany wegetarianizmu, miejsce mięsa całkowicie lub częściowo powinny zająć nasiona roślin strączkowych i otrzymywane z nich produkty (np. tofu. hamburger)' sojowe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 913

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SYSTEMY UPOWSZECHNIANIA WIEDZY ŻYWIENIOWEJ W POLSCE

    Nauczanie zasad prawidłowego żywienia w' Polsce, podobnie jak i w wielu innych krajach, rozpoczyna się w przedszkolu, ałe głównym miejscem zdobywania wiedzy o żywieniu jest szkoła. W aktualnych podstawach programowych różnych typów szkól wiedza na temat żywności i żywienia przekazywana jest w ramach...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 251

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Atkinsa

    Jest to dieta wybitnie wysokobiałkowa, wysokotłuszczowa i niskowęglowoda-nowa. Zakłada jedzenie dużych ilości mięsa, serów i jajek, nie ma ograniczeń w spożywaniu tłuszczów zwierzęcych. Znaczne ograniczenia dotyczą spożywania produktów węglowodanowych i onejmują owoce, produkty zbożowe (makarony...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 646

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZALECENIA ŻYWIENIOWE I FORMY ICH POPULARYZACJI

    Popularnymi, graficznymi formami prezentacji zaleceń są piramidy żywieniowe. Ze względu na swoją prostotę i uniwersalność zostały rozpowszechnione w wielu krajach. Uwzględniają on; różnice geograficzne i kulturowe, dostępność żywności jak również zwyczaje żywieniowe w danym regionie (patrz rozdz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 150

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bezpieczeństwo żywnościowe

    Bezpieczeństwo żywnościowe jest to nieprzerwany dostęp do żywności wystarczającej dla wszystkich ludzi do zdrowego i aktywnego życia.

    Na poziomie gospodarstwa domowego bezpieczeństwo żywnościowe zależy nic tylko od stabilnej podaży żywności i dochodu gospodarstwa, ale także cen artykułów...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 949

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta (optymalna) dr. Kwaśniewskiego

    Diela ta uważana jesl za polską wersję diety dr. Atkinsa. gdyż założenia obu diet są dość podobne. Według dr. Kwaśniewskiego racja pokarmowa powinna być tak skomponowana, by na jeden gram białka przypadało 2,5-3,5 g tłuszczu i jedynie 0,5-0,8 g węglowodanów. W diecie tej preferowane są tłuszcze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WIARYGODNOŚĆ I EFEKTYWNOŚĆ UPOWSZECHNIANIA WIEDZY ŻYWIENIOWEJ

    Z upowszechnianiem w systemie oświaty pozaszkolnej wiąże się bardzo ważki problem wiarygodności informacji żywieniowych przekazywanych przez różne instytucje państwowe i społeczne, a przede wszystkim przez środki masowego przekazu - telewizję, radio i prasę (łącznie z wszechobecną w nich reklamą)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 452

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WSPÓLNOTOWE INSTRUMENTY WDRAŻANIA POLITYKI WYŻYWIENIA

    Obecnie wśród regulacji prawnyc.i Unii Europejskiej funkcjonuje szereg instrumentów, które mają na celu z jednej strony stabilizację sytuacji na rynku żywno ści, z drugiej - kształtowanie prozdrowotnych zachowań konsumentów. Do wspólnotowych instrumentów, które potencjalnie mogą się przyczyniać do poprawy...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta Montigniaca

    W diecie tej zasadnicze znaczenie ma indeks glikemiczny (IG) pokarmów' (tab. 17.3). Według WHO/FAO jest on definiowany jako pole pod krzywą glikc-mii - krzywq wzrostu stężenia glukozy we krwi. w ciągu 2 godzin po spożyciu posiłku (produktu testowego zawierającego 50 g węglowodanów), w porównaniu z efektem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 320

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu

    Podstawą naturalnego sposobu żywienia się ludzi w poszczególnych krajach i częściach świata są produkty roślinne i zwierzęce, których pozyskiwaniu sprzyjają lokalne warunki klimatyczne i środowiskowe. Z tego powodu w krajach nadmorskich dicta naturalna wyróżnia *ię dużym spożyciem ryb i „owoców...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 339

    praca w formacie txt

Do góry