Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności

    SupIcmcntacja jest jedną z trzech głównych, obok zmiany sposobu żywienia i wzbogacania żywności, strategią racjonalizacji żywienia wykorzystywaną do zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych oraz do profilaktyki chorób cywilizacyjnych powstających na tle wadliwego żywienia. Suplementacja...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /1 277

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta według grup krwi

    Dieta ta przyjmuje założenie, że dobór produktów w dziennej racji pokarmowej powinien być zależny od jrupy krwi człowieka. Z tego względu dicta przewiduje cztery zestawy produktów, odpowiednio, dla osób z grupą krwi: 0, A. B. AB Jest to pewnego rodzaju próba zindywidualizowania sposobu odżywiania się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 576

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    OGÓLNA OCENA RACJONALNOŚCI ODCHUDZAJĄCYCH DIET ALTERNATYWNYCH

    Rozwijająca się w większości rejonów świata epidemia otyłości stworzyła silne zapotrzebowanie społeczne na ..cudowne" diety odchudzające oraz alternatywne sposoby odżywiania się. Jak już wspomniano, w ostatnim czasie upowszechnianych jest nawet do kilkudziesięciu różnego typu diet. częstokroć...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 583

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa

    Jednym z uznanych sposobów optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa jest dostępność na rynku żywności wzbogaconej w witaminy i,łub składniki mineralne. która pozwala na uzupełnienie diety w składniki spożywane ze zwyczajową dietą w ilościach niższych niż zalecane.

    Wzbogacanie żywności jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /5 053

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WZBOGACANIE DOBROWOLNE

    Dodawanie witamin i składników mineralnych do środków spożywczych jest powszechną praktyką przemysłową związaną z rywalizacją na rynku żywnościowym oraz chęcią wyróżnienia pewnych produktów spośród innych należących do tej samej grupy asortymentowej. Wzbogacanie dobrowolne stosują producenci...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /3 614

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dieta plaż południowych

    Dieta, której autorem jest dr Agaision, zakłada znaczne ograniczenie spożycia naturalnych i wysokoprzetworzonych produktów węglowodanowych o indeksie glikemicznym (IG) wyższym niż 50. przy wysokim spożyciu białka i tłuszczów nienasyconych. Wynika to z przeświadczenia, że szybko trawione i wchłaniane...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 411

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Historia diet alternatywnych

    Pierwsze tego typu diety pojawiły się w latach 50. ubiegłego stulecia. Wówczas to największą popularnością cieszyły się dwie diety: dieta dr Pcnningtona, zakładająca spożywanie cowolnych ilości tłuszczów przy jednoczesnej eliminacji węglowodanów (zgodnie z przyjętą zasadą ..tłuszcz spali...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /2 856

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Upowszechnianie wiedzy o żywieniu

    Sposób żywienia jednostek, grup społecznych i całych narodów, wpływający na stan odżywienia i zdrowia, zależy od wielu rozmaitych czynników, wśród których nie do przecenienia jest wiedza zdrowotna, w tym żywieniowa. Postępującemu od lat 90. wzrostowi ogólnego wykształcenia Polaków (według wskaźnika...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /4 518

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WEGETARIANIZM

    Klasyczny wegetarianizm, /wary inaczej jarstwem, polega na ograniczaniu się wyłącznic do pokarmów pochodzenia roślinnego, których źródłem są rośliny zbożowe, okopowe, strączkowe i oleiste, warzywa, owoce, orzechy i grzyby. Wywodzi się on z Indii i terenów Bliskiego Wschodu i ma wiele odmian. Odmiany...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 441

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PLANOWANIE UPOWSZECHNIENIA WIEDZY 0 ŻYWIENIU

    Przy planowaniu upowszechniania wiedzy żywieniowej bierze się pod uwagę wiele czynników decydujących o luźniejszym jego jjowodzenhi. W ujęciu syntetycznym planowany program powinien zawierać odpowiedzi na pytania:

    1)    dlaczego? - jaki jest cel upowszechniania, np. poprawa stanu odżywienia,

    2)    komu? -...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /13.02.2014 Znaków /7 798

    praca w formacie txt

Do góry