Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Co oznacza numer E na etykiecie?

    Wiele składników dodatkowych oznacza się odpowiednim numerem E, którego wartość podana jest na etykiecie wyszczególniającej składniki surowcowe przetworzonej i pakowanej żywności. Numery te odnoszą się do składników dodatkowych zarówno syntetycznych, jak i pochodzenia naturalnego, zatwierdzonych do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /616

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są składniki dodatkowe w produktach spożywczych i jakie jest ich działanie?

    Większość produktów spożywczych zawiera składniki dodatkowe. I chociaż wielu ludzi - czasami zresztą słusznie - sprzeciwia się ich stosowaniu, w nowoczesnym przemyśle spożywczym odgrywają one ogromną rolę. Do produktów spożywczych dodaje się często substancje, zarówno pochodzenia naturalnego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /4 413

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak się odżywiać?

    Cel odżywiania jest wspólny dla wszystkich, niezależnie od wieku i okoliczności: codzienne dostarczanie organizmowi wymaganej ilości kalorii, by utrzymać go w zdrowiu i zapewnić potrzebną energię. Ważne jest. by źródłem kalorii były białka, węglowodany i tłuszcze w odpowiednim stosunku. Zalecane...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 192

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to jest dieta zrównoważona?

    Przeprowadzone przez naukowców zajmujących się dietetyką badania relacji pomiędzy odżywianiem się a dobrym stanem zdrowia, dostarczyły wskazówek, jak układać zdrową dietę. Na przykład, okazało się, że nadmiar tłustych pokarmów może doprowadzić do choroby serca, a nadmiar rafinowanego cukru jest...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 546

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie są główne źródła energii w pożywieniu?

    Głównymi źródłami energii w pożywieniu są węglowodany i tłuszcze. Węglowodany to skrobia i cukry zmagazynowane przez rośliny w nasionach i bulwach. Wynika stąd. iż węglowodany występują w produktach zbożowych, nasionach, warzywach korzeniowych i owocach, zwłaszcza w owocach suszonych, roślinach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /4 776

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są kalorie?

    Pokarm można traktować jako paliwo dostarczające nam energii. Jego wartość energetyczną specjaliści od żywienia mierzą w jednostkach opartych na pomiarze temperatury, nazwanych kaloriami. Jedna kaloria to ilość ciepła potrzebna do podniesienia temperatury 1 g wody o 1 ° Celsjusza. W związku z tym. że...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /550

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie są przyczyny starzenia się?

    Nie rozumiemy jeszcze dokładnie, na czym polega proces starzenia się, ale na podstawie zebranych informacji można podejrzewać, że podstawową jego przyczyną są mutacje genowe. Większość komórek obumierających w organizmie zostaje zastąpiona innymi komórkami powstałymi w wyniku podziału komórkowego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 827

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czym jest proces wzrostu organizmu?

    Dzięki laboratoryjnemu badaniu pokarmów możemy dzisiaj określić wartość kaloryczną naszej diety, czy ilość zawartego w niej białka. Parametry te mają istotne znaczenie dla rozwoju i wzrostu naszego organizmu. W przeciągu całego naszego życia właśnie i przyjmowane pożywienie - bądź jego brak -...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 002

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie zmiany w organizmie występują u ludzi starszych?

    U starszych ludzi zaczynają zawodzić wszystkie zmysły. Na przykład oczy tracą zdolność adaptacji do ciemności, więc czynność czytania wymaga lepszego oświetlenia. Soczewki oka nie są w stanie tak dobrze jak niegdyś dostosowywać się do patrzenia z dala i z bliska. Znika także zdolność słyszenia...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 385

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czym jest starzenie się?

    Stopniowy spadek wydolności psychicznej i fizycznej organizmu, będący oznaką nadchodzącej starości, zaczyna się w drugiej dekadzie życia, ale jego skutki widać wyraźnie dopiero w średnim albo podeszłym wieku. Tempo starzenia się bywa różne w zależności od czynników indywidualnych i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 338

    praca w formacie txt

Do góry