Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Jaki jest wpływ ćwiczeń fizycznych na dietę?

    Ćwiczenia fizyczne nie należą bezpośrednio do diety, ale są niezbędne dla zdrowia, podobnie jak jedzenie właściwych artykułów spożywczych w odpowiednich proporcjach. Codzienne ćwiczenia nie tylko pomagają kontrolować masę ciała, ale przyczyniają się do zachowania zdrowia i wypracowania lepszej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /848

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaką rolę pełnią witaminy i substancje mineralne w zdrowej diecie?

    Witaminy i substancje mineralne są niezbędnymi składnikami zdrowej diety, jednak różnią się od omówionych już składników pokarmowych, a ich funkcja jest nieco odmienna. Zdrowa dieta złożona z białek, węglowodanów i tłuszczów, oparta na produktach naturalnych, zazwyczaj zawiera wszystkie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /611

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to jest błonnik?

    Błonnik jest bardzo ważną częścią zrównoważonej diety, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Zwiększa też objętość jedzonego pokarmu, opóźniając jego przesuwanie się w jelitach, dzięki czemu jest wystarczająco dużo czasu, by wszystkie wartościowe...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 201

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaką rolę pełni woda w organizmie człowieka?

    Woda nie jest składnikiem odżywczym; nie ma wartości energetycznej, a jednak jest ważnym elementem zdrowej diety. Co więcej, każdego dnia dostarczamy organizmowi więcej wody niż któregokolwiek składnika pokarmowego. Woda jest niezbędna do spajania konstrukcji organizmu oraz do wewnętrznego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 170

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są tłuszcze?

    Podobnie jak węglowodany, tłuszcze są źródłem energii, jednak dostarczają jej w sposób bardziej stabilny. Poza tym po procesie trawienia pewna ilość tłuszczów zostanie odłożona w „magazynach tłuszczowych" organizmu, usytuowanych pod skórą i wokół pewnych ważnych narządów, jak nerki, serce i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są węglowodany?

    Węglowodany stanowią źródło energii. Istnieją dwa rodzaje węglowodanów trawionych przez ludzki organizm - skrobia i cukier - występujące w niemal wszystkich naturalnych pokarmach, jak produkty zbożowe, owoce, warzywa, mleko i podroby. Z tego względu węglowodany stanowią prawdopodobnie główny trzon...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /2 026

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są białka?

    Podstawowe składniki odżywcze otrzymywane w zjadanym pokarmie to: białka, węglowodany, witaminy, substancje mineralne i błonnik. Ciało zdrowej osoby, która nie ma nadwagi, składa się w 17 procentach z białka. Tylko woda występuje w organizmie w większej ilości. Białko występuje w mięśniach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 891

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są ukryte substancje stabilizujące w żywności?

    Oprócz składników dodatkowych wyszczególnionych na opakowaniu produktu, żywność może zawierać wiele składników dodatkowych „ukrytych", pochodzących jeszcze z procesu produkcji żywności. Środki owadobójcze i grzybobójcze mogą być jeszcze obecne, gdy żywność jest już w sprzedaży...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /615

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czym jest zdrowa dieta?

    Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Pokarm, który konsumujemy, zawiera składniki, spełniające...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 548

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie informacje powinna zawierać etykieta na produkcie spożywczym?

    Chcąc kontrolować spożycie składników dodatkowych należy zapoznać się ze składem surowcowym, wyszczególnionym na etykiecie produktu. Ze zdziwieniem odkryjemy, że substancje zawarte w deserze o smaku owocowym są niemal takie same jak w zupie, w proszku - głównymi składnikami obydwu produktów są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /elka Dodano /31.01.2012 Znaków /1 294

    praca w formacie txt

Do góry