Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Kiedy dochodzi do zapłodnienia?

    Do zapłodnienia dochodzi wtedy, kiedy dwie komórki łączą się tworząc nowe życie. U stworzeń ludzkich, jak i innych ssaków, jedna z tych dwu komórek pochodzi od dorosłego osobnika męskiego, a druga od dorosłego osobnika żeńskiego. Komórka męska nazywa się plemnikiem, a żeńska komórką...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Bogna Dodano /31.01.2012 Znaków /919

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak następuje przekazywanie informacji za pomocą dotyku?

    Włókna nerwowe właściwie nieustannie reagują na rozmaite bodźce, ale tylko bodźce związane z temperaturą i naciskiem są wystarczająco intensywne, by odebrał je mózg. Temperatura i nacisk pobudzają włókna nerwowe do ożywionej działalności, zatem te właśnie impulsy z większą prędkością...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 979

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jakie jest znaczenie dotyku?

    W przeciwieństwie do pozostałych czterech zmysłów, które są umieszczone w jednym określonym organie - w uszach, oczach, nosie i ustach -narządy dotyku są rozłożone na powierzchni całego ciała. Poza tym inne zmysły reagują wyłącznie na jeden rodzaj bodźca, podczas gdy dotyk jest czuły na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /632

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jaka jest zasada działania zmysłu dotyku?

    Zmysł dotyku umożliwia nam wykonywanie wielu czynności. Dzięki niemu czujemy, jak ktoś nas dotyka lub głaszcze, możemy ocenić, nie patrząc, rozmiar i kształt przedmiotów, jak również ich ciężar; wiemy, czy coś jest twarde czy miękkie, gorące czy zimne i czy może być źródłem bólu. Dotyk...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /2 164

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Od czego zależy ocena pożywienia, jakie spożywamy?

    Ocena pożywienia, jakie spożywamy, zależy od wielu innych czynników poza informacjami dostarczanymi przez zmysł smaku. Przede wszystkim gazy wydzielające się podczas żucia wędrują do nosa pobudzając zmysł węchu. Ważną rolę odgrywa także struktura pożywienia. Nie bez znaczenia są odczucia...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 665

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to jest dotyk?

    To zadziwiające, jak wiele możemy się dowiedzieć za pośrednictwem zmysłu dotyku. Wyczuwając bezpośrednio kształty i faktury dostarczamy do mózgu informacje nawet bardziej szczegółowe niz wrażenia przekazywane przez oczy, uszy, nos czy usta. Z pięciu zmysłów - słuchu, wzroku, zapachu, smaku i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /748

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    W jaki sposób język reaguje na smak?

    Czubek języka najsilniej reaguje na substancje mające słodki smak, boki języka - na substancje kwaśne, same brzegi i części zbliżające się ku tyłowi - na substancje słone, a sam tył języka najlepiej odbiera smak gorzki. Podobnie jak komórki będące receptorami węchu, wszystkie kubki smakowe są...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 140

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Co to są kubki smakowe?

    Receptory, które wychwytują informacje z rozpuszczonych w wodzie substancji chemicznych, z jakich składa się nasze pożywienie, nazywają się kubkami smakowymi. Są to kępki maleńkich komórek albo zakończeń nerwowych, usytuowane na małych wzgórkach zwanych brodawkami. Można je znaleźć na języku, a...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 197

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak działa zmysł węchu?

    Wiadomo, że jesteśmy w stanie rozróżniać daleko więcej zapachów niż dźwięków, ale naukowcy mają duże trudności w ustaleniu, jakie procesy zachodzą podczas wąchania. Wiele jeszcze nie wiemy na temat sposobu, w jaki związki chemiczne są odbierane przez nos i interpretowane o przez mózg jako zapachy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 504

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak działa zmysł smaku?

    Więcej wiemy na temat smaku niż węchu i powszechnie uważa się, że istnieją tylko cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Jednak wszelkie niuanse smakowe zawdzięczamy zmysłowi węchu. Być może zauważyliście, że mocne przeziębienie, które upośledza zdolność do wyczuwania...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012 Znaków /1 573

    praca w formacie txt

Do góry