-
Ocena brak
diagnoza pielęgniarska, historia
(-, nursing diagnosis, history); USA, początki - pierwsza połowa lat 50. XX wieku. Wzrost zainteresowania (ważniejsze daty i wydarzenia: 1973 r. - powstanie Biura Informacyjnego ds. Diagnozy Pielęgniarskiej; 1982 r. - utworzenie Północnoamerykańskiego Towarzystwa Diagnoz Pielęgniarskich - NANDA; ustanowienie...
-
Ocena brak
Czucie bólu trzewnego
(-, visceral pain); wrażenie, wywołane przez impulsację biegnącą z interore-ceptorów podrażnionych przez proces chorobowy. Impulsacja ta dochodzi do neuronów czuciowych rogów tylnych rdzenia kręgowego przewodzących czucie z eksteroreceptorów oraz propriore-ceptorów i wzmaga ich efekty odruchowe, np. w...
-
Ocena brak
Diagnoza organizacyjna
(-, organizational diagnosis); część wste na —> analizy organizacyjnej, określana także mianem analizy organizacyjnej wstępnej. D.o. jest rozpoznaniem stanu organizacji, określeniem rodzaju problemów, wyjaśnieniem przyczyn ich powstania i określeniem znaczenia dla badanej organizacji. (A.K.-DJ jj diagnoza...
-
Ocena brak
Czynność ruchowa żołądka
1-, gastric motility); porcje pokarmu dostające się do części proksymalnej żołądka powodują jej odruchowe rozluźnienie, następnie błona mięśniowa żołądka zaczyna wykazywać aktywność skurczową. Można ją określić jako: 1) skurcze perystaltyczne, które są okrężnymi skurczami żołądka...
-
Ocena brak
Czucie dotyku i ucisku
(-, touch and pressure); wrażenie odbierane przez kilka rodzajów receptorów. Są to: ciałka dotykowe, łąkotki dotykowe, kolbki końcowe, ciałka zmysłowe, wolne zakończenia nerwowe oraz receptory koszyczkowe mieszków włosowych. Receptory te należą zarówno do szybko, jak i wolno adaptujących się. Cz.d...
-
Ocena brak
Defekografia
(—, defecography); metoda obrazowania stosunków anatomicznych i czynnościowych odbytu, odbytnicy i ruchomości dna miednicy. Przygotowanie chorego do badania jest podobne jak do kontrastowego wlewu doodbytniczego. Po wprowadzeniu do odbytnicy pasty barytowej dokonuje się (pod kontrolą monitora TV rentgenowskiej)...
-
Ocena brak
Czucie smaku
sense of taste); receptory odbierające cz.s. znajdują się w kubkach smakowych i mają charakter chemoreceptorów. Kubki smakowe są rozmieszczone w błonie śluzowej języka, podniebienia, nagłośni i gardła. Wypustki receptorowych komórek smakowych pobudzane są przez substancje rozpuszczane w ślinie i...
-
Ocena brak
Defibrylacja elektryczna
(-, defibrillation); metoda —»■ elektro-terapii stosowana w celu zwalczania —> migotania i trzepotania komór. Polega na wywoływaniu jednoczasowej depolaryzacji wszystkich komórek serca za pomocą impulsu prądu stałego o dużej energii (100-400 J) i krótkim czasie trwania (ok. 0,003 s). Uzyskana „cisza...
-
Ocena brak
Czucie temperatury
(-, temperature sensation]; czucie odbierane przez 2 rodzaje receptorów: 1} czucie ciepła odbierane jest przez ciałka zmysłowe; 2) czucie zimna - przez kolbki końcowe. Oba rodzaje receptorów znajdują się tuż pod skórą. Warunkiem ich pobudzenia są szybkie zmiany temperatury. Wolno zachodzące zmiany...
-
Ocena brak
Defibrylator
(-, implantable cardiac defibrillator -ICD); kardiowerter/defibryłator impłan-towalny, jest urządzeniem wszczepial-nym, złożonym z generatora impulsów, implantowanego w okolicy podobojczy-kowej, na lub pod mięsień piersiowy większy, oraz połączonych z nim elektrod wprowadzanych do serca drogą...