Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Napar z ziół

    Napar jest to wyciąg wodny z roślin leczniczych, przygotowywany na gorąco lub nazimno. Sposób otrzymywania preparatu zależy od zawartych w surowcu związkówchemicznych; np. napar z owoców szakłaku sporządza się na zimno.

    Otrzymany w ten sposób środek leczniczy zawiera trzy razy więcej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /700

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rumian szlachetny - zastosowanie u niemowląt

    Rumian szlachetny podaje się w zaburzeniach żołądkowych, połączonych zbolesnymi skurczami, wzdęciami, niestrawnością i brakiem apetytu.Rumian szlachetny w porównaniu z rumiankiem leczniczym zawiera więcejgoryczek oraz związków działających rozkurczowo, dlatego jest częściej stosowanyjako środek...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /677

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Okłady z ziół

    Okłady mogą być środkiem rozgrzewającym, zmiękczającym, kojącym,zmniejszającym obrzęki, łagodzącym swędzenie. Przygotowujemy je ze świeżosproszkowanych surowców, takich jak: nasiona lnu, kozieradki, gorczycy białej lubczarnej, z korzeni żywokostu i prawoślazu.Sproszkowane surowce należy zmieszać...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 223

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Napar z ziół na zimno

    Rozdrobniony surowiec zalać przepisaną ilością przegotowanej wody o temperaturzepokojowej i pozostawić na pewien czas, nieraz nawet do 24 godzin (w zależności odsurowca).

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /177

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rośliny w pielęgnowaniu i leczeniu niemowląt

    Wiele roślin od dawna wykorzystuje się do pielęgnowania i leczenia dzieci wpierwszym roku życia. Niektóre z nich wydają się nieodzowne do wychowaniazdrowego niemowlęcia. Należą do nich przede wszystkim często stosowane: rumianek,koper włoski, anyżek i kminek. Zioła te poprawiają trawienie, ułatwiają...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 239

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Napar z ziół na ciepło

    Rozdrobniony surowiec zalać wrzącą wodą (w przepisanej ilości) i pozostawić wcieple pod przykryciem, na parze lub w termosie, przez 10—15 min (czasami 30 min),odcedzić. Pozostałość można przelać gorącą wodą, uzupełniając w ten sposób ilośćnaparu właściwego. Gorące napary przygotowuje się...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /426

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rumianek pospolity

    Rumianek pospolity jest to niewysoka (do 50 cm) aromatyczna roślina,rozpowszechniona w całej Polsce. Rośnie na polach, łąkach, w ogrodach, przyzabudowaniach, na przydrożach i wszelkich niezbyt wilgotnych nieużytkach.Pędy ma silnie rozgałęzione, pokryte pierzastymi, 2—3-krotnie wcinanymi liśćmi...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /1 569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Odwar z ziół

    Odwar przyrządza się gotując w wodzie twarde surowce (kłącza, korzenie, kory),które zawierają biologicznie aktywne związki odporne na wysoką temperaturę, dobrzerozpuszczalne w gorącej wodzie.Rozdrobniony surowiec zalać zimną wodą w przepisanej ilości i gotować łagodnie,przeciętnie przez 15 min, od...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /734

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rumianek pospolity - zastosowanie u niemowląt i małych dzieci

    Napar z rumianku jest bardzo często pierwszym napojem, jaki podaje sięnoworodkowi. Ma on bardzo korzystne działanie na przewód pokarmowy noworodka,ułatwia trawienie, znosi wzdęcia, kolki jelitowe i bóle brzucha, występujące często przysztucznym karmieniu. W okresie niemowlęctwa rumianek jest...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /2 254

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nalewka z ziół

    Nalewka otrzymywana jest przez ekstrakcję suszonych surowców przez zalanie ichrozcieńczonym alkoholem lub winem. Najczęściej stosuje się alkohol 45—70%:1 część ziół zalać 5—10 częściami alkoholu i pozostawić w dobrze zamkniętejciemnej butelce przez 7—10 dni, często wstrząsając. Następnie nalewkę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /tina Dodano /09.01.2013 Znaków /546

    praca w formacie txt

Do góry