Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    HISTORIA NAUKI O ŻYWIENIU

    Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja były więc zawsze najważniejszym zajęciem i zadaniem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /7 818

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gospodarka planowana centralnie

    Gospodarka planowana centralnie — prowadzona aż do końca lat osiemdziesiątych, zapewniająca tanią żywność dzięki dotowaniu zarówno sfery produkcji, jak i sfery konsumpcji — przyczyniła się do osiągnięcia znacznie wyższego poziomu wyżywienia niż wynikało to z tempa rozwoju gospodarczego kraju. W...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 779

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jędrzej Śniadecki

    Jędrzej Śniadecki (1768—1848), znakomity lekarz, fizjolog i chemik, według którego istota życia jest jedna w całej ożywionej przyrodzie, a u podstaw przejawów życia leży przemiana materii i energii. Już w 1808 roku uczony ten zalecał leczenie krzywicy promieniami słonecznymi. Naukowe dowody celowości...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /586

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Główne problemy żywieniowe Polski w końcu XX wieku

    Zmiany systemowe po roku 1989 miały i mają obecnie nie tylko duży wpływ na funkcjonowanie gospodarki żywnościowej i występowanie chorób dietozależnych, ale są także główną przyczyną niedoborów pokarmowych wśród ludności o bardzo niskich dochodach (strefa ubóstwa). Coraz większe znaczenie dla sposobu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 997

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Marceli Nencki

    Marceli Nencki (1847-1901), polski lekarz i biochemik, który bada! mechanizmy powstawania mocznika w organizmie oraz barwniki krwi. Uczony ten współpracował z Pawłowem nad składem chemicznym soków trawiennych. Byl założycielem Instytutu Biochemii w Bernie; jego nazwisko nosi dziś Instytut Biologii...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /360

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sposób żywienia

    Sposób żywienia — jest to zdeterminowany kulturowo zespół zwyczajów dotyczących wyboru produktów żywnościowych, sposobu ich przygotowania do spożycia i rozdziału na poszczególne posiłki. Określa on ile, czego, jak częstc i w jakiej postaci c.łowiek lub grupa ludności spożywa w ciągu dnia, tygodnia lub...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /373

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Organizacje międzynarodowe zajmujące sfę problemami wyżywienia ludzi

    Wyżywienie było zawsze najważniejszym problemem społecznym i politycznym, stanowiącym niezbędny warunek nie tylko istnienia ludzkości i jej bezpieczeństwa żywnościowego, ale także jej dalszego rozwoju, zdrowia oraz zadowolenia, określanych łącznie mianem tzw. dobrostanu żywieniowego (nutrition...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /8 451

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Aleksander Szczygieł

    Aleksander Szczygieł (1906-1983) był twórcą akademickiego podręcznika z zakresu fizjologii żywienia, organizatorem i wieloletnim dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia, wiodącej placówki badawczej nie tylko w Polsce, ale i w Europie Wschodniej, która powstała w 1963 roku przy wsparciu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /328

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    dieta alternatywna

    dieta alternatywna — określa sposób żywienia, charakteryzujący się świadomą rezygnacją ze stosowania niektórych rodzajów pokarmów (np. produktów mięsnych wśród wegetarian) i metod przygotowywania ich do spożycia; ©dieta lecznicza — oznacza żywienie, w którym z przyczyn zdrowotnych dokonano celowej...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /672

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały motoryczne

    Sygnały motoryczne — są związane z rozszerzaniem i obkurczaniem się żołądka. Rozciągnięcie ścian żołądka przez spożyty pokarm (lub wprowadzony balonik) daje odczucie „pełności” i jest sygnałem hamującym spożycie. Z kolei skurcze żołądka, które pojawiają się po pewnym czasie od spożycia...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /684

    praca w formacie txt

Do góry