Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Układ pokarmowy

    Układ pokarmowy składa się z przewodu pokarmowego (jama ustna, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube), gruczołów ślinowych oraz wątroby  i trzustki. Rola tego układu sprowadza się do przeniesienia substancji odżywczych i wody ze środowiska zewnętrznego do tkanek i komórek. Większość...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /788

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Teoria aminostatyczna

    Teoria aminostatyczna opiera regulację spożycia pokarmu na zdolności mózgu do monitorowania koncentracji aminokwasów w plazmie krwi. U podłoża tej teorii leżą: po pierwsze obserwacje o odwrotnie proporcjonalnej zależności między poziomem aminokwasów we krwi a subiektywnym odczuciem głodu, po drugie —...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 768

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jama ustna

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Ograniczona jest w sensie morfologicznym przez wargi z przodu (policzki, boki), a od tyłu przez brzeg podniebienia miękkiego. Przestrzeń zawarta między wargami ilukami zębowymi jest określana mianem przedsionka jamy ustnej, a przestrzeń...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 330

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały hormonalne

    Sygnały hormonalne — stanowią (produkowane m.in. przez przewód pokarmowy i trzustkę) substancje, które docierając z krwią do mózgu zdolne są oddziaływać na podwzgórze. Takim instrumentem krótkoterminowej kontroli spożycia jest np. cholccystokinina (CCK) — hormon wydzielany przez ścianę jelita, którego...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 448

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sok żołądkowy

    Sok żołądkowy składa się z wydzieliny komórek śluzowych (wytwarzających śluz), komórek głównych, których wydzielina zawiera enzymy trawienne (pepsyna), oraz komórek okładzinowych wydzielających kwas solny. Należy podkreślić, że komórki okładzinowe wydzielają roztwór zawierający 150 mmol/dm3 kwasu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 902

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały termiczne

    Sygnały termiczne — przekazywane są przez tcrmorcccptory znajdujące się’ na powierzchni i wewnątrz ciała. Mają one swój udział w powstawaniu odczuć głodu i sytości, wspólnie z hormonem tyreotropowym TSH, dostosowując wielkość spożycia do potrzeb energetycznych organizmu, związanych z utrzymywaniem...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 812

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Apetyt

    Apetyt wyraża chęć spożycia jakiegoś określonego pokarmu. Wiąże się 011 z wyborem pożywienia i regulacją spożycia w wymiarze jakościowym.

    Fakt, że wiele gatunków zwierząt mając dostęp do szerokiego asortymentu pokarmów potrafi je wybierać w sposób zapewniający wzrost i sprawne funkcjonowanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 397

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sygnały metaboliczne

    Sygnały metaboliczne — są związane z koncentracją we krwi: glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych i aminokwasów (a także cial ketonowych i kwasów organicznych). Sygnały te są odbierane bezpośrednio przez wyspecjalizowane neurony podwzgórza lub do niego przesyłane na drodze nerwowej z innych części ciała...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /686

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Anoreksja

    Anoreksja, inaczej jadłowstręt, oznacza niezdolność do prawidłowego odczuwania głodu i całkowity brak apetytu. Może ona towarzyszyć niektórym stanom patologicznym, takim jak: rak, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, depresja oraz zatrucia alkoholem i lekami. Jeśli powstrzymywanie się od spożywania pokarmu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /430

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ewolucja sposobu żywienia się Polaków

    W pierwszym okresie istnienia państwa polskiego (X-XI1I w.) sposób odżywiania się ludności był związany ze sposobem i rozwojem produkcji rolniczej oraz zasobami wód i lasów. Podstawowym źródłem pożywienia była dość prymitywna i sezonowa (ze względu na klimat) produkcja rolnicza, ograniczająca się do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 848

    praca w formacie txt

Do góry