Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Źródła białka w żywieniu

    Do dobrych źródeł białka należą jaja, mleko i jego przetwory, sery twarogowe i żółte oraz mięso zwierząt hodowlanych, drobiu i ryb. Mleko i jaja sama natura przeznaczyła do zapewnienia wzrostu i rozwoju młodych organizmów. Te produkty są szczególnie zalecane w żywieniu niemowląt, dzieci oraz ludzi w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 794

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Miedź

    Absorpcja miedzi z przeciętnej diety kształtuje się na poziomie 50%, przy czym pierwiastek ten wchłaniany jest głównie w dwunastnicy, a także w żołądku i jelicie grubym. Zwiększona podaż żelaza lub cynku obniża wchłanianie miedzi, ponieważ pierwiastki te współzawodniczą ze sobą o miejsca...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Spożycie białka a zdrowie

    Ze względu na znaczenie białek dla funkcjonowania ustroju człowieka prawidłowe spożycie tego składnika ma istotne znaczenie dla zdrowia. Niedostateczny dowóz białek pokarmowych wywołuje niedożywienie białkowe, natomiast nadmierne spożycie tego składnika, zwłaszcza z produktów zwierzęcych, może...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 725

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Źródła tłuszczów w żywieniu

    Prawie połowę spożywanego tłuszczu stanowią wyodrębnione tłuszcze jadalne, które mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Tłuszcze roślinne otrzymuje się z nasion lub owoców roślin oleistych, a tłuszcze zwierzęce pozyskuje z tkanek lub mleka zwierząt lądowych oraz z tkanek zwierząt...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 387

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Synteza aminokwasów

    Wśród aminokwasów są takie, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka (leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, treonina, fenyłoałanina, metionina i tryptofan) i muszą być dostarczane systematycznie z pożywieniem, oraz takie, które organizm może wytwarzać (glicyna, alanina, seryna, kwas glutaminowy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 317

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skrobia

    Skrobia - najczęściej spożywany polisacharyd jest polimerem glukozy, zawierającym dwa składniki strukturalne — amyłozę i amylopektynę. !Ma budowę ziarnistą, charakterystyczną dla danej rośliny. W stanie surowym jest trudno strawna; jej podatność na działanie enzymów trawiennych zwiększa się w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /421

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawowa przemiana materii

    Podstawowa przemiana materii — PPM, zwana inaczej metabolizmem podstawowym (Basal Metabolic Rate — BMR), jest definiowana jako najniższy poziom przemian energetycznych, warunkujący dostarczenie energii niezbędnej do zachowania podstawowych funkcji życiowych w optymalnych warunkach bytowych.

    Podstawowe funkcje...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 778

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Oligosacharydy

    Oligosacharydy zawierają 2-10 cukrów prostych i w większości powstają w wyniku częściowego rozpadu polisacharydów. Dwucukry (disacharydy) są związkami składającymi się z dwóch cukrów prostych, połączonych wiązaniem glikozydowym. Najbardziej istotne w żywieniu ludzi spośród dwucukrów są laktoza —...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /987

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Termogeneza

    Na wysokość całodobowych wydatków energetycznych człowieka (całkowitą przemianę materii), obok metabolizmu podstawowego, ma wpływ proces lennogenezy, czyli produkcji ciepła. Człowiek zaliczany do organizmów stałocieplnych zmuszony jest utrzymywać stalą temperaturę ciała. Najłatwiej osiągnąć to w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 369

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Polisacharydy

    Polisacharydy, które są wielkocząsteczkowymi polimerami cukrów prostych w roślinach i zwierzętach, spełniają rolę strukturalną lub są formą zmagazynowania energii. Należące do tej grupy pentozany (arabinian i ksylan) składają się odpowiednio z pentoz, arabinozy lub ksylozy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /832

    praca w formacie txt

Do góry