Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Jod

    Prawie 80% całkowitej zawartości jodu w organizmie znajduje się w tarczycy. Pierwiastek ten, który z pożywienia szybko i prawie całkowicie wchłaniany jest w jelitach, może być także absorbowany z powietrza przez błony śluzowe układu oddechowego i przez skórę.

    Jod jest niezbędny do produkcji hormonów...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 688

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapotrzebowanie na wodę

    Indywidualne zapotrzebowanie na wodę może różnić się dość znacznie w zależności od: wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Zapotrzebowanie na wodę wyznaczane jest przez konieczność pokrycia strat obligatoryjnych i rozcieńczenia produktów metabolizmu wydalanych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 597

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Selen

    W produktach spożywczych selen występuje jako sełenoaminokwasy, natomiast w lonnie nieorganicznej stosowany jest w dietach eksperymentalnych i jako suplement. Biodostępność specyficzna selenu z różnych związków mierzona aktywnością peroksydazy glutationowej jest podobna i dość wysoka (50-80%)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 015

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Równowaga kwasowo-zasadowa

    Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca; w wyniku oksydacji...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 364

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chrom

    Na podstawie danych o skuteczności leczenia objawów niedoboru u osób żywionych pozajelitowo i badań na zwierzętach stwierdzono, że chrom jest niezbędnym mikroelementem. Jego rola fizjologiczna nie jest jeszcze wyjaśniona, wiadomo jedynie, że trójwartościowy jon chromu wchodzi w skład czynnika tolerancji...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 690

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witaminy

    Witaminy — to związki organiczne, które nie są źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, są jednak niezbędne do zachowania zdrowia oraz normalnego przebiegu procesów metabolicznych.

    Źródłem witamin są produkty żywnościowe i preparaty farmaceutyczne (jedno- lub wieloskładnikowe). Niektóre...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 485

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kobalt

    Według aktualnego stanu wiedzy znaczenie kobaltu w organizmie człowieka ogranicza się do jego występowania w cząsteczce cyjanokobalaminy (witaminy B|2). Dostarczany w formie organicznej do organizmu wystarcza do utrzymania homeostazy. Wiadomo jednak, że tylko około 10% kobaltu zawartego w ciele człowieka...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 210

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina C

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Nazwą witamina C obejmuje się kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Kwas askorbinowy Csl IsOf, jest y-laktonem 2,3-endiol-L-gulonowego kwasu o silnych właściwościach redukcyjnych, a kwas dehydroaskorbinowy jego formą utlenioną (ryc. 4.5.1). Po raz...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 388

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mangan

    Badania izotopowe wykazały, że u łudzi dorosłych absorpcja manganu ma miejsce w jelicie cienkim i jest stosunkowo niewielka (2-15%), przy czym niekorzystnie wpływa na nią obecność większych ilości wapnia, fosforu, żelaza, fitynianów i błonnika. Mangan transportowany jest w osoczu przez transferynę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 115

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fluor

    Biochemiczne podstawy działania fluoru w organizmie człowieka nie są znane, ale fakt iż zapobiega on powstawaniu próchnicy przesądził o uznaniu niezbędności tego pierwiastka w żywieniu człowieka.

    Ponad 96% fluoru zawartego w organizmie jest zlokalizowane w kościach i zębach w postaci fluoroapatytu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 202

    praca w formacie txt

Do góry