Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pod wieloma względami różnią się od witamin rozpuszczalnych w .wodzie. Występują one w tłuszczach i składnikach tłuszczowych żywności. Ze względu na to, że nie rozpuszczają się w wodzie wymagają obecności żółci do wchłaniania oraz lipoproteidów do transportu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 532

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina B12

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Nazwą witamina B,2 obejmuje się grupę korynoidów zawierających nukleotyd dimetylobenzimi-dazolowy oraz kobalt. Głównymi kobalaminami występującymi w organizmie ludzi i zwierząt są adenozylokobalamina, melylokobalamina oraz hydroksy-kobalamina...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 175

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina B5 (kwas pantotenowy)

    Występowanie w żywności. Kwas pantotenowy jest bardzo szeroko rozpowszechniony w produktach .spożywczych. Występuje we wszystkich tkankach zwierzęcych i roślinnych. Szczególnie bogate są w tę witaminę wyciągi z drożdży, mięso, zielone warzywa liściaste (tab. 4.5.17). Mniejsze ilości znajdują się w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 798

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina B2

    W roztworach wodnych rybofławina jest względnie odporna na temperaturę, gdy jest zabezpieczona przed dostępem światła, natomiast w środowisku kwaśnym i alkalicznym ulega rozkładowi. Rybofławina jest stosunkowo mało podatna na działanie środków utleniających i kwasów mineralnych, niszczą ją natomiast...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 853

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina PP (niacyna)

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Niacyna jest nazwą grupową dla kwasu nikotynowego (pirydyno-3-karboksylowego) i jego pochodnej amidowej — nikotynamidu. Termin ten obejmuje również formy koenzymatyczne NAD (dinukleotyd nikotynamidonikotynowy) i NADP (fosforan dinukleotydu nikotynoamidowego). Wzory...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 605

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kwas foliowy

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Nazwą tą obejmuje się kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) oraz szereg związków, w których kwas plerynowy jest związany z jedną lub więcej cząsteczkami L-glutaminianu. Macierzysty związek dla tej grupy witamin — kwas foliowy składa się z trzech...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /9 494

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rola wody w organizmie

    Woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim jest głównym składnikiem organizmu i może stanowić 45-75% masy ciała; u dorosłego nieotylego człowieka jej udział sięga zwykle około 60%. Zawartość wody w beztłuszczowej masie ciała u osób dorosłych jest stała i wynosi 75%...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 221

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina B

    Cząsteczka tiaminy składa się z dwóch nieskompensowanych pierścieni (pirymidynowego i tiazolowego), połączonych grupą metylenową (ryc. 4.5.2). W preparatach farmaceutycznych witamina B| występuje zazwyczaj w postaci chlorowodorku lub jednoazotanu tiaminy. W niektórych krajach, jak np. Japonii, wytwarzana...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 519

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bilans wody w organizmie

    Zawartość wody w organizmie dorosłego człowieka powinna być utrzymywana na stałym poziomie, co oznacza, że bilans wody powinien być zerowy. Tylko w okresie wzrostu i w czasie ciąży dodatni bilans wody jest zjawiskiem fizjologicznym.

    Źródłem wody dla organizmu (tab. 4.4.6) są przede wszystkim napoje...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 342

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skutki niedoboru wody w organiźmie

    Dla zachowania homeostazy ustrojowej ważny jest nie tylko bilans, ale także utrzymanie fizjologicznych wielkości przestrzeni 'wodnych oraz ciśnienia osmotycznego w tych przestrzeniach. Istotną rolę w utrzymaniu objętości osocza odgrywa jon sodowy, a objętości komórek —jon potasowy, natomiast w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 898

    praca w formacie txt

Do góry