Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Witamina A

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Termin ten odnosi się do wszystkich pochodnych /J-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do aIl-/ra/;.s'-retinolu (związku, który wszystkie wiązania podwójne w bocznym...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /10 628

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ryby, przetwory rybne i „owoce morza”

    Do tej grupy zalicza się ryby słodkowodne, ryby morskie, mięczaki, skorupiaki i konserwy rybne. Z bogactwa ryb spożywanych przez ludzi w różnych rejonach świata jedne pozyskiwane są z ich naturalnych środowisk, z użyćiem różnych technik połowowych, inne — są specjalnie hodowane w sztucznych zbiornikach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 179

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina D

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Termin witamina D obejmuje trzy steroidy wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyfcrolu: cho-lekalcyferol, ergokalcyferol oraz 25-hydroksycholekalcyferol, zgodnie z nomenklaturą przedstawioną na rycinie 4.5.13.

    Witamina D, odkryta przez Mc Colluma i wsp. w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 931

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze Jadalne

    Tłuszcze jadalne samodzielnie nie stanowią pożywienia, lecz są w różny sposób wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Zależnie od pochodzenia tłuszcze jadalne dzieli się na oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, margaryny stołowe oraz tłuszcze kuchenne.

    Oleje roślinne są uzyskiwane metodą...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 015

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina E

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Witamina E została odkryta przez Evansa i Bishop w 1923 roku, a jej nazwa pochodzi od greckich słów tolcos — rodzenie, phero — niosą i obejmuje wszystkie pochodne tokolu, wykazujące aktywność biologiczną /J-tokoferolu. Jest to grupa związków zawierająca 4...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /6 474

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ziemniaki

    Ziemniak (Solammt ttiberoswn) jest jednoroczną rośliną z rodziny psiankowatych, uprawianą dla jadalnych bulw tworzących się na końcach podziemnych pędów. Na świecie w uprawie znajduje się około stu różnych odmian ziemniaków: od wczesnych — sprzedawanych do bezpośredniego spożycia jako nowalijki (tzw...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 365

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina K

    Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania. Terminem witamina K określa się pochodne chinonowe, wykazujące aktywość przeciwkrwotocz-ną, podobną do 2-metylo-l,4-naftochinonu. Są to: filochinon (witamina K,), menachinon (witamina IC2) oraz menadion (syntetyczna witamina K3) (ryc. 4.5.15). Odkrycie witaminy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 738

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Warzywa i grzyby

    Warzywa są to rośliny uprawne, których części w stanie surowym lub po przetworzeniu wykorzystuje się jako pokarm. Częściami jadalnymi warzyw mogą być: korzenie (marchew, burak, seler, pietruszka, brukiew, rzepa, rzodkiew, salsefia), łodygi lub pędy podziemne (cebula, czosnek szparagi, kalarepa), liście...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 922

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pieczywo i produkty zbożowe

    Zboża, należące w większości do jednorocznych roślin trawiastych, stanowią podstawę wyżywienia ludności świata. Podstawowe rośliny zbożowe to: pszenica (dominująca w Europie), ryż (w Azji), kukurydza (w obu Amerykach), sorgo (w Afryce), a ponadto żyto, jęczmień, owies, gryka i proso. ,

    Do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /5 071

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Witamina H (biotyna)

    Biotyna jest czynnikiem wzrostowym dla wielu mikroorganizmów, toteż niektóre z nich są wykorzystywane w oznaczaniu jej zawartości. Spośród najczęściej stosowanych szczepów należy wymienić: Laclabacilhis casei ATCC 7469,Laclobaciilm pluntantm ATCC 8014, Netirospora crassa, Ochromonas dcinica i Saccharomyccs...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 396

    praca w formacie txt

Do góry