Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Rodzaje norm żywieniowych

    Rodzaje norm żywieniowych i ich wzajemne relacje przedstawiono na rycinie 6.2.1 odnosząc je do indywidualnego zróżnicowania zapotrzebowania na energię lub składniki odżywcze w grupie ludności.

    W normach polskich z roku i 970, 1987 i 1995 użyto termin zalecane spożycie, rozumiany jako spożycie składników...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 389

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje powodujące laflyryzm

    Nazwą latyryzm określa się chorobę znaną od czasów Hipokratesa, a występującą w rejonie Morza Śródziemnego wśród zwierząt hodowlanych, zwłaszcza bydła i koni. Choroba ta charakteryzuje się objawami ze strony układu nerwowego w postaci zaburzeń ruchowych i porażenia kończyn dolnych. Obecnie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 152

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkty Jadalne i niejadalne

    Już samo pojęcie produktu jadalnego nie jest .uniwersalne, lecz zależy od systemu wartości przyjętego w danej kulturze. Produkt uważany za jadalny w jednej grupie kulturowej, w innej może uchodzić za niejadalny. Uwarunkowana kulturowo niejadalność najczęściej wynika z wierzeń i przepisów religijnych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /3 881

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie mąki

    Powszechność niedoborów wapnia w Europie i Ameryce Północnej zdecydowała, że już w okresie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, Francji i USA rozpoczęto fortyfikowanie mąki węglanem wapnia. W tym pierwszym kraju obowiązuje ono do dziś, z tym że dodatek do mąki 235-390 mg CaC03/100 g wnosi do diety...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /719

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Owoce

    Owoce, będące anatomiczną częścią roślin powstającą w wyniku zapłodnienia kwiatu, składają się ze: skórki, miąższu i nasion. Wyróżnia się następujące grupy owoców: owoce pestkowe (wiśnia, czereśnia, śliwa, morela, brzoskwinia, nektarynka), owoce ziarnkowe (jabłko, gruszka), owoce jagodowe...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /4 085

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje wzbogacające

    Wzbogacanie artykułów żywnościowych w deficytowe składniki, rozumiane jako celowe dodawanie substancji obcych, jest ściśle związane nie tylko z aktualnym sposobem odżywiania się ludności, ale również z wadami żywieniowymi na tle stanów chorobowych i niedoborów witamin lub innych składników odżywczych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 807

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie margaryny

    Margaryny stołowe, produkowane na bazie olejów roślinnych, są jednym z najpowszechniej fortyfikowanych artykułów spożywczych. W Polsce niemal od początku podjęcia produkcji wzbogaca się je w witaminy A i D, a od niedawna także w witaminę E. Najczęściej stosowane są w tym celu: pal-mitynian retinylu w...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 563

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cukier i wyroby cukiernicze

    Grupę tę, obok cukru, który może być w formie kryształów, pudru lub w kostkach, tworzą produkty spożywcze produkowane na bazie cukru. Do wyrobów cukierniczych zalicza się: cukierki (karmelki twarde i nadziewane, drażetki i pomadlci), wyroby żelowe (marmoladki, galaretki, lokum) i owoce kandyzowane, wyroby...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 436

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Substancje słodzące

    Substancje słodzące stanowią liczną grupę związków chemicznych, które często już w małych stężeniach wykazują smak słodki, wielokrotnie przewyższający słodycz sacharozy. Z żywieniowego punktu widzenia ich cechą charakterystyczną jest niewnoszenie do organizmu energii. Niemal we wszystkich krajach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /2 273

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wzbogacanie ryżu

    Ryż, który jest produktem żywnościowym obecnym na wszystkich rynkach świata, w Azji spożywany jest powszechnie we względnie stałych ilościach, z tym że więcej jedzą go zagrożone niedoborami grupy o niskich dochodach. Zaletą ryżu jako nośnika jest też to, że zaleca się go w żywieniu ludzi chorych...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /mirela Dodano /05.05.2014 Znaków /1 128

    praca w formacie txt

Do góry