Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    PAsynkowanie

    PAsynkowanie , u s zc zyk iw an ie — usuwaniepędów bocznych (pasynków); stosowanejest na roślinach, które z powodu zbyt silnegorozwoju bocznych pędów dają gorszy plon,np. u tytoniu usuwa się boczne pędy dla ułatwieniarozwoju najlepszych liści, osadzonych na głównejłodydze, u pomidorów pozostawia się...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /577

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PEPTYZACJA

    PEPTYZACJA — przechodzenie najdrobniej-I szych, koloidalnych cząstek zc stanu skupienia,| zwanego żelem, w stan rozproszenia, zwany zolem;jest to proces odwrotny do -♦ koagulacji;zjawisko to ma duże znaczenie w kompleksiesorpcyjnym gleby; gleby wysycone kationamiwapnia prawie nic peptyzują w wodzie i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /491

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PCHEŁKA CHMIELOWA

    PCHEŁKA CHMIELOWA (Psylliodcs attenuata)— chrząszcz z rodziny stonkowatych (CAr>-somełidae); skaczący, długości 1,5—2,5 mm,o ciele owalnym, ciemnozielonym, połyskującym,wygryza wiosną liczne małe, okrągłe otworki wmłodych liściach chmielu i konopi. Samice składająjaja do ziemi, a larwy żyją na...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /757

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PAsza

    PAsza — substancja pochodzenia roślinnego,zwierzęcego lub mineralnego, służąca do żywieniazwierząt gospodarskich. Każda pasza zawierawodę, związki organiczne i składniki mineralnew charakterystycznych dla siebie ilościach. Paszedzielimy na: treściwe, objętościowe soczyste,objętościowe suche...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /889

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PCHEŁKA malwowa

    PCHEŁKA malwowa (Podagrica malvae) —chrząszcz z rodz.iny stonkowatych ( ChrysomelUdae); w maju i czerwcu chrząszcze długości3—3,5 mm, owalne, niebieskie lub niebieskozielonc,o nogach żółtoczerwonych, wygryzająw blaszkach liściowych, pąkach kwiatowychi kwiatach malwy ozdobnej małe dziurki; częstoliście...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /601

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Paszowa powierzchnia

    Paszowa powierzchnia — suma powierzchni- » użytków rolnych wykorzystanych naprodukcję pasz dla zwierząt rejonu czy gospodarstwa.Oblicza się w sposób następujący: sumuje siępowierzchnię łąk, pastwisk, wieloletnich motylkowychpastewnych, okopowych pastewnychoraz 1/2 powierzchni buraków cukrowych;uzyskaną...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /921

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PCHEŁKA rzepakowa

    PCHEŁKA rzepakowa (Psylliodes chrysocephala)— chrząszcz z rodziny stonkowatych(Chrysomelidae); jego larwy, długości do 6 mm,silnie wydłużone, białawe z czarnymi kropkamioraz czarnymi głową i końcem ciała, z trzemaparami nóg, żerują głównie na rzepaku i rzepiku*drążąc chodniki wzdłuż głównego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /867

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PAwężniczek makowy

    PAwężniczek makowy (Timaspis papaveris)— błonkówka (owadziarka) z rodziny galasówkowatych( Cynipidae); larwy, długości do5 mm, nieco zgięte, białawe z brunatną głową,beznogie, wyżerają w łodydze pionowe chodnikituż pod makówką; po przekwitnieniu niektóremakówki początkowo odbarwiają się i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /564

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PASTERYZACJA

    PASTERYZACJA — zabieg polegający nakrótkotrwałym kilkakrotnym ogrzewaniu przeważniepłynów (np. mleka) do temperaturyokoło 62—95*C w celu zniszczenia drobnoustrojów;nie zmienia naturalnego składu chemicznegopłynu i nie niszczy zawartych w nimwitamin. Nazwa podchodzi od nazwiska bakteriologafrancuskiego — L...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /363

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PASIECZNY pawilon

    PASIECZNY pawilon — budynek, w którymumieszczone są na stale ule z pszczołami,dostępne zwykle od tyłu i ustawione w 2—3 kondygnacjach;rzadziej są spotykane w pawilonachule dostępne z góry (szufladowe). Gospodarkapawilonowa, rozpowszechniona w niektórychkrajach (Czechosłowacja, Niemcy), w Polscestosowana jest...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /dzikamalina Dodano /07.03.2013 Znaków /364

    praca w formacie txt

Do góry