Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    PRZYPALENIE ZBÓŻ

    PRZYPALENIE ZBÓŻ — skutek gwałtownejdojrzewania zboża, gdy po okresie deszczów nastąpi nagle słoneczna i upalna pogoda; objawiasię to złym wykształceniem ziarna; u pszenic?złe wykształcenie ziarna może być również spowodowane podczas upalnego lata nadmiar^azotu w glebie (np. w stanowisku po lucernie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /436

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PSZENŻYTO

    PSZENŻYTO — mieszaniec roślinny uzyskanyprzez zapylenie pszenicy pyłkiem żyta; rozmnażasię tylko przez zapylenie pyłkiem pszenicy,a otrzymane potomstwo podobne jest do pszenicy.Uprawa pszenżyta w praktyce rolniczej nieznalazła zastosowania.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /255

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZYPASANIE ZASIEWÓW

    PRZYPASANIE ZASIEWÓW — krótkotrwałespasanie zwierzętami roślin rosnących na polu dlazahamowania ich nadmiernego wzrostu przezzmniejszenie masy zielonej. Przypasanie bydłembywa stosowane przez niektórych rolników jesieniąna wybujałych zasiewach żyta w obawie przedwyprzenicm. Dobre wyniki daje...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /496

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZYDUCHA

    PRZYDUCHA — wyczerpanie się tlenu rozpuszczonegow wodzie; występuje często w zbiornikachwodnych w zimie pod szczelną pokrywąlodową, powodując duszenie się ryb i innychzwierząt wodnych.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /199

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZYKASZANIE

    PRZYKASZANIE — przycinanie sierpem lubkosą górnych liści rośliny bez naruszania kłosaznajdującego się w pochwie liściowej. Zabieg tenpowinien być wykonywany odpowiednio wcześniena zasiewach zbóż, którym grozi wylegnięciewskutek zbyt silnego wzrostu; ścięcie górnychliści osłabia wzrost roślin i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /371

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZYKRYCIE NASION

    PRZYKRYCIE NASION — 1) grubość warstwygleby przykrywającej wysiane nasiona;2) czynność przykrywania zasianych nasion; posiewie rzutowym przeważnie przykrywa się nasionaza pomocą bron, po siewie rzędowym trzebabronować lekką broną, jeżeli nasiona są zleprzykryte (-♦siew); po siewie rzędowym w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /520

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZĘSŁO

    PRZĘSŁO — część poziomego elementu konstrukcyjnegozawarta między dwiema podporami,np. odcinek stropu między dwoma żebrami,odcinek belki między dwoma podciągami lubsłupami, odcinek mostu między dwoma filarami!!*« iednoprzęsłowa ma dwie podpory,belka dwuprzęsłowa ma ich trzy, a belka...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /347

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZETWORNICA

    PRZETWORNICA — agregat składający sięz silnika elektrycznego i prądnicy o wspólnymwale; zależnie od rodzaju prądnicy uzyskuje sięza pomocą przetwornicy zmianę liczby faz lubczęstotliwości i napięcia prądu albo prąd stały.Przetwornice stosuje się w przemysłowych urządzeniachelektrycznych, a na wsi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /411

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZERYWKA

    PRZERYWKA — ręczne przerzedzanie zbytgęsto rosnących roślin, z zachowywaniem określonychodstępów w rzędach. Przy przerywcc burakówpozostawia się pojedyncze rośliny, a przyprzerywce kukurydzy — bądź pojedyncze, bądźpo dwie razem. Przep'wa się rośliny, które wymagająwiększej powierzchni do swego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /353

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    PRZETWORY MIĘSNE

    PRZETWORY MIĘSNE — produkty mięsneuzyskane przez odpowiedni przerób -*mięsa;mięso użyte na przetwory musi być zbadane przezlekarza wet. i uznane za zdatne do spożycia.Do przetworów mięsnych należą:w ę d l i n y (boczki, szynki, balerony oraz kiełbasy),czyli przetwory, które się wędzi i parzy;w y r o b...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /sunrise Dodano /07.03.2013 Znaków /990

    praca w formacie txt

Do góry