Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    SIARCZAN AMONOWY

    SIARCZAN AMONOWY — nawóz w postacistałej zawierający 20,5% azotu w formie amonu(-♦nawozy amonowe); działa nieco wolniej odsaletry, lecz dłużej i jest dobrze zatrzymywanyprzez glebę; nadaje się do stosowania przed siewemroślin, na gleby o odczynie obojętnym lubsłabo kwaśnym. Na glebach kwaśnych można...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /700

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SERWITUT

    SERWITUT, służebność — prawo chłopówdo korzystania z dworskich pastwisk, łąk i lasówwywodząca się z epoki feudalnej. Obok serwitutówleśnych i pastwiskowo-łąkowych istniałserwitut rybołówczy: niekiedy zaliczano także doserwitutów uprawnienia do zbierania kamieni,trzciny, przewozu, ścinania gałęzi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /1 261

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIARCZAN POTASOWY

    SIARCZAN POTASOWY — mineralny nawózpotasowy zawierający 48—55% tlenku potasu(fCiO); jest odpowiedni zwłaszcza do nawożeniaroślin wrażliwych na chlor, a więc przedewszystkim tytoniu, chmielu i niektórych warzyw;nadaje się na wszystkie rodzaje gleby. Siarczanpotasowy można mieszać na krótko przed rozsianiemz...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /432

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SERWOMECHANIZM

    SERWOMECHANIZM — urządzenie, w którymwywołuje się ciśnienie cieczy, działając nanią tłokiem uruchamianym dźwignią lub pedałem;z uwagi na różnice przekrojów przewodów doprowadzającychi odprowadzających ciecz z cylindraserwomechanizmu, siła działająca np. na urządzeniahamujące hamulca...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /497

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SEZAM WSCHODNI

    SEZAM WSCHODNI, ło g ow a wsch o d n ia(Scsamum indicum) — roślina jednoroczna z rodzinyłogowatych (Pedaliaceae); nasiona zawierająokoło 50% tłuszczu, z którego uzyskuje siędobrej jakości olej jadalny; używane są równieżw cukiernictwie, np. do wyrobu chałwy. Sezamjest uprawiany w krajach gorącego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /419

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIANO

    SIANO — skoszona i wysuszona roślinnośćtrawiasta, służąca za paszę. Dobre siano powinnona ogół odznaczać się zieloną barwą, przyjemnym,charakterystycznym zapachem i brakiem roślinniebezpiecznych dla zdrowia zwierząt Jakośćsiana zależy od jego składu gatunkowego, żyznościłąki, terminu sprzętu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /849

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    siaNOKOSY

    siaNOKOSY - praco mające na cclu skoszeniewysuszenie i zwiezienie siana do miejsc zahezoieczonychprzed opadami. Sianokosy zaczynałasię w naszym krs»Ju w końcu maja lub nanoczatku czerwca; d |/y się do ich zakończenianrzcii żniwami. Często spotykana skłonność rolnikówdo opóźniania terminu sianokosów...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /935

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SEKATOR

    SEKATOR — nożyce ogrodnicze o wygiętychostrzach do przecinania cienkich gałęzi. Do przecinaniagałęzi wyżej położonych w koronachdrzew' służy sekator umocowany na tyczce, tzw.pobocznik; ostrze przymocowane do tyczki jestnieruchome, do ramienia zaś drugiego ostrzaprzywiązany jest sznurek, za który...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /353

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SCHAGYA

    SCHAGYA (czyt. szagia) — ród koni półkrwiarabskiej wyhodowany w XIX w. na Węgrzech;maść przeważnie siwa; ogiery tej rasy wywarłyduży wpływ w rejonach hodowli koni typu szlachetnego,zwłaszcza w województwach: kieleckim,lubelskim, krakowskim i rzeszowskim.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /290

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SERWATKA

    SERWATKA — uboczny produkt przerobu mlekana sery* > kazeinę; wydziela się z mleka w następstwiekurczenia się skrzepu; zawiera 92,5—92,7% wody. 0,7% tłuszczu, 1—1,1% białek,4t3—5,0% laktozy (-►cukier mlekowy), 0,6—0,8% popiołu; w postaci naturalnej (św-ieża) lubw proszku (po wysuszeniu) wykorzystywana...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /441

    praca w formacie txt

Do góry