Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    SKAŁA MACIERZYSTA

    SKAŁA MACIERZYSTA — warstwa skorupyziemskiej leżąca zazwyczaj na głębokości 1—2 mpod glebą, która nie podlegała jeszcze większemuwpływowi wietrzenia; może to być nic zwietrzałaglina, piasek albo twarda skała. Np. rędzina powstajez wapienia; nie zwietrzały wapień jest więcskałą macierzystą...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /420

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SILOS ZBOŻOWY

    SILOS ZBOŻOWY — urządzenie do przechowywania,przewietrzania oraz dosuszania ziarnao wilgotności nie większej niż 20%; wykonany jestz dziurkowanej blachy w postaci walca, wewnątrzktórego znajduje się pionowy ażurowy kanał,przez który wdmuchiwane jest za pomocą dmuchawyzimne lub podgrzane powietrze...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /476

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sieczkarnia

    Sieczkarnia — maszyna do cięcia słomyi siana przed skarmianiem, oraz do cięcia słomyna długą sieczkę na ściółkę lub zielonek na kiszonkęi do spasania na zielono.S i e c z k a r n i a b ę b n o w a ma noże umocowanena bębnie zaklinowanym na osi ustawionejprostopadle do kierunku ruchu słomy.Ostrza...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /1 287

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIEDLISKO

    SIEDLISKO, e k o to p — zespół czynnikówświata zewnętrznego warunkujących rozprzestrzenianiegeograficzne roślin, ich charakter biologicznyi -►pokrój oraz wzrost i rozwój; rozróżniamyczynniki klimatyczne, glebowe i biologiczne.Termin ten jest powszechnie używanyw łąkarstwie, gdzie charakter siedlisk...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /539

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIEDLISKO LEŚNE

    SIEDLISKO LEŚNE — zespół czynnikówwpływających na warunki bytowania drzeww lesie, zależnych głównie od właściwości glebyi klimatu. W praktyce leśnej stosuje się ocenęjakości siedliska za pomocą tzw. klas bonitacjisiedliska, które określa się na podstawie przeciętnejwysokości drzew odpowiedniego...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /457

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIARCZANY

    SIARCZANY — sole -+ kwasu siarkowego. Donajbardziej znanych siarczanów należą: siarczanmagnezowy (MgSQ<, sól gorzka), siarczan sodowy(Na2SC>4, sól glauberska), siarczan amonowy(NHi^SO* siarczan miedziowy (CuSO*. sinykamień) i inne. Siarczany mają duże znaczeniepraktyczne, np. sole glauberska i gorzka...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /465

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIARCZKI

    SIARCZKI — połączenia siarki z metalami. Donajpospolitszych siarczków występujących w przyrodzienależą; siarczek cynku (ZnS) zwanyblendą cynkową, siarczek rtęci (HgS) zwany cynobrem,siarczek miedzi (CujS), czyli kuprytoraz siarczek żelaza (FeSi), czyli piryt. Z P*[ytuotrzymujemy -♦kwas siarkowy. Z...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /433

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIARKOWANIE

    SIARKOWANIE, su I fi ta c ja — konserwowanie-►półprzetworów owocowych, warzywnychi innych produktów przez dodanie dwutlenkusiarki. Siarkuje się albo gazowym dwutlenkiemsiarki (SOa), albo jego wodnym roztworem, czylikwasem siarkawym. Siarkowanie kwasem siarkawymjest prostsze i może być wykonane przyminimalnym...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /915

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SIARKOWODÓR

    SIARKOWODÓR — związek wodoru i siarki0 wzorze HjS; gaz występujący w wyziewachwulkanicznych i w niektórych źródłach mineralnych:powstaje podczas butwienia i —►gnicia ciałbiałkowych, które zawierają siarkę; dużo siarkowodorupowstaje w przewodzie pokarmowym1 wydalane jest z...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /332

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    SiARA

    SiARA — wydzielina gruczołu mlecznegosamic ssaków w pierwszych 4—5 dniach po porodzie;gęsty, żółtawy płyn, o słonawym smakui swoistym zapachu; zawiera 14—24% suchejmasy, 4—16% białka oraz ok. 1,4% składnikówmineralnych i witamin, a przede wszystkim dużoswoistych przeciwciał chroniących noworodkaprzed...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /marecki Dodano /08.03.2013 Znaków /438

    praca w formacie txt

Do góry