Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Doświadczenie

    Metoda badania naukowegopolegająca na przeprowadzeniu jakiegoś zjawiskaprzyr. w ściśle określonych warunkach,pozwalających śledzić przebieg tego zjawiskai odtworzyć je za każdym razem przy powtórzeniuzespołu warunków. Naturalny bieg zjawiskazostaje zmieniony w d., a interesującybadacza proces świadomie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /3 617

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dokłosie

    Górne, ostatnie międzywęźle źdźbłazbóż. Jest ono najdłuższe i najcieńsze. Podobniejak liść flagowy d. odgrywa ważną rolę wprocesie fotosyntezy. W zależności od rodzajuzboża dostarcza ziarniakowi od 0,4 (jęczmień) do 21,6% (żyto) wytwarzanych asymilatów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /295

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dobrostan zwierząt

    Stan zdrowia fiz. i psych.osiągany w warunkach pełnej harmonii ustrojuw jego środowisku.

    Cechy niskiego poziomud.z.:

    1) obniżony poziom zdolności adaptacyjnych względem sytuacji stresowych;

    2) obniżenie zdolności wzrostu i rozrodu;

    3) uszkodzenia ciała;

    4) choroby;

    5) immunosupresja;

    6)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /1 489

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dół głodowy, dół słabiznowy

    Wgłębienie poobu stronach brzucha, w kącie między lędźwiami i guzem biodrowym, stanowiące górną cześć słabizny. Głęb. d.g. zależy od stanu utrzymania zwierzęcia i od stopnia nakarmienia.U bydła przy wzdęciu w lewy d.g. wbija się trójgraniec.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /273

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dokolbie

    Skrócony boczny pęd kukurydzy, naktórym osadzona jest kolba. Z węzłów d. wyrastająliście okrywowe szczelnie otaczające kolbę.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /153

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dodajanie, podój

    Zdajanie ostatnich porcji mleka (najbogatszych w tłuszcz), które w wynikumasażu podojowego spłynęły do zatokmlekonośnych. Niedodojenie sprzyja występowaniustanów zapalnych wymienia.

    W razie stwierdzenia, że d. mech. nie zapewnia całkowitegowydojenia krowy, należy wykonywaćto ręcznie bezpośrednio po...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /684

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dołowanie

    1. sposób przechowywania warzyw w polu, polegający na tym, że rośliny powyrwaniu wysadza się gęsto w uprzednio przygotowany dół o szer. 1,5–3,0 m. Korzenie i dolne części warzyw przysypuje się ziemią.Górne części roślin znajdują się nad pow. ziemi.Przechowywać w ten sposób można por,seler...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /653

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dojarka

    Urządzenie do mech. dojenia krów.Cykl pracy d. zamyka się w dwóch kolejno następujących po sobie taktach: ssania i ściskania.Takt ssania następuje wtedy, gdy nastrzyk działa tylko siła ssąca, powodująca wysysaniemleka. Takt, w którym strzyk zostajeściśnięty, nazywa się taktem ściskania...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /1 520

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dłutowanie

    1. wzruszanie roli wąskimi zębami ciężkiego kultywatora na głęb. 20–25 cm wuprawie podstawowej.

    2. spulchnianie międzyrzędzi, np. buraków cukrowych, na głęb. 6–8 cm pielnikiem wyposażonym w sztywne zęby (dłuta) w celu napowietrzenia gleby.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /272

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Diaspora

    Każda część rośliny (zarodniki, nasiona,owoce, cebule, rozmnóżki) służąca do rozprzestrzeniania się, która po oddzieleniu sięod rośliny macierzystej rozwija się w nowy organizm.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /204

    praca w formacie txt

Do góry