Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Ekranowanie

    Zabieg agromelioracyjny polegającyna utworzeniu w glebie piaszczystej nagłęb. 0,6–0,7 m słabo przepuszczalnej warstewkiiłu lub asfaltu o grub. kilku mm, nadktórą zatrzymuje się i gromadzi przesiąkająca woda opadowa.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /237

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekosystem

    Fragment przyrody (np. las, staw)stanowiący funkcjonalną całość, w której zachodziwymiana między jej częścią żywą –biocenozą, a nieożywioną – biotopem. Jest tozamknięty układ ekol., który z zewnątrzotrzymuje tylko energię promienistą Słońca.

    E.jest podstawową jednostką w ekologii...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /610

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekspandowanie (łac. expandere - rozszerzać, rozdymać)

    Preparowanie termoplastyczne paszytreściwej w temp. 140 °C przez czas krótszyniż 7 sek. połączone z nagłym jej wypuszczeniemna zewnątrz przez odpowiednio regulowanekanały rozszerzające, w wyniku czegonastępuje m.in. rozerwanie łańcuchów skrobiowychw cząsteczkach składników paszy.

    W wyniku e...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /654

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekotoksykologia

    Nauka badająca zagadnienia wpływu subst. toksycznych (zanieczyszczeń,pestycydów) na populacje i zespoły organizmów oraz na funkcjonowanie całych ekosystemów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /183

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekologizacja rolnictwa

    Uwzględnianie w działalności roln., obok dominujących dotychczaskryteriów ekonom., w nie mniejszymstopniu podstaw ekol. w celu ochr. środ. i produkcjizdrowej żywności. Realizuje się to poprzez:

    1) bezwzględne przestrzeganie zasady,że żywność nie może stanowić zagrożenia dlazdrowia konsumentów;

    2)...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /1 627

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekspelery (łac. expellere - wypędzać, wyrzucać)

    Produkty uboczne przemysłu olejarskiegow postaci grudek powstałych w wynikuwyciskania oleju z nasion w wysokiej temp. zapomocą pras ślimakowych lub wrzecionowych. E. wykorzystywane są jako pasza zawierająca 5–8% tłuszczu.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /234

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekoton

    Strefa przejściowa między dwomasąsiadującymi ekosystemami, np. między lasemi łąką. W strefie tej obserwuje się zazwyczajzarówno przenikanie komponentów jednejbiocenozy do drugiej, a więc występowaniegat. charakterystycznych dla obu stref sąsiednich,jak i specyficzną dla e. florę i faunę...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /1 349

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekomarketing, marketing ekologiczny

    Szczególny rodzaj strategii, polegający na stosowaniumetod biol. w produkcji i przetwórstwieżywności oraz wykorzystywaniu ekologiiw działalności marketingowej. Kluczowąrolę w e. wyrobów spoż. odgrywa strategiaproduktu (kształtowanie wielkości i strukturyprodukcji) oraz komunikacji (promocji). W polityce...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /1 006

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekspozycja

    1. → wystawa.

    2. poddanie działaniujakiegoś czynnika, np. środka ochronyroślin. Ze względu na sposób przenikania pestycydu do organizmu wyróżnia się e.:

    1) dermalną (przenikanie przez skórę);

    2) inhalacyjną (wchłanianie przez drogi oddechowe);

    3) doustną (wchłanianie przez usta);

    4) przez oczy...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /504

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ekotrofologia

    Nauka o żywieniu człowiekaproduktami uzyskanymi z roślin i zwierząt,którym zapewniono warunki egzystencjizgodnie z ich fizjol. potrzebami, występującymiw środowisku naturalnym.

    E. zakłada paradygmat naturalności odżywiania i funkcjonowaniaorganizmu ludzkiego, realizowanyprzez kontakt organizmu człowieka...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Halina Dodano /18.03.2013 Znaków /759

    praca w formacie txt

Do góry