Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Równowaga elektrolityczna mleka

    Świeże mleko wykazuje stałą wartość pH wynoszącą 6,5-6,6. Ta wartość pH odpowiada w przybliżeniu 0,0000025 g wolnych jonów wodorowych 11 w 1 litrze mleka. Przy takim stężeniu wolnych H+ wszelkie składniki mleka znajdują się w równowadze elektrolitycznej, przy jednocześnie występującym lekko...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 204

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Podstawy fizjologii produkcji mleka

    Rozwój gruczołu mlekowego najszybciej przebiega po osiągnięciu dojrzałości płciowej i w czasie pierwszej ciąży. Zakończenie wzrostu następuje przy końcu ciąży i w pierwszych dniach laktacji. Ponieważ w tym okresie występuje znaczne zróżnicowanie anatomiczne wzrostu gruczołu mlekowego, więc w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /8 739

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tłuszcze w mleku

    Tłuszcz mlekowy syntetyzowany jest przez tkankę gruczołową wymienia ze składników pobranych z osocza krwi: octanu, beta-hydroksymaślanu, trój glicerydów z lipoproteidów i chylomikronów oraz w mniejszych ilościach ze steroli, fosfolipidów wolnego glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Pobrane...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /18 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skład chemiczny mleka surowego

    Mleko jest substancjąbardzo złożoną, w której skład wchodzi około 250 składników. Najważniejsze z nich to tłuszcz, białko, laktoza i sole mineralne. Skład chemiczny mleka jest wypadkową działania wielu czynników, takich jak: rasowe, osobnicze, fizjologiczne, żywieniowe i zdrowotne.

    Różnice w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 047

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Białko w mleku

    Większość białek mleka jest syntetyzowana przez komórki gruczołowe. Materiałem do syntezy białka są aminokwasy dostarczane z krwią. Większość aminokwasów, zwłaszcza egzogennych, jest pobierana w takich ilościach, w jakich pojawia się w mleku. Takie aminokwasy, jak: seryna, alanina, kwas glutaminowy i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /15 756

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Informacje ogólne o mleczarstwie

    Obecnie w Polsce na wsi mieszka około 38% ludności, a około 28% pracuje w rolnictwie. Według danych FAO procent ludności zatrudnionej w rolnictwie na świecie wynosi około 47%, ale w Stanach Zjednoczonych tylko 2,5%, a na przykład w Rosji niecałe 19%. W krajach Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej (EWG)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /21 974

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Yersinia pestis

    Yersinia pestis jest Gram-ujemną, nieruchomą pałeczką posiadającą wiele czynników zjadliwości niszczących komórki gospodarza (patrz podrozdział „Pałeczki Gram-ujemne z rodzin Enterobacteriaceae i Vibrionaceae” w rozdziale „Bakteriologia szczegółowa”). Wywołuje dżumę. Dżuma należy do chorób...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /makumba Dodano /23.05.2014 Znaków /1 964

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wirus ospy prawdziwej

    Wirus ospy prawdziwej jest wirusem DNA z rodzaju Orthopoxvirus (patrz podrozdział „Pokswirusy” w rozdziale „Wirusologia szczegółowa”). Do tego rodzaju należy również wirus ospy małpiej i wirus ospy krowiej, które mogą być również czynnikiem zakaźnym dla człowieka. Wirus przenosi się z osoby na osobę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /makumba Dodano /23.05.2014 Znaków /3 245

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Clostridium botulinum - toksyna botulinowa

    Toksyna botulinowa jest neurotoksyną wytwarzaną przez sporujące, bezwzględnie beztlenowe laseczki Gram-dodatnie Clostridium botulinum. Ich właściwości zostały opisane w rozdziale „Laseczki Gram-dodatnie sporujące” (patrz rozdział „Bakteriologia szczegółowa”). Przetrwalniki C. botulinum naturalnie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /makumba Dodano /23.05.2014 Znaków /2 857

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ROLA MIKROBIOLOGII KLINICZNEJ W KONTROLI ZAKAŻEŃ SZPITALNYCH

    Z chwilą wprowadzenia nadzoru mikrobiologicznego w ramach kontroli zakażeń szpitalnych rola laboratorium mikrobiologicznego uległa poszerzeniu.

    Nadal do najistotniejszych zadań pracowni mikrobiologicznej należy prowadzenie diagnostyki zakażeń. Składa się ona z dwóch zasadniczych etapów: wykrycia i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /makumba Dodano /23.05.2014 Znaków /3 291

    praca w formacie txt

Do góry