Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Test Limulus

    Test Limulus określa zawartość endotoksyn (liposacharydów - LPS) w produktach spożywczych. Zewnętrzna warstwa ściany komórkowej bakterii gramuje-mnych zawiera liposacharydy, nazwane potocznie endotoksynami lub pyrogenem. Endotoksyny sątermostabilne i uwalniają się podczas lizy komórek bakterii. LPS jest...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 760

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Drożdże i pleśnie

    Mleko surowe rzadko kiedy zawiera drożdże i pleśnie, jednakże grupy te są szeroko rozpowszechnione w środowisku, szczególnie w powietrzu, skąd przedostają się do mleka i jego produktów. Na ogół nie są one konkurencją dla bakterii, chyba że poziom cukru lub soli jest wysoki lub też produkt mleczarski...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 837

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Źródła zakażeń mleka

    Proces zakażenia mleka florą bakteryjną najczęściej zachodzi w kilku etapach:

    •    syntezy mleka w wymieniu,

    •    wewnątrzstrzykowe zakażenie mleka świeżego,

    •    nieprzestrzegania minimum sanitarnego w czasie technologii pozyskiwania mleka,

    •    złe postępowanie z mlekiem po udoju,

    •    złe...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 802

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Metoda Petrifilm™

    W Polskiej Normie PN-93/A-86036 „Mleko surowe do skupu. Badania mikrobiologiczne i cytologiczne” zawarta jest uproszczona metoda płytkowa oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów. Standardowa metoda ma ograniczone zastosowanie do badań mleka od większej liczby dostawców, zwłaszcza gdy mleko zawiera dużą...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 640

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gatunki Salmonella

    Nazwą Salmonella określa się grupę pokrewnych sobie bakterii (na którą składa się około 2000 serotypów), których większość wywołuje infekcje zarówno u zwierząt, jak i ludzi. Okres inkubacji wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin, po czym następują objawy chorobowe. Choroba charakteryzuje się biegunką...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 861

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bakterie w mleku surowym oraz w produktach mleczarskich

    Świeże mleko uzyskane w warunkach sterylnych ze zdrowego wymienia zawiera niewiele mikroorganizmów. Jednakże później w procesie technologii pozyskiwania mleka, jego zbioru w mleko zbiorcze, składowania i transportu surowca do zakładu przetwórczego zostaje zakażone mikroorganizmami środowiska. Mleko i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 315

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pomiar oporności pozornej (impedancji)

    Pomiar impedancji należy do szeroko obecnie stosowanych technik mikrobiologicznych, wybitnie skracających czas analizy. W pełni zautomatyzowanym aparatem do badania jakości mikrobiologicznej mleka jest aparat BacTrac 4100.

    W celu wykonania analizy za pomocą pomiaru zmian oporności pozornej (impedancji)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /4 653

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Organizmy typu Campylobacter

    Zapalenie jelit na tle zakażenia organizmami typu Campylobacter powodowane. jest przez Campylobacterjejunii i C. coli. Okres inkubacji wynosi zazwyczaj 2-5 dni, a objawy utrzymują się przez 1-3 dni. Zapalenie jelit charakteryzuje się głównie biegunką i bólem brzucha, ale może też obejmować gorączkę...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 471

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Bakterie kwasu mlekowego

    Mikroorganizmy wytwarzające kwas mlekowy (tzn. Streptococcus, Lactobacil-lus, Lactococcus i Leuconostoc spp.) powodują psucie mleka przez fermentację laktozy do kwasu mlekowego. Dobre schłodzenie powoduje powstrzymanie wzrostu tych bakterii. Procesy kwaśnienia powodują znaczące straty w krajach ciepłych lub...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /711

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Staphylococcus aureus

    Staphylococcus aureus może powodować choroby ludzi przez wytwarzane toksyny. W chwili obecnej rozróżnia się sześć enterotoksyn wytwarzanych przez gronko w-ce (enterotoksyny A-F). Wytworzenie efektywnego poziomu enterotoksyn wymaga obecności dużej liczby mikroorganizmów (w przybliżeniu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 553

    praca w formacie txt

Do góry