Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    WHO (ang. World Health Organization)

    Światowa Organizacja Zdrowia, jedna z agend Organizacji Narodów Zjednoczonych z siedzibą w Genewie. Zadania WHO: koordynacjapracy służb zdrowia w skali międzynarodowej,inicjacja akcji zwalczania chorób epidemicznych,popieranie podnoszenia higieny środowiska człowieka, prowadzenie badań międzynarodowych w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /540

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wermikompostowanie

    Produkcja wermikompostu. Efektywność w. zależy od:

    1) odczynu;

    2) zasolenia;

    3) stosunku C:N;

    4) rozdrobnienia odpadków;

    5) wilgotności podłoża;

    6) parametrów populacji dżdżownic;

    7) zawartościmetali ciężkich.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /241

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Warzywa

    Jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie rośliny zielne służące w całości lub jako części (np. owoce, nasiona, pędy, liście,kwiatostany) człowiekowi za pokarm; w. spożywane są na surowo, po ugotowaniu, w przetworach lub jako przyprawy.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /246

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wermikultura

    Masowe namnażanie dżdżownic(np. dżdżownicy kompostowej) w warunkachsztucznych hodowli na podłożach (odpadach)org. W. mogą spełniać rolę w produkcjiżywności o wysokich parametrach jakościowych(wermikompost), w produkcji pasz(biomasa dżdżownic o dużej zawartości białkai in. związków), w przemyśle...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /521

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Warzywnictwo

    Dział ogrodnictwa, obejmującyprodukcję warzyw w gruncie, pod szkłem(szklarnie, inspekty) i w tunelach foliowych oraz materiału do rozmnażania.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /148

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wegetacja

    Okres intensywnych procesów rozwojowych rośliny w obrębie roku; u roślin ozimych i wieloletnich występuje wiosną tzw.ruszenie wegetacji.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /148

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wartość pokarmowa paszy

    Zawartość skł.pok., w tym białka, tłuszczu, włókna, cukrów,skrobi, poszczególnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych, skł. miner., witamin orazenergii. W.p.p. wyraża się ilością danego składnika na jednostkę wagową paszy o ustalonej wilgotności lub na jednostkę wagową suchej masy...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /338

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wektor, przenosiciel

    Organizm zwierzęcy (np. mszyca, komar, pchła, kleszcz) lub roślinny (kanianka) przenoszący patogeny ze źródła zakażenia na osobnika wrażliwego (z jednego gospodarza na drugiego).

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /193

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wartość przemiałowa

    Właściwości zapewniające możliwość uzyskania z danego ziarna mąki o wysokiej wydajności oraz zachowanie się tego ziarna podczas przemiału.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /149

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wełna potna

    Wełna zestrzyżona z owcy, stanowiąca mieszaninę czystej subst. wełnianej, tłuszczopotu i wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /Gomes Dodano /28.03.2013 Znaków /130

    praca w formacie txt

Do góry