Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Zakwaszenie gleby

    Nadmierny wzrost stężenia jonów wodorowych i glinowych w roztworze glebowym i kompleksie sorpcyjnym, będący wynikiem ługowania składników zasadowych.Z. może prowadzić do degradacji gleb.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /208

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zachwaszczenie pierwotne

    Z. pojawiające się w okresie od siewu do pierwszych mech. zabiegów odchwaszczających lub do powschodowego stosowania herbicydów.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /145

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zalesianie

    Zakładanie upraw leśnych na gruntach pozostających poza uprawą leśną.Pod z. powinno się przeznaczać gleby najuboższei marginalne.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /138

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zachwaszczenie wtórne

    Z. występujące w drugiej połowie okresu wegetacyjnego, pozakryciu międzyrzędzi przez liście roślinyuprawnej (po zwarciu rzędów), a nawet tużprzed zbiorem lub po zaniku działania wcześniej zastosowanych herbicydów, np. w ziemniakach, burakach, kukurydzy.

    Dużemu z.w. sprzyjają: szerokie miedzyrzędzia...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /907

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zanieczyszczenia gleb

    Subst. chem. i radioaktywneoraz mikroorganizmy występujące wglebach w ilościach przekraczających ichnormalną zawartość, niezbędną do zapewnieniaobiegu materii i energii w ekosystemach.Pochodzą one ze stałych i ciekłych odpadówprzemysłowych i komunalnych, gazówi pyłów emitowanych z zakładów...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /884

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zadrzewienia śródpolne

    Nasadzenia drzew ikrzewów poza obszarem lasów, mające jakogł. zadanie wszechstronną poprawę siedliskanaturalnego, poprzez regulację stosunków wodnych, poprawę agroklimatu, osłabienie erozji wodnej i wietrznej, polepszenie warunków zdrowotnych roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich, ograniczenie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /773

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wywar

    Produkt uboczny z gorzelni przy przerobie ziemniaków, zbóż i owoców na alkohol.W. wykorzystywany jest jako pasza. Wartośćżywieniowa w. jest mała. Świeży w. ziemniaczany i zbożowy jest smaczny i poprawia smak pasz słomiastych lub siana o gorszej jakości.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /284

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zaparzanie

    Poddawanie sieczki ze słomy,plew itp. pasz działaniu gorącej pary, wrzątku lub gorącego wywaru w celu ich rozmiękczenia oraz poprawienia smaku i strawności.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /163

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zagon

    1. pas zaoranej roli, składający się zwiększej lub mniejszej liczby dołożonych do siebie skib. Podział pola na z. ułatwia przeprowadzenie orki.

    2. pas plantacji przygotowany do zbioru, np. buraka cukrowego.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /215

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wyziemniaczenie

    Zmęczenie gleby spowodowane masowym wystąpieniem mątwika ziemniaczanego, hamującego wzrost ziemniaków.W. towarzyszy występowanie patogenów chorób grzybowych wywołujących zgorzel kiełków, zgorzel korzeniowa korzeni pierwotnych i właściwych oraz bielenie łodyg.

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /LeonZ Dodano /28.03.2013 Znaków /298

    praca w formacie txt

Do góry