Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Markery nowotworowe

    Są to substancje oznaczane w surowicy, których stężenie może wskazywać na rozwój choroby nowotworowej. Markery nowotworowe są najczęściej białkami, hormonami lub lipidami. Do monitorowania choroby nowotworowej służą markery krążące, czyli takie, które zostały uwolnione przez komórki nowotworowe do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 279

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Badania przesiewowe w kierunku raka szyjki macicy

    To badanie przesiewowe polega na pobieraniu rozmazów cytologicznych z ujścia zewnętrznego szyjki macicy i pozwala zarówno na wczesne wykrycie raka, jak i na rozpoznanie zmian przedrakowych.

    Eksperci Unii Europejskiej zalecają wykonywanie badania co 3-5 lat i objęcie nim kobiet w wieku 30-60 lat. Badanie co 5...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /2 169

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kancerogeny

    Można wyróżnić kilka etapów powstawania nowotworów sporadycznych. Pierwszym z nich jest inicjacja, polegająca na mutacji pojedynczego genu. Komórka zawierająca taką onkogenną mutację musi następnie z jednej strony ulec namnożeniu, z drugiej zaś uniknąć zniszczenia. Tę fazę nazywamy promocją. W...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /4 770

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Badania przesiewowe w kierunku raka piersi

    Badaniem przesiewowym wykrywającym wczesnego raka piersi jest mammografia. Eksperci Unii Europejskiej zalecają, aby wykonywać to badanie co 2-3 lata i objąć nim kobiety w wieku 50-69 lat. Badanie co trzy lata jest niewiele mniej skuteczne, a wyraźnie tańsze. Organizacje amerykańskie zalecają wykonanie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 840

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapobieganie chorobom nowotworowym (profilaktyka pierwotna)

    Onkologia ma kilka podstawowych zadań: -

    a zapobieganie występowaniu nowotworów (profilaktyka pierwotna),

    ■    organizacja badań przesiewowych (skrining),

    ■    zapewnienie właściwej diagnostyki i leczenia na kolejnych poziomach służby zdrowia (szpitale rejonowe i wojewódzkie, ośrodki akademickie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 778

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przyczyny powstawania nowotworów

    Jak już wspomniano, nowotwór jest niekontrolowanym rozrostem własnych, lecz zmienionych morfologicznie i czynnościowo komórek organizmu.

    Brak kontroli rozrostu wynika przede wszystkim z zaburzeń molekularnych w komórkach nowotworu, to znaczy z zaburzeń genetycznych i regulacyjnych, które powodują brak...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 340

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nowotwory dziedziczne

    Większość nowotworów powstaje w pojedynczych komórkach w wyniku mutacji genu pod wpływem substancji kancerogennej lub spontanicznie. Takie nowotwory nazywamy sporadycznymi. Jednak część nowotworów występuje rodzinnie, a przyczyną jest mutacja genu przekazywana potomstwu. Nowotwory uwarunkowane taką...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 567

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zagęszczanie mleka

    W technologii mleczarskiej zagęszczanie mleka przeprowadza się głównie metodą odparowania wody. Proces ten stosuje się przy produkcji mleka zagęszczonego, proszku mlecznego i serwatkowego oraz laktozy. Dla mleka do przerobu stwarza się takie warunki, aby mimo umiarkowanej temperatury parowanie odbywało się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /1 858

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Napoje fermentowane, probiotyki i prebiotyki

    Napoje fermentow ane są to produkty otrzymane z mleka w wyniku fermentacji mlekowej, niekiedy uzupełnionej fermentacją alkoholową. Produkcja napojów fermentowanych stanowi ważny kierunek przetwarzania mleka na artykuły o wysokiej wartości odżywczej, dietetycznej, a także terapeutycznej oraz o przyjemnych...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /13 010

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkcja lodów

    Nazwą „lody” określa się produkty uzyskane przez zamrożenie płynnej, pasteryzowanej mieszaniny (masy lodowej) mleka w różnych proporcjach: śmietany, jaj, owoców, cukru, kakao lub innych dodatków odżywczych, smakowych, aromatycznych, odpowiednio skomponowanych. Zależnie od kompozycji masy lodowej lody...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014 Znaków /3 086

    praca w formacie txt

Do góry