Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    sterylizacja

    sterylizacja; jest to proces bardzo intensywnego oddziaływaniatermicznego na maieriały. Przy czym procesowi sterylizacji poddaje sięnie tylko utrwalane (konserwowane) produkty spożywcze, ale równieżaparaturę i narzędzia w przemyśle spożywczym oraz w innych dziedzinach,np. w medycynie.

    Sterylizacja polega...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /803

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Klasyfikacja hydrauliczna lub pneumatyczna

    Klasyfikacja hydraulicznawzględnie pneumatyczna jest to szczególny przypadek procesusedymentacji grawitacyjnej, zachodzącej w strumieniu przepływającejzawiesiny.

    Przykładami zastosowania procesów klasyfikacji hydraulicznej mogąbyć strumieniowe łapacze kamieni (oddzielanie kamieni od burakówlub ziemniaków)...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /685

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    rozparzanie

    rozparzanie jest to bezpośrednie oddziaływanie parą wodnąo wysokiej temperaturze, znacznie przekraczającej 100°C na owoce lubwarzywa celem rozmiękczenia ich tkanki w całości lub w warstewcepowierzchniowej. Typowymi przykładami wykorzystania tego procesujest tzw. parowanie ziemniaków przed poddaniem...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 172

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ogrzewanie i chłodzenie materiałów

    Wymiana ciepła między ciałami może odbywać się przez przewodzenieczyli kondukcję, unoszenie czyli konwekcję i promieniowanie czyliradiację. Z przewodzeniem ciepła mamy do czynienia wówczas, gdyciała przekazują sobie ciepło stykając się ze sobą i nie występuje ruchtych ciał w kierunku ruchu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 213

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Chłodzenie i urządzenia chłodnicze

    Zadaniem techniki i technologii chłodniczej jest obniżanie temperaturymateriałów do poziomu niższego od'temperatury otoczenia.Chłodzenie polega na odprowadzaniu ciepła od materiałów , copowoduje obniżanie się ich temperatury, zmianę stanu skupieniamateriałów chłodzonych względnie kompensację przyrostu...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 169

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Promieniowanie ciepła

    Jest to proces przenoszenia ciepła polegający na emisji i absorpcjienergii promienistej jaką jedno ciało przekazuje drugiemu przez warstwyprzepuszczalne lub próżnię. Promieniowanie cieplne pod względemfizycznym jest częścią promieniowania elektromagnetycznego w zakresipodczerwieni. Przyczyną...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /636

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zamrażanie

    Zależnie od sposobu przeprowadzania procesu zamrażaniawyróżnia się zamrażanie owiewowe (konwekcyjne), kontaktowe(rys. 2.52 i 2.53) oraz immersyjne. W urządzeniach owiewowychmateriał jest zamrożony za pośrednictwem strumienia oziębionegopowietrza. Zamrażatnie owiewowe składają się z izolowanych...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 006

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wymienniki ciepła

    Wymiennikami ciepła nazywa się aparaty służące do ogrzewania lubchłodzenia ciał stałych i płynów przy użyciu płynów o temperaturzeodpowiednio wyższej lub niższej. Wymienniki ciepła pod względemsposobu działania, przeznaczenia i konstrukcji dzielimy na:— wymienniki bezprzeponowe,— wymienniki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 128

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie zawiesin

    W rozumieniu oddzielania cząstek fazy rozproszonej od nadmiaru fazyrozpraszającej cieczy lub gazu zatężanie zawiesin można zrealizowaćnastępującymi dwiema metodami: sedymentacja, filtracja.1. Sedymentacja. Jest to proces wydzielania cząstek fazy stałejz płynnej zawiesiny (cieczy i gazu) na zasadzie...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /6 419

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rozdzielanie mieszanin

    Rozdzielanie mieszanin jest pojęciem złożonym dającym się interpretowaćniejednoznacznie, zwłaszcza w odniesieniu do mieszanin wielofazowych.Niejednoznaczność pojęcia „rozdzielanie mieszanin" u odniesieniudo takich mieszanin wielofazowych (dwufazowych), jak:- zawiesiny cząstek ciała stałego w cieczy,-...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 196

    praca w formacie txt

Do góry