Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Suszenie materiałów

    Suszeniem nazywamy usuwanie wody z materiałów wilgotnychw celu zwiększenia efektywności transportu, uzyskania odpowiednichwarunków przetwórstwa, zwiększenia trwałości produktów w czasie ichprzechowywania. Suszenie materiałów może być dokonane metodamimechanicznymi, termicznymi lub...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 511

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Suszenie termiczne

    Suszenie termiczne może być zrealizowane przez odparowanie wodyz powierzchni materiału ogrzewanego, względnie przez wymrażaniewody i sublimację metodą liofilizacji. Termiczne suszenie materiałówprzez odparowanie wody związane jest ściśle ze sposobem doprowadzaniaciepła do suszonych materiałów. Tak...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /2 496

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Dobór metody suszenia i typu suszarki

    Uwarunkowania wyboru metody suszenia i rodzaju suszarki sąbardzo różnorodne. Najważniejsze z nich to:— stan fizyczny i postać (tekstura) materiału suszonego,— właściwości i wymagania fizykochemiczne oraz biologiczne materiału,— poziom wilgotności i aktywności wodnej materiału,— warunki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 758

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie roztworów

    Zatężanie roztworów jest procesem zmiany proporcji pomiędzyzawartością rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej na korzyśćzawartości substancji rozpuszczonej. Zatężanie roztworów można zrealizowaćprzez dodanie (rozpuszczenie) określonej substancji do roztworulub wydzielenie części rozpuszczalnika z...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /697

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    blanszowunie

    1. blanszowunie, jest to łagodne oddziaływanie termiczne na surowcelub półprodukty spożywcze, prowadzone w celu wstępnego zabezpieczeniatych materiałów przed niekorzystnymi zmianami. Polega onona krótkotrwałym (zwykle powierzchniowym) ogrzewaniu materiałówdo temperatury poniżej 90°C. Ogrzewanie to w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 217

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Cyklosita

    Cyklosita — są to przesiewaczc z sitem cylindrycznym lub stożkowymo konstrukcji stałej. Ruch zawiesiny względem powierzchni sitadla niszczenia warstwy osadu uzyskuje się w cyklositach dzięki wprowadzeniudo wnętrza cylindra sitowego silnego strumienia zawiesinystycznie w stosunku do obwodu sita. Uzyskuje się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 028

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zatężanie przez odparowanie rozpuszczalnika

    Zatężanie roztworów przez odparowanie rozpuszczalnika możliwejest dzięki przeprowadzeniu części rozpuszczalnika w temperaturzewrzenia cieczy w stan pary i odprowadzenie tej pary ze środowiskazatężanego roztworu. Proces takiego odparowania odpowiedniej ilościrozpuszczalnika prowadzi do osiągnięcia...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /3 218

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    pasteryzacja

    pasteryzacja; jest procesem obróbki termicznej materiałów, którepodobnie jak blanszowanic prowadzi się dla wstępnego zabezpieczeniasurowców lub produktów spożywczych przed zepsuciem. Od blanszowaniaróżni się zwykle bardziej drastycznymi warunkami oddziaływaniacieplnego na materiały. Przez pasteryzację...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /819

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Sita rotacyjne

    Sita rotacyjne — są to urządzenia, w których przepływ strumieniazawiesiny po powierzchni sitowej oraz przenikanie przesiewu przezoczka sita są wywołane siłą odśrodkową powstającą dzięki wprowadzeniuwirujących elementów sitowych, najczęściej bębnów stożkowychz obwodem sitowym.Przykładem takiego...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 494

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kriokoncentracja

    Kriokoncentracja jest to proces zatężania roztworów wodnychdokonywany przez wymrażanie wody, tj. zamianę jej części w stan stały(lód) i mechaniczne oddzielenie lodu od roztworu.W procesie kriokoncentracji wykorzystuje się zależność temperaturyzamarzania roztworów od ich stężenia. Obniżając...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /hanula Dodano /12.04.2013 Znaków /1 485

    praca w formacie txt

Do góry