Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Zapotrzebowanie na płyny

    Kolejnym czynnikiem, który należy uwzględnić, jest ilość spożywanych przez pacjentkę płynów (bezalkoholowych). Wiele pacjentek nie wypija zalecanej dziennej ilości płynów (Hart et al., 2005), a dzieje się tak z wielu powodów. Pacjentki mogą nie być w stanie rozpoznać własnego pragnienia (co stanowi...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 164

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Planowanie posiłków a liczenie kalorii

    W rozmowie z pacjentką na temat odżywiania nie powinno się korzystać z pojęcia kalorii jako sposobu definiowania i określania tego, co powinnajeść, nawet jeżeli sama

    jest w stanie myśleć o jedzeniu wyłącznie w tych kategoriach. Liczenie kalorii jest bardzo charakterystyczne dla zaburzeń odżywiania i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /3 651

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Gotowość i zasoby: dwie składowe zmiany

    Istotna i trwała zmiana zachowania zależy od dwóch różnych, lecz powiązanych z sobą elementów: gotowości do zmiany (pragnienia zmiany) i zasobów potrzebnych do wprowadzenia zmiany (umiejętności i sposobności do dokonania zmiany). Gotowość do zmiany może być wzmacniana przez dwie powiązane zdolności...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 145

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kierowanie przyrostem masy ciała u pacjentek z niedowagą

    Pacjentki, dla których przezwyciężenie zaburzenia odżywiania oznacza konieczność przybrania na wadze, będą potrzebowały dużego wsparcia, muszą bowiem uporać się równocześnie z problemem jedzenia oraz z emocjami, z jakimi wiąże się przyrost masy ciała oraz mniej restrykcyjny sposób...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 722

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Do czego służy jedzenie w przypadku zaburzeń odżywiania?

    Rozwój zaburzenia odżywiania wiąże się z tym, że jedzenie (zarówno jako pokarm, jak i czynność) przestaje być kojarzone pozytywnie (np. jako dające przyjemność, jako sposób na utrzymanie zdrowia), a zaczyna być sposobem unikania negatywnych doświadczeń (np.: radzenie sobie z problemami emocjonalnymi)...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 404

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Jak kierować przyrostem masy ciała u pacjentek z niedowagą?

    Wspólna praca z pacjentką nad przyrostem masy ciała wymaga porównania jej oobecnej diety do jadłospisu, w którym ilość spożywanych pokarmów spełnia normy żywieniowe. Następnie zajmujemy się ewentualnym niwelowaniem różnic, tak aby ilość spożywanych przez pacjentkę pokarmów odpowiadała normie. Takie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 671

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pokarmy bogate w wapń

    Osoba dorosła potrzebuje dziennie trzech porcji pokarmu bogatego w wapń. Pozwala to na pokrycie dziennego zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia kości pierwiastek (700 mg). Zapotrzebowanie na wapń jest wieksze u pacjentek o małej masie ciała (BMI < 18,5) lub u kobiet, które przez dłuższy czas nie...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 443

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Supiementacja witamin i minerałów

    W przypadku większości osób prawidłowa, zbilansowana dieta (opisana wcześniej) zapewnia organizmowi odpowiednie ilości witamin i minerałów. Nie ma więc potrzeby przyjmowania żadnych preparatów uzupełniających. Ponieważ jednak większość pacjentek potrzebuje trochę czasu, żeby przyzwyczaić się do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /2 270

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Owoce i warzywa

    Większość ludzi wie, że według zaleceń dotyczących zdrowego żywienia powinno się spożywać pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Osoby z zaburzeniami odżywiania postrzegają owoce i warzywa jako pokarmy „bezpieczne” i bardzo zdrowe. Przekonanie to powoduje, że jedzą ich bardzo dużo, redukując...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /1 958

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zrozumienie sytuacji pacjentki

    Niektóre objawy zaburzeń odżywiania określane sąjako egosyntoniczne, co oznacza, że pacjentka postrzega dane zachowania jako akceptowalne i spójne z jej własnymi przekonaniami na swój temat. Na wczesnych etapach procesu tracenia na wadze pacjentki odczuwają dumę i siłę z powodu utraty masy ciała. Często...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /pinezka Dodano /03.06.2014 Znaków /4 037

    praca w formacie txt

Do góry