Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    FERREDOKSYNY

    Białka zawierające centra żelazowo-siarkowe (Fe-S), funkcjonują jako donory i akceptory elektronów w wielu reakcjach oksyclo--redukcyjnych zachodzących w komórkach.

    Biorą udział np. w transporcie elektronów w błonie tyla-koidu w fazie świetlnej fotosyntezy. Ferredoksyna odpowiada za przekazanie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /689

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FELLOGEN, miazga korkotwórcza

    Warstwa komórek merystematycznych wtórnego pochodzenia, które dzieląc się wytwarzają korkowicę. Felloderma w łodydze może tworzyć się np. w korze pierwotnej (sosny, świerka), w skórce (np. u gruszy) lub w tyku (np. wrzosowate). W korzeniu fel-logen powstaje z głębiej leżących komórek mięki-szu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /421

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FIBROPLAST

    Komórka tkanki łącznej wywodząca się z komórki mezenchymatycznej. Fibro-blast ma kilka ostrych wypustek, owalne jądro i zasadochłonną cytoplazmę z dobrze rozwiniętą szorstką siateczką śródplazmatyczną (szorstkim retikulum endoplazmatycznym) 1 aparatem Goigie-go.

    Fibroblast produkuje i wydziela...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /629

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FENOTYP

    Fenotypem nazywamy ogół cech danego osobnika, do których zaliczamy: morfologię, fizjologię i biochemię. Fenotyp jest warunkowany genotypem, a więc można powiedzieć, że fenotyp to ogół cech danego osobnika/komórki ujawniających się na zewnątrz. Cechy fenotypowe są wyrazem występowania określonego...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /456

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FIBRYLE

    1.    W znaczeniu ogólnym, włókienkowate struktury komórki,

    2.    Najcieńsze włókna mięśnia (miofibryle) lub nerwu (neurofibryle),

    3.    Podstruktury ścian komórkowych u roślin (mi-krofibryle celulozy).

    4.    Potoczne określenie włókien...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /358

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FENYLOALANINA (Phe, F)

    Jeden z aminokwasów, podstawowych jednostek strukturalnych białek. Jest aminokwasem obojętnym (jej łańcuch boczny nie posiada ładunku) o charakterze silnie hydrofobowym (nie rozpuszczalnym w wodzie i wykazującym tendencję do unikania kontaktu z wodą). Fenyloalanina jest jednym z aminokwasów...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /1 153

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FIBRYNA

    Nierozpuszczalne w osoczu krwi białko będące głównym składnikiem skrze (czynnik krzepnięcia krwi). W trakcie procesu krzepnięcia krwi powstaje ona w skutek pr: kształcenia rozpuszczonego w osoczu fibrynonu (prekursora fibryny), przy udziale trombiny (t że czynnika krzepnięcia) białka należącego do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /608

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FENYLOKETONURIA

    Choroba genetyczna zaliczana do bloków metabolicznych szlaków przemian aminokwasów.

    Przyczyną tego schorzenia jest mutacja w genie hydroksylazy fenyloaninowej enzymu prowadzącego przemianę fenyloalaniny do tyrozyny i powstanie jego nieaktywnej formy, a tym samym zablokowanie przemiany. Prowadzi to do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /875

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FIBRYNOGEN

    Rozpuszczalne białko osocza krwi zaangażowane w proces krzepnięcia krwi (jeden z czynników krzepnięcia). Po aktywacji kaskady krzepnięcia krwi, w wyniku uszkodzenia naczyń krwionośnych, w końcowym jej etapie, fibry-nogen jest przekształcany (w wyniku cięcia proteolitycznego, przez enzym trombinę) do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /654

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    FERMENTACJA

    Proces rozkładu materii organicznej, najczęściej cukrów prostych jak glukoza, w warunkach beztlenowych, w wyniku którego powstają prostsze związki organiczne, mogące być dalej utlenianie. Wskutek niecałkowitego utleniania materii organicznej proces fermentacji jest źródłem niewielkiej ilości energii...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Nikita09 Dodano /19.07.2013 Znaków /2 121

    praca w formacie txt

Do góry