Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    MIKROBIOLOGIA - Definicja i przedmiot badań

    MIKROBIOLOGIA – „micros; bios; logos” podobnie jak botanika i zoologia, jest działem biologii – nauki o życiu małych organizmów. Encyklopedia multimedialna PWN określa mikrobiologię jako „naukę o budowie, czynnościach i roli w przyrodzie (gospodarce) drobnoustrojów”.

    Przedmiotem badań mikrobiologii są...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /1 909

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    MIKROBIOLOGIA - Rys historyczny

    Pierwsze wzmianki o chorobach spotyka się już w najstarszych źródłach. Są to zapiski chińskie i indyjskie (XX i X w p.n.e., ospa); o wściekliźnie wspomina kodeks Esznana w Babilonii, a o gruźlicy i malarii donosi HIPOKRATES – ojciec medycyny greckiej. Pojawiają się przypuszczenia, że w otoczeniu...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /16.08.2013 Znaków /7 045

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻYWORODNOŚĆ

    Forma rozrodu występująca u ssaków łożyskowych, torbaczy, niektórych ryb, płazów i gadów oraz nielicznych bezkręgowców. Rozwój zarodkowy zwierząt żyworodnych przebiega w organizmie matki; zarodek jest odżywiany za pośrednictwem łożyska lub struktur spełniających podobną...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /341

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻEBRA

    Wydłużone, łukowato wygięte, parzyste kości lub chrząstki połączone z kręgosłupem. U większości kręgowe ów występują w tułowiu lub tylko w jego części piersiowej. U węży i jaszczurek beznogich ciągną się wzdłuż całego kręgosłupa.

    Ostatnie dwie pary nie zrastają się z mostkiem...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /750

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻOŁĄDEK

    Rozszerzona część przewodu pokarmowego pomiędzy przełykiem a jelitem. U człowieka żołądek jest jednokomorowy, składa się z wpustu, dna, trzonu i odźwiernika. Dzięki skurczom silnych mięśni ścian żołądka pokarm jest dokładnie mieszany z sokami trawiennymi. Komórki dna żołądka wytwarzają...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /1 279

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻÓŁĆ

    Substancja produkowana przez komórki wątroby (hepatocyty), umożliwia trawienie tłuszczowców. Składa się z wody, soli mineralnych, kwasów tłuszczowych i barwników żółciowych (biliwerdyna i bilirubina). Barwniki żółciowe, o charakterze detergentów, obniżają napięcie powierzchniowe tłuszczu i...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /785

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻYŁY

    Naczynia krwionośne doprowadzające krew z obwodu do serca. Odbierają z tkanek i narządów szkodliwe produkty przemiany materii i dwutlenek węgla, prowadzą krew do serca. Żyłami może też płynąć krew utlenowana (żyły płucne). Żyły mają podobną do —» tętnic, trójwarstwową strukturę, jednak w...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /2 458

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZMIENNOŚĆ OSOBNICZA

    Różnice w budowie, fizjologii czy zachowaniu (zwierzęta) między osobnikami jednej populacji. Wyróżnia się trzy typy zmienności: środowiskowa (fluktuacyjna), mutacyjna i rekombinacyjna.

    Środowiskowa wywołana jest wpływem odmiennych warunków otoczenia na osobniki. Powoduje zmiany tylko w fenotypie...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /1 225

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻYWICA

    Półpłynna, gęsta, lepka wydzielina roślin iglastych, np. sosny, świerka, jodły. Występuje w zbiornikach i kanałach żywicznych korzeni, łodyg i liści. Przy zranieniu rośliny wypływa na zewnątrz, krzepnie i zasklepia ranę. Dzięki właściwościom grzybobójczym i bakteriobójczym chroni roślinę...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /478

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZOOCHORIA

    Rozsiewanie nasion przez zwierzęta. Większość nasion posiada specjalne aparaty czepne, dzięki którym przyczepiają się do sierści lub piór (np. rzepik i łopian) lub wytwarzają mięsistą owocnię, która zostaje zjedzona przez zwierzęta, a nasiona po przejściu przez przewód pokarmowy trafiają na...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /KolesHaHa Dodano /07.08.2013 Znaków /378

    praca w formacie txt

Do góry