-
Ocena brak
Podział pożywek hodowlanych
Podłoża hodowlane podzielić możemy biorąc pod uwagę:
skład chemiczny:
naturalne – bulion, mleko, brzeczka słodowa, melasa buraczana
syntetyczne – złożone z odczynników chemicznych o ściśle znanym składzie ilościowym i jakościowym
półsyntetyczne – przygotowane z...
-
Ocena brak
Tlenowe metody hodowli mikroorganizmów
Hodowle powierzchniowe – na powierzchni pożywek zestalonych;
Hodowle statyczne –służą do badań morfologii, fizjologii, biochemii oraz otrzymywania czystych kultur;
Hodowle wgłębne – wzrost mikroorganizmów zachodzi w całej objętości pożywki płynnej na skutek ciągłego ruchu pożywki...
-
Ocena brak
Rodzaje pożywek stosowanych w mikrobiologii (przykłady)
Pożywki ogólnego zastosowania
bulion zwykły, odżywczy, brzeczka słodowa
agar zwykły, odżywczy, bulion z agarem
żelatyna
Pożywki wybiórcze stosowane do hodowli bakterii:
podłoża dla beztlenowców (podłoże Wrzoska, Wilsona-Blaira)
podłoża dla pałeczek...
-
Ocena brak
Beztlenowe metody hodowli bakterii
Prowadzi się je eliminując ze środowiska hodowlanego tlen następującymi metodami:
fizycznymi – np. wypompowanie tlenu ze środowiska lub przez hodowlę bakterii w pożywce płynnej zawierającej tkankę zwierzęcą (kawałki wątroby, nerki lub mięśnia sercowego np. pożywka Wrzoska) lub tkankę...
-
Ocena brak
WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowywanie pożywek
Znając skład jakościowy i ilościowy pożywki, dodaje się do wody destylowanej poszczególne składniki zgodnie z podaną recepturą, następnie ogrzewa na gazie do momentu uzyskania klarowności płynu i koryguje pH (jeżeli jest różne od oczekiwanego).
W zależności od rodzaju pożywki i wymaganych...
-
Ocena brak
WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Kwasowość: odczyn środowiska
pH lub stężenie jonów wodorowych jest jednym z czynników, który znacząco wpływa na ilościowy i jakościowy skład mikroflory w danym środowisku. Chociaż pH soku komórkowego mikroorganizmów utrzymuje się na poziomie bliskim obojętnemu, co zapobiega rozkładowi wrażliwych na działanie kwasów i zasad...
-
Ocena brak
WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży stałych
Rozlewanie pożywki na płytki Petriego:
odkorkować kolbkę z pożywką i opalić jej wylot w płomieniu palnika;
uchylić lekko wieczko szalki Petriego i wlać do niej pożywkę tak aby utworzyła na dnie kilkumilimetrową warstwę (około 10 ml podłoża);
zamknąć...
-
Ocena brak
WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Składniki odżywcze
Metabolizm komórki opiera się na dwóch przeciwstawnych procesach, które łączy proces wytwarzania, gromadzenia i przekazywania energii. Są to:
Anabolizm (asymilacja) – pobieranie z otoczenia i synteza na drodze redukcji związków o dużej złożoności (małej entropii), przy wykorzystaniu energii...
-
Ocena brak
WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży płynnych
Rozlewanie bulionu odżywczego do probówek:
przygotować w statywie, szereg jałowych probówek z korkami o pojemności około 25ml;
odkorkować kolbkę z podłożem i opalić jej wylot w płomieniu palnika;
odkorkować probówkę i opalić jej wylot w płomieniu palnika;
rozlewać bulion do...
-
Ocena brak
Skład chemiczny mikroorganizmów
Skład chemiczny drobnoustrojów jest zbliżony do składu chemicznego innych organizmów. Około 80% stanowi woda, która z jednej strony jest środowiskiem wewnętrznym komórki, w którym przebiega szereg reakcji chemicznych, a z drugiej odgrywa czynną rolę w tych reakcjach. Do innych bardzo ważnych związków...