Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Podział pożywek hodowlanych

    Podłoża hodowlane podzielić możemy biorąc pod uwagę:

    skład chemiczny:

    naturalne – bulion, mleko, brzeczka słodowa, melasa buraczana

    syntetyczne – złożone z odczynników chemicznych o ściśle znanym składzie ilościowym i jakościowym

    półsyntetyczne – przygotowane z...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /3 309

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Tlenowe metody hodowli mikroorganizmów

    Hodowle powierzchniowe – na powierzchni pożywek zestalonych;

    Hodowle statyczne –służą do badań morfologii, fizjologii, biochemii oraz otrzymywania czystych kultur;

    Hodowle wgłębne – wzrost mikroorganizmów zachodzi w całej objętości pożywki płynnej na skutek ciągłego ruchu pożywki...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /681

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rodzaje pożywek stosowanych w mikrobiologii (przykłady)

    Pożywki ogólnego zastosowania

    bulion zwykły, odżywczy, brzeczka słodowa

    agar zwykły, odżywczy, bulion z agarem

    żelatyna

    Pożywki wybiórcze stosowane do hodowli bakterii:

    podłoża dla beztlenowców (podłoże Wrzoska, Wilsona-Blaira)

    podłoża dla pałeczek...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /817

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Beztlenowe metody hodowli bakterii

    Prowadzi się je eliminując ze środowiska hodowlanego tlen następującymi metodami:

    fizycznymi – np. wypompowanie tlenu ze środowiska lub przez hodowlę bakterii w pożywce płynnej zawierającej tkankę zwierzęcą (kawałki wątroby, nerki lub mięśnia sercowego np. pożywka Wrzoska) lub tkankę...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 414

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowywanie pożywek

    Znając skład jakościowy i ilościowy pożywki, dodaje się do wody destylowanej poszczególne składniki zgodnie z podaną recepturą, następnie ogrzewa na gazie do momentu uzyskania klarowności płynu i koryguje pH (jeżeli jest różne od oczekiwanego).

    W zależności od rodzaju pożywki i wymaganych...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 316

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Kwasowość: odczyn środowiska

    pH lub stężenie jonów wodorowych jest jednym z czynników, który znacząco wpływa na ilościowy i jakościowy skład mikroflory w danym środowisku. Chociaż pH soku komórkowego mikroorganizmów utrzymuje się na poziomie bliskim obojętnemu, co zapobiega rozkładowi wrażliwych na działanie kwasów i zasad...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /3 228

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży stałych

    Rozlewanie pożywki na płytki Petriego:

    odkorkować kolbkę z pożywką i opalić jej wylot w płomieniu palnika; 

    uchylić lekko wieczko szalki Petriego i wlać do niej pożywkę tak aby utworzyła na dnie kilkumilimetrową warstwę (około 10 ml podłoża);

    zamknąć...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 875

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Składniki odżywcze

    Metabolizm komórki opiera się na dwóch przeciwstawnych procesach, które łączy proces wytwarzania, gromadzenia i przekazywania energii. Są to:

    Anabolizm (asymilacja) – pobieranie z otoczenia i synteza na drodze redukcji związków o dużej złożoności (małej entropii), przy wykorzystaniu energii...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /1 270

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WARUNKI HODOWLI MIKROORGANIZMÓW - Przygotowanie podłoży płynnych

    Rozlewanie bulionu odżywczego do probówek:

    przygotować w statywie, szereg jałowych probówek z korkami o pojemności około 25ml;

    odkorkować kolbkę z podłożem i opalić jej wylot w płomieniu palnika;

    odkorkować probówkę i opalić jej wylot w płomieniu palnika;

    rozlewać bulion do...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /549

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skład chemiczny mikroorganizmów

    Skład chemiczny drobnoustrojów jest zbliżony do składu chemicznego innych organizmów. Około 80% stanowi woda, która z jednej strony jest środowiskiem wewnętrznym komórki, w którym przebiega szereg reakcji chemicznych, a z drugiej odgrywa czynną rolę w tych reakcjach. Do innych bardzo ważnych związków...

    Ocena / Przedmiot / Biologia

    Autor /Otomar444 Dodano /20.08.2013 Znaków /2 276

    praca w formacie txt

Do góry