Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Witaminy — nieodzownym składnikiem w codziennych posiłkach kobiety ciężarnej

    Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy występuje u kobiety ciężarnej od pierwszych tygodni ciąży. Witaminy jako związki chemiczne, biologicznie czynne, biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, a tym samym wpływają na prawidłową przemianę materii i stwarzają odpowiednie warunki...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zawartość białka w 100 g niektórych produktów spożywczych

    Mleko, kefir, maślanka 3 g, jogurt zwykły 5 g, jogurt owocowy 4 g, ser twarogowy chudy 21 g, ser twarogowy tłusty 18 g, ser twarogowy homogenizowany 10 g, sery podpuszczkowe (żółte) 23—27 g, jaja

    2 sztuki duże 11 g, mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, baranie od 12 do 20 g, wątroba (wieprzowa, wołowa...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /2 822

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ćwiczenia lecznicze zapobiegające obniżaniu się i przemieszczeniu narządów jamy brzusznej

    Obniżenie narządów jamy brzusznej występuje najczęściej w wieku późniejszym.

    Przyczyną tego stanu jest zmniejszenie się napięcia mięśni podtrzymujących narządy jamy brzusznej»p mięśni dna miednicy, np. po porodach. Czynnościowa współzależność tych narządów z powłokami brzusznymi wskazuje na...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 902

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zawartość tłuszczu w 100 g niektórych produktów spożywczych

    Masło stołowe śmietankowe 74 g, oleje roślinne 100 g, słonina świeża 84 g, smalec 100 g, boczek wędzony 47 g, kiełbasy (zwyczajna, litewska, parówkowa, starowiejska) 17—30 g, kurczak chudy patroszony 6 g, mięso wieprzowe (części różne) od 11 do 22 g, mięso wołowe (części różne) 4—21 g, dorsz...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 521

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ćwiczenia fizyczne w czasie połogu

    Gimnastykę poporodową można rozpocząć już po 12—24 godzinach po urodzeniu dziecka, oczywiście w porozumieniu z lekarzem. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań, należy też zmobilizować się do wstania z łóżka. Szczególnie ważne znaczenie ma stosowanie gimnastyki w pierwszych 6—12 tygodniach po...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 658

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zapotrzebowanie na składniki mineralne w okresie ciąży

    W okresie-ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki mineralne nie tylko dla potrzeb płodu, ale również dla zabezpieczenia zdrowia matki przed niedokrwistością, próchnicą zębów itp.

    Składniki mineralne występujące w produktach spożywczych dzielimy na 2 grupy: makroelementy i mikroelementy. Do...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /2 289

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Żywienie kobiety w okresie ciąży i karmienia

    Współczesna nauka o żywieniu podkreśla coraz silniej związek między prawidłowym żywieniem a rozwojem człowieka, jego zdrowiem, odpornością, zdolnościami, rozwojem umysłowym, przedłużeniem okresu młodości i wieku dojrzałego oraz zachowaniem żywotności i wydolności organizmu w latach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /4 432

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fosfor

    Fosfor — oprócz wapnia — jest głównym składnikiem tkanki kostnej pod postacią fosforanu wapniowego, nadającego kościom i zębom twardą konsystencję. Ilość fosforu w kościach oceniana jest na 70—80%. Poza kośćcem fosfor wchodzi w skład tkanek miękkich, a zwłaszcza komórek mózgu, nerwów, mięśni, i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 350

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niedobory pokarmowe — wynikiem nieprawidłowego żywienia

    Nieprawidłowe żywienie może być wynikiem niedoborów ilościowych, jeśli kobieta spożywa zbyt małe ilości pokarmów yv stosunku do potrzeb organizmu, nie pokrywające należnego zapotrzebowania energetycznego (kalorycznego) z tytułu swojej pracy czy zaawansowanej ciąży.

    Nieprawidłowe żywienie może być...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /3 135

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Magnez

    Magnez. Norma magnezu ustalona dla potrzeb organizmu kobiety ciężarnej i karmiącej wynosi na dobę 450 mg (dla nieciężarnej przy pracy umiarkowanie ciężkiej 300—350 mg). Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla człowieka. Potrzebny jest do budowy kości i zębów, występuje we wszystkich komórkach i...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /maziajka Dodano /16.01.2014 Znaków /1 821

    praca w formacie txt

Do góry