Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Pielęgnacja roślin

    Polega ona z jednej strony na określonych zabiegach mechanicznych ułatwiających rozwój roślin, np. na okopywaniu, redleniu, przerywaniu, palikowaniu, a z drugiej strony na ochronie roślin uprawnych przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Ocenia się, że kosztem roślin uprawnych żyje na świecie ok. 7500...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 382

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Orientacyjny bilans żywności na świecie i w Polsce

    Głównymi źródłami surowców roślinnych i zwierzęcych, wykorzystywanymi w produkcji żywności na świecie, są: rolnictwo łącznie z ogrodnictwem, a w dalszej kolejności zasoby mórz i wód śródlądowych oraz produkty pochodzenia leśnego. Niewielkie stosunkowo ilości żywności są obecnie produkowane przez...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 327

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Proces technologiczny i proces produkcyjny

    Procesem technologicznym nazywa się ciąg operacji i procesów jednostkowych, następujących w określonej sekwencji czasowej, począwszy od chwili odbioru surowca do chwili otrzymania gotowego produktu (rys. 1.3).

    Proces produkcj i określa się najogólniej jako działalność ludzką przystosowującą zasoby i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /8 287

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zbiór albo sprzęt ziemiopłodów

    Ma on również wpływ na wysokość i jakość plonów. Ważne są tu takie czynniki, jak odpowiedni termin zbioru roślin oraz sposób wykonywania sprzętu. Od terminu zbioru, a więc od dojrzałości roślin, zależy ich przydatność do konsumpcji lub przerobu, ogólna masa zebranego surowca oraz zawartość w nim...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 121

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rolnicza produkcja żywności i jej główne czynniki

    Rolnictwo jest jedną z podstawowych dziedzin gospodarki, której głównym celem jest dostarczenie żywności albo bezpośrednio do konsumpcji, albo po przetworzeniu w zakładach przemysłu spożywczego.

    Podobnie jak technologia żywności, tak i rolnictwo mogą być różnie rozumiane ze względu na jego zakres. W...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /8 986

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Hiperfosfatemia

    Hiperfosfatemię rozpoznaje się, gdy wartości fosforu we krwi przekraczają górną granicę normy dla wieku.

    Przyczyny. Miperfosfatemia może być spowodowana nadmierną podażą fosforanów. Dotyczy to szczególnie niemowląt karmionych mlekiem krowim czy też mieszankami mlecznymi. Do zwiększonego wchłaniania...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /milka Dodano /28.01.2014 Znaków /5 243

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Hipofosfatemia

    Uwzględniając czas wystąpienia hipofosfatemii oraz następstwa kliniczne, można wyróżnić postać ostrą, najczęściej wiążącą się z przesunięciem fosforanów do komórek, oraz postać przewlekłą, do której najczęściej prowadzą trzy pierwsze grupy patologii. W okresie noworodkowo-niemowlęeym...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /milka Dodano /28.01.2014 Znaków /6 338

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Hiperkalcemia

    W okresie noworodkowo-niemowlęcym najczęściej stwierdza się jatrogenną hi-perkalcemię, spowodowaną nadmierną podażą wapnia i/lub witaminy D. Ta przyczyna powinna być brana pod uwagę w pierwszej kolejności przed rozszerzeniem rozpoznania o rzadsze zespoły chorobowe. Pierwotna nadczynność przytarczyc...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /milka Dodano /28.01.2014 Znaków /5 533

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Choroba Hirsehsprunga

    Jest lo choroba wrodzona, powstała w wyniku odcinkowego brakli śródśeiennyeh zwojów nerwowych w dystalnej części jelita grubego z wtórnym poszerzeniem światła proksymalnej części okrężnicy i utrudnionym oddawaniem stolca.

    Eliopalogeneza. Przyczynę choroby wiąże się z mutacją genu RET albo genu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /milka Dodano /28.01.2014 Znaków /2 080

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niedobór arantytrypsyny

    Niedobór arantytrypsyny - inhibitora aktywności proteaz, syntetyzowanego w wątrobie - jest najczęstszą wrodzoną przyczyną cholestazy wewnątawątrobowej u niemowląt oraz rozedmy płuc w wieku dorosłym.

    Etiologia. Choroba dziedziczy się autosomalnie recesywnie. Niedobór jest związany z mutacją genu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /milka Dodano /28.01.2014 Znaków /3 168

    praca w formacie txt

Do góry