Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Czynniki ekonomiczne organizacyjne i polityczne

    Do czynników tych należą:

    1.    Ceny za artykuły rolne - powinny one zapewniać opłacalność produkcji i stymulować ją w odpowiednim kierunku.

    2.    Zbyt i formy skupu - powinny one warunkować łatwą sprzedaż. Sprzedaż ta może odbywać się na wolnym rynku albo w ramach umów kontraktacyjnych, w...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 324

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki techniczne i agrotechniczne

    Czynniki techniczne można by podzielić na dwie grupy:

    -    czynniki wchodzące w skład zaplecza technicznego i infrastruktury wsi -budynki i maszyny rolnicze, środki transportu, energia elektryczna, wodociągi, kanalizacja, paliwa, smary, telefony itp.,

    -    czynniki bezpośrednio związane z produkcją...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 144

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki humanistyczne

    Są to czynniki natury subiektywnej i socjologicznej, mające duże znaczenie w produkcji nie tylko rolniczej. Można do nich zaliczyć: wiedzę zawodową, doświadczenie zawodowe zdobywane w czasie pracy w produkcji rolniczej, uzdolnienia do kierowania nowoczesnym gospodarstwem rolnym, zamiłowanie do zawodu...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 136

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kwalifikowane nasiona siewne i sadzeniaki

    Nowoczesna uprawa roślin opiera się w dużym stopniu na stosowaniu kwalifikowanego materiału siewnego i sadzeniaków. Produkcja tego materiału jest wielostopniowa. W krajach wysoko rozwiniętych (np. w Niemczech) produkcją tą zajmują się specjalne przedsiębiorstwa hodowlane, współpracujące z instytutami...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 111

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Zasoby wód słodkich i morskich oraz ich wykorzystanie jako źródła żywności

    Ogólna powierzchnia mórz i oceanów wynosi 361 min km2 i stanowi 71% ogólnej powierzchni globu ziemskiego (510 min km2). Woda morska zawiera wszystkie składniki chemiczne potrzebne do rozwoju roślin, a ponadto dociera do niej ponad 70% energii słonecznej, którą otrzymuje Ziemia. Nic więc dziwnego, że morza i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 022

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nawożenie roślin

    Trudno wyobrazić sobie dzisiaj wysokie plony w rolnictwie bez systematycznego zasilania gleby w składniki mineralne i korygowania jej kwasowości. Nawożenie naturalne w postaci obornika i kompostu jest niewystarczające i przy wysokich plonach rośnie zapotrzebowanie na nawozy sztuczne. Zużycie ich ogółem...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /815

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Surowce i produkty spożywcze pochodzenia leśnego

    W dawnych czasach lasy stanowiły główne źródło żywności. Dostarczały one nie tylko mięsa z upolowanej zwierzyny, ale i owoców, np. malin, jeżyn, czarnych jagód, brusznic oraz orzechów i grzybów. Obecnie wskutek zmniejszania się powierzchni zajętej przez lasy oraz rozwoju rolnictwa, ilość żywności...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 248

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Melioracje rolne i wykorzystanie ścieków

    Melioracje rolne są to zabiegi techniczne i rolnicze mające za zadanie polepszenie właściwości naturalnych środowiska przyrodniczego oraz trwałego zwiększenia żyzności gleb.

    Wpływają one nie tylko na bilans wody, ale i na stosunki cieplne i powietrzne w glebie oraz na wilgotność i temperaturę...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 908

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Definicje, zakres i charakter technologii żywności

    Terminem technologia określa się dział wiedzy technicznej obejmujący metody wytwarzania (lub przetwarzania) surowców, półproduktów i wyrobów. Technologia dzieli się zależnie od rodzaju otrzymanego produktu, przerabianego surowca lub zastosowanej metody, wyróżnia się np.: technologię metali, technologię...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /9 757

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Nowe źródła żywności

    Szybki rozwój ludności na świecie i pogłębiający się deficyt żywności, a zwłaszcza białka, zmuszają do poszukiwania nowych źródeł pożywienia. Wprawdzie można otrzymać jeszcze więcej żywności od dotychczasowego głównego jej producenta, tj. od rolnictwa, przez intensyfikację produkcji, wymaga to...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 658

    praca w formacie txt

Do góry