Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Destylacyjne oddzielanie alkoholu etylowego

    Destylacja ma podstawowe znaczenie w gorzelnictwie i w ogóle w przemyśle spirytusowym, który obejmuje gorzelnictwo rolnicze (zwykle ziemniaczane) i przemysłowe, przemysł rektyfikacyjny i wódczany. Destylacja jest prawie synonimem gorzelnictwa (pędzenie wódki, niem. Brennerei, franc. distillerie, ang...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 138

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Pasteryzacja

    Pasteryzacja polega na ogrzewaniu materiału do temperatur nie przekraczających 100°C (przeważnie 65-85°C). Ma ona na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i przedłużenie trwałości produktu wskutek prawie całkowitego unieszkodliwienia form wegetatywnych, a w przypadku żywności o pH poniżej 4,5...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 196

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Produkcja glonów

    Glony (Algae) są to niższe rośliny samożywne (autotrofy) zawierające chlorofil, mogące syntetyzować masę organiczną z podłoża mineralnego w środowisku wodnym (zawierającym np. C02 jako źródło węgla) przy wykorzystaniu do tych celów energii światła słonecznego. Zainteresowanie technologów...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 639

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procesy i operacje fizykochemiczne

    Wśród wielu procesów i operacji, składających się na technologię produkcji żywności, poważne miejsce zajmują takie zjawiska, jak tworzenie emulsji, krystalizacja oraz różne postacie algomerowania. Zjawiska te nie tworzą wprawdzie jednolitej grupy, łączy je jednak wspólna cecha - zachodzące w nich...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 230

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Fermentacja kwasu mlekowego

    Fermentacja ta jest wykorzystywana od niepamiętnych czasów w przygotowywaniu różnych kwaśnych napojów z mleka lub serwatki (zwykłe zsiadłe mleko, jogurt, kefir, mazun, leben i wiele innych - o zawartości 0,8-2,5% kwasu mlekowego), przy ukwaszaniu śmietany przed jej zmaślaniem, przy kiszeniu, np. kapusty i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 659

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Krystalizacja

    Krystalizacją nazywa się wydzielanie fazy stałej w postaci kryształów. Wydzielanie to może się odbywać z fazy płynnej (z roztworu lub stopu) lub z gazowej. Ten ostatni proces nazywa się sublimacj ą Atomy w krysztale (jony lub cząsteczki) są ułożone w przestrzeni w sposób uporządkowany, według...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /9 939

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mikrobiologiczne otrzymywanie enzymów, aminokwasów, tłuszczu i polisacharydów

    Synteza enzymów, aminokwasów, tłuszczu i innych metabolitów przez drobnoustroje jest uwarunkowana czynnikami genetycznymi i warunkami środowiskowymi. Mikroorganizmy charakteryzują się bardzo dużą ilością różnych genotypów, a więc prawie nieograniczonymi możliwościami produkcji różnych związków...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 353

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Procesy chemiczne w technologii żywności

    Mianem procesów chemicznych określa się te procesy techologiczne, których istotą są reakcje chemiczne, wymagające zastosowania określonych substancji chemicznych i przebiegające bez udziału czynnika biologicznego. Z uwagi na wieloskładnikowy charakter surowców i produktów spożywczych (z nielicznymi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 024

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Lipazy

    Lipazy rozszczepiają wiązanie tłuszczowe w glicerydach z przyłączeniem wody

    i utworzeniem wolnych kwasów tłuszczowych. Działają one wybiórczo na określoną pozycję rozkładanego wiązania estrowego. Szybkość hydrolizy glicerydów (lipo-liza) rośnie wraz z liczbą występujących w nich reszt kwasów...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 294

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Uwodornianie tłuszczów

    Zabieg ten prowadzi się na tłuszczach pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, ciekłych w temperaturze pokojowej, w celu ich utwardzenia i nadania przez to cech fizycznych (konsystencji i cech smakowo-zapachowych), dzięki którym tłuszcze te lepiej nadają się do wyrobu margaryny, tłuszczów do smażenia i...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 972

    praca w formacie txt

Do góry