Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Użycie azotu jako czynnika utrwalającego

    Sama nazwa tego pierwiastka gazowego (gr.: a - nie, zoo - żyje) sugeruje abiotyczny charakter tego bardzo „inertnego” pierwiastka, który w ostatnich czasach jest często stosowany jako środek zastępujący powietrze w różnych zwłaszcza suchych produktach w hermetycznym opakowaniu (gazowe opakowanie). Chodzi...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 534

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Perspektywy radiacyjnego utrwalania żywności

    Czynnikiem ograniczającym szanse upowszechnienia się tej metody jest stosunkowo wysoki koszt, przy braku zdecydowanej wyższości nad innymi metodami, zwłaszcza apertyzacją lub mrożeniem. Jakkolwiek dotychczas nie stwierdzono większej toksyczności produktów napromieniowanych w porównaniu z produktami...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 730

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Utrwalanie przez usunięcie pewnych składników niezbędnych dla drobnoustrojów

    Do kategorii tego rodzaju metod można zaliczyć odpowietrzanie w apertyzacji i wszelkie metody związane z odwadnianiem, a więc różne systemy koncentracji i suszenia żywności, w których bezwarunkową lub warunkową trwałość produktu zawdzięcza się usunięciu lub obniżeniu do granicy krytycznej dwóch...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 125

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Drgania dźwiękowe i naddźwiękowe jako czynnik konserwujący

    Fale akustyczne lub dźwiękowe mają charakter falowania mechanicznego, podłużnego, które jest słyszalne przez człowieka w granicach od ok. 20 do 20 000 drgań na sekundę. Powyżej tej częstotliwości (tj. powyżej 20-30 kHz) zalicza się je do fal naddźwiękowych (supersonicznych), niesłyszalnych dla...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 093

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Skojarzone metody utrwalania żywności

    Pod pojęciem skojarzonych metod utrwalania żywności rozumie się metody, w których wykorzystuje się niejeden, ale więcej czynników konserwujących, przy czym czynniki te mogą być stosowane jednocześnie, bądź mogą następować po sobie. W praktyce trudno jest znaleźć produkt spożywczy całkowicie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /4 646

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Usuwanie drobnoustrojów metodą filtrowania

    Wyjaławianie ośrodków ciekłych i względnie klarownych przez ich filtrowanie jest stosowane od dawna w pracach mikrobiologicznych, np. przy produkcji surowic nie znoszących silniejszego ogrzewania i nawet w związku ze stosowaniem tego rodzaju metody sterylizacji wykryto przesączalne formy drobnoustrojów o...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 811

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności

    Rozwój przemysłu spożywczego i stosowanie nowoczesnych technologii spowodowały konieczność używania wielu dotychczas nie wykorzystywanych składników, których dodatek do tradycyjnych surowców powoduje uzyskanie nowych cech produktu oraz poprawienie jego jakości. Dodatki tego typu wprowadzone w procesie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 712

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Usuwanie drobnoustrojów metodą wirowania

    Skuteczność oddzielenia drobnoustrojów za pomocą wirowania zależy z jednej strony od technicznych parametrów wirówki i jej pracy (średnicy bąka lub bębna, liczby obrotów w jednostce czasu), a z drugiej - od charakteru wirowanego ośrodka (jego gęstości i lepkości) oraz od charakteru mikroflory w ośrodku...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 888

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Barwniki w żywności

    Barwniki są jednym z najważniejszych dodatków do żywności. Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość, zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Barwniki dzielą się na naturalne i identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i syntetyczne...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 966

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Niszczenie drobnoustrojów metodą wysokich ciśnień

    Niszczące działanie wysokich ciśnień na drobnoustroje wykazał B. Hite już w 1899 r. Poddawał on mleko ciśnieniu 680 MPa w temperaturze pokojowej w ciągu 10 min i stwierdził, że liczba żywych drobnoustrojów w mleku zmniejszyła się z 107 do 101—! O2. Również mięso poddane ciśnieniu 540 MPa w temp...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /5 626

    praca w formacie txt

Do góry