-
Ocena brak
Oczyszczanie mechaniczne
Pierwszym etapem oczyszczania ścieków jest usunięcie z nich zawiesin i cząstek pływających. Jest to czyszczenie mechaniczne albo wstępne. Dokonuje się go przy pomocy krat, sit, piaskowników, osadników i odtłuszczaczy. W piaskownikach następuje oddzielenie frakcji nieorganicznej (cięższej - opada na dno)...
-
Ocena brak
Kontrola wydajności maszyn i urządzeń
Kontrolowanie wydajności maszyn i urządzeń umożliwia zapewnienie optymalnych warunków pracy, zarówno w aspekcie jakości gotowego produktu, jak też ekonomiczności realizowanego procesu technologicznego. Istotnym elementem kontroli jest poprawność ustawienia maszyn i urządzeń w liniach technologicznych...
-
Ocena brak
Natlenianie ścieków
Natlenianie ścieków tlenem atmosferycznym jest uzupełnieniem innych metod oczyszczania ścieków. Przeprowadza się je w urządzeniach zapewniających dużą powierzchnię styku z powietrzem i umożliwiających intensywne mieszanie (kaskady, zastawki, progi). Natlenianie zachodzi także w płytkich zbiornikach...
-
Ocena brak
Kontrola sanitarno-higieniczna
Kontrola sanitarno-higieniczna w zakładach przemysłu spożywczego odgrywa bardzo dużą rolę, gdyż ma wpływ na to, czy produkt jest bezpieczny dla konsumenta. W kontroli wykorzystywane są głównie metody mikrobiologiczne i chemiczne, przede wszystkim do oceny procesu technologicznego. Sfera produkcji podlega...
-
Ocena brak
Wódki I spirytus
Wódki zawierają znaczne ilości etanolu i z tego względu są produktami względnie trwałymi. Butelki z wódkami należy magazynować w pozycji stojącej w stałej temperaturze rzędu 15-20°C, chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Krótkotrwałe działanie niskiej lub wysokiej temperatury...
-
Ocena brak
Ochrona środowiska w procesie prowadzenia działalności gospodarczej
Podstawowym instrumentem ochrony środowiska są regulacje prawne, które obejmują:
- ustalenie norm dopuszczalnych (standardów) dotyczących jakości środowiska dla różnych jego składników, tj. powietrza, wody i gleby;
- administracyjne wymagania dotyczące jakości produktów i procesów;
- regulacje...
-
Ocena brak
Zastosowanie chłodnictwa i sprężonych gazów
W gospodarce energetycznej zakładów oprócz gospodarowania parą wodną i energią elektryczną duże znaczenie ma chłodnictwo i gospodarka sprężonymi gazami. Sprężarki stosowane w obu powyższych przypadkach są odbiornikami dużych ilości energii elektrycznej, dostarczając w zamian innych nośników...
-
Ocena brak
Chleb
Chleb jest produktem o małej trwałości, a jego psucie się jest spowodowane procesem czerstwienia albo pleśnienia. Mianem czerstwienia określa się zmiany chemiczne i fizyczne zachodzące w produktach piekarskich po wypieku, powodujące niekorzystne zmiany jakości pieczywa. Miękisz staje się twardy, kruchy...
-
Ocena brak
Mechaniczne i fizyczno-chemiczne uzdatnianie wody
Woda w stanie surowym na ogół nie odpowiada wymaganiom stawianym przez użytkownika. Dlatego istnieje potrzeba jej uzdatniania (oczyszczania).
Metody uzdatniania wody dzielą się na mechaniczne i fizyczno-chemiczne. Do mechanicznych sposobów oczyszczania wody zalicza się usuwanie zawiesin za pomocą...
-
Ocena brak
Zanieczyszczenia wody
Woda jest jednym z głównych elementów środowiska zewnętrznego, któremu życie na Ziemi zawdzięcza swe istnienie. Woda pokrywa ok. 75% powierzchni globu i jest wykorzystywana przez człowieka do wielorakich celów, także do celów przemysłowych i energetycznych.
Wody biorące udział w cyklu kołowym w...