Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Techniki masażu klasycznego

    W masażu klasycznym stosujemy kolejno następujące techniki: głaskanie, rozcieranie, ugniatanie, oklepywanie, wibrację, wałkowanie, wyciskanie. Głaskanie

    Masaż zaczynamy od głaskania i głaskaniem go kończymy, a także głaskaniem przeplatamy poszczególne techniki. Najczęściej głaskanie wykonujemy...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /rambo Dodano /30.01.2014 Znaków /7 705

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Masaż mięśni grzbietu

    Pacjent leży na brzuchu, kończyny górne ułożone wzdłuż ciała, głowa na boku. Stojąc z lewej strony pacjenta, na wysokości jego odcinka lędźwiowego, przeprowadzamy masaż na stronie przeciwnej grzbietu stosując wszystkie techniki. Po wymasowaniu jednej strony grzbietu przechodzimy na drugą stronę...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /rambo Dodano /30.01.2014 Znaków /1 712

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wpływ masażu na skórę

    Skóra stanowi zewnętrzną powłokę ciała. Według embriologii skóra, nerwy i tkanka mózgowa rozwijają się z tego samego listka zarodkowego, dlatego też skóra jest ściśle związana z centralnym układem nerwowym i co za tym idzie -odbiera różne bodźce jak: ciepło, zimno, ból, dotyk.

    Podczas masażu...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /rambo Dodano /30.01.2014 Znaków /996

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Masaż mięśni przykręgosłupowych

    Pacjent leży na brzuchu, kończyny górne ułożone wzdłuż ciała, głowa na bo-;u. Masaż kręgosłupa (po obu stronach) możemy wykonywać stojąc z jednej trony pacjenta.

    jłaskanie - przeprowadzamy całą powierzchnią dłoniową jednej ręki (druga jako obciążenie) raz po jednej stronie kręgosłupa, raz...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /rambo Dodano /30.01.2014 Znaków /2 234

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Wpływ masażu na mięśnie

    Mięśnie stanowią czynną część układu ruchowego. Czynność mięśni jest regulowana przez centralny układ nerwowy. Mięśnie poruszają nasze ciało, ale same bez bodźca układu nerwowego nie mogą działać. Najważniejszą właściwością mięśni jest ich zdolność do skurczów. W mięśniach...

    Ocena / Przedmiot / Medycyna

    Autor /rambo Dodano /30.01.2014 Znaków /998

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Konteneryzacja

    Najnowocześniejszą obecnie formą transportu żywności, głównie chłodniczego, jest transport w kontenerach, umożliwiający przenoszenie całego ładunku wraz z kontenerem, z jednego środka transportowego na drugi oraz składowanie kontenerów jednego na drugim do sześciu warstw. W transporcie drogowym do...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 424

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Woda do celów chłodniczych

    Woda chłodnicza przeznaczona jest do odprowadzania ciepła z urządzeń chłodniczych, dlatego powinna mieć jak najniższą temperaturę, ponieważ od tego zależy ilość odprowadzanego ciepła i jej zużycie. Woda chłodnicza nie powinna tworzyć osadów utrudniających wymianę ciepła i przepływ wody. Nie...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 664

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Kontrola techniczna a proces produkcyjny

    Kontrola techniczna procesu produkcyjnego jest to ogół operacji zapewniających właściwą jakość produktu żywnościowego, przez sprawdzenie jakości surowców, półproduktów, dozór nad prawidłowością przebiegu procesu technologicznego oraz kontrolę wyrobów gotowych. Kontrola techniczna obejmuje również...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /2 354

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Oczyszczanie chemiczne

    Chemiczne oczyszczanie ścieków jest stosowane od wielu lat. Oprócz neutralizacji ścieków można uzyskać wydzielenie substancji stałych, organicznych, koloidalnych, a także substancji rozpuszczalnych, głównie soli metali. Zastosowanie chloru i związków chlorowo-tlenowych umożliwia odkażanie ścieków...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /1 551

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Systemy kontroli procesu produkcyjnego

    Początkowo system kontroli procesu technologicznego (i produkcyjnego) polegał na kontroli jakości produktu gotowego, po zakończeniu procesu technologicznego, bez ingerencji w poszczególne operacje, bez bezpośredniego udziału kontrolerów w tworzeniu jakości produktu.

    Kolejnym etapem jest kontrola jakości...

    Ocena / Kategoria / Rolnictwo

    Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014 Znaków /3 399

    praca w formacie txt

Do góry