Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    ŻYWNOŚĆ JAKO LEK

    Omówienie terapeutycznego oddziaływania żywności należy rozpocząć od definicji obu pojęć podanych w obowiązujących aktualnie przepisach prawnych. Tak więc, o ile żywnością (środkiem spożywczym) nazywa się substancję lub mieszaninę substancji, która zawiera znaczące ilości jednego lub więcej...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 980

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    NEGATYWNE MIERNIKI ZDROWOTNE

    Trudności w stosowaniu pozytywnych mierników zdrowia powodują, że epidemiologia skupia swoją uwagę na wskaźnikach zdrowia, które mogą być łatwo mierzone i służyć za podstawę działania lub podejmowania decyzji w zakresie polityki zdrowotnej. W konsekwencji większość stosowanych mierników zdrowia to...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 330

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki psychospołeczne zdrowia

    Środowisko społeczne nuże być źródłem stresu. Jego przejawy na różnych poziomach życia sputcirzucgu mają duminującc ziiaczunic jaku czynnik ucuiupsychicznego ohciążcnia jednostki. Główną przyczyną stresu jest brak zaspokojenia różnych potrzeb człowieka (p. lista Maslowa) w warunkach nieprzyjaznego...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 056

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki ekonomiczne

    Prawidłowe wybory zdrowotne mogą być podejmowane w każdych praktycznie warunkach ekonomicznych. Zależy to przede wszystkim od wiedzy i motywacji, jakimi dysponuje jednostka. Wysoką kulturą zdrowotną odznaczają się niekiedy ludzie biedni i bez szczególnego wykształcenia. Niemniej, zdrowotnie poprawny...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 455

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Rola instytucji publicznych

    We współczesnych państwach na ogół dostrzega się znaczenie prawidłowych zuchowuń zdrowotnych dlu pomyślności społeczeństwu. Biorąc pod uwugę wyni kającc stąd korzyści, nic pow inna być zaniedbywana żadna z istotnych dróg prowadzących do tego celu. Na pierwszym miejscu znajdują się wysiłki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 383

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ŻYWNOŚĆ WCZORAJ I DZIŚ ORAZ JEJ WYKORZYSTANIE W ŻYWIENIU

    Żywność i jej wytwarzanie przeszły na przestrzeni dziejów ewolucję, której następstwa dla odżywiania się ludzi i tym samym dla ich zdrowia były wielorakie (tab. 2.1).

    Historia rodzaju ludzkiego zaczęła się około 7 milionów lat temu od dwunożnych istot czlowickowatych. zwanych hominidami. Nasz...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 138

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Stan funkcjonalny

    Stan funkcjonalny jako kryterium zdrowia ma istotne znaczenie praktyczne. Wskazuje, jak jednostka iadzi sobie z wymaganiami dnia codziennego Oi&z innymi wyzwaniami. Na jednym końcu skali zdolności funkcjonalnych mieści się zdolność do samodzielnego poruszania się i samoobsługiwajnia w życiu codziennym. a...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 158

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Czynniki społeczne a zdrowie

    Środowisko społeczne tworzy zasadniczy wymiar bytowania człowieka i jego rozwoju na różnych płaszczyznach. W sposób pośredni lub bezpośredni wyznacza też warunki zdrowotne. Poprzez różnorodne przystosowania o charakterze społecznym człowiek może wpływać na te warunki. Znalazło to szczególny wyraz w...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 248

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Ocena zdrowia populacji

    Ocena zdrowia dotyczy rćżnych jego składowych. Są to: obecność lub brak obiektywnie stwierdzonych chorób i odchyleń od stanu prawidłowego, występowanie dolegliwości i ocena samopoczucia, odporność na zwiększone obciążenie fizyczne i neuropsychiczne. funkcjonowanie w środowisku społecznym itp...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 135

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Warunki społeczno-ekonomiczne

    Spośród różnych zmiennych społecznych, wpływających w makroskali na stan zdrowia, na pierwszym miejscu wymienia się dochód narodowy. Nic brakuje również danych wskazujących, że wzrost zamożności nie jest samoczynnym instrumentem podnoszącym stan zdrowotności społeczeństwa. Wielokrotnie wskazywano...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 121

    praca w formacie txt

Do góry