Inne /27 417 prac/

  • Ocena brak

    Ilość i jakość spożywanych tłuszczów

    W badaniach populacji krajów europejskich i pozaeuropejskich stwierdzono silną dodatnią korelację pomiędzy zawartością tłuszczów w diecie a zapadalnością mężczyzn na raka jelita grubego, dcóiy, gruczołu krokowego i płuc oraz białaczki. W przypadku kobiet korelacja taka dotyczyła, obok raka jelita...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 664

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DEFINICJE I ZAKRES EPIDEMIOLOGII ŻYWIENIOWEJ

    Współczesna definicja epidemiologii określa ją jako naukę zajmującą się oceną wpływu czynników i warunków środowiskowych na występowanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych i niczakaźnych oraz ich konsekwencji - inwalidztwa i zgonów.

    Podmiotem zainteresowania epidemiologii jest populacja...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 924

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    ZINTEGROWANE MIERNIKI ZDROWIA

    Na sytuację zdrowotną społeczeństwa wpływa wiele czynników związanych ze stylem życia, sposobem odżywiania, szeroko pojętym środowiskiem i obciążeniem genetycznym. Dlatego w końcu ubiegłego wieku pojawiły się propozy cje kompleksowych wskaźników, które uwzględniałyby zarówno czynniki...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 569

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    OCENA WIELKOŚCI SPOŻYCIA ŻYWNOŚCI

    Podstawą oceny żywieniowych czynników ryzyka wpływających na stan zdrowia jest określenie wielkości spożycia żywności i zawartych w niej składników, dlatego jednym z istotnych zadań epidemiologii żywieniowej jest ocena sposobu żywienia dostarczająca informacji m.in. o tym. co i w jakiej ilości się...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /5 366

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie

    Styl życia i odżywianie są głównymi czynnikami ryzyka zaburzeń zdrowia i w największym stopniu decydują o chorobowości i umieralności. Ich wpływ na długość i jakość życia ludzi, według koncepcji Lalonda. jest szacowany na około 50%. Występowanie problemów zdrowotnych nic jest jednakowe na całym...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 962

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    DOBÓR PRÓBY I OBLICZENIE NIEZBĘDNEJ JEJ LICZEBNOŚCI

    W badaniach epidemiologicznych bardzo ważny jest odpowiedni dobór próby, a często spotykanym błędem jest niedocenianie zasad wyliczania jej wielkości i doboru z populacji generalnej. Populacja generalna to cała zbiorowość, którą chcemy poznać, opisując i charakteryzując występujące w niej...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /3 223

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    OCENA POWIĄZAŃ POMIĘDZY NARAŻENIEM A EFEKTEM ZDROWOTNYM

    Celem większości badań epidemii logicznych jest ocena powiązań między narażeniem a efektem zdrowotnym. Epidemiolog musi dokładnie zdefiniować, które elementy narażenia i efektów zdrowotnych w wiarygodny sposób można uznać za powiązane ze sobą. W epidemiologii żywieniowej może to być łańcuch...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /785

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej

    Epidemiologia żywieniowa zajmuje się analizowaniem powiązań między żywieniem a zdrowiem. Dlatego też żywieniowcom, obok danych o spożyciu, niezbędne są informacje o stanie odżywienia lub szerzej - o stanie zdrowia, zwłaszcza w zakresie chorób uznawanych za dictozalcżnc. a także umiejętność...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /1 521

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    WPŁYW ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA NA STAN ZDROWIA

    Ścisły związek między żywnością, jaką człowiek spożywa, a jego stanem zdrowia i długością życia był dostrzegany juz w V w. p.n.e. przez ojca medycyny Hipokra-tesa. Od tamtego czasu nauka zgromadziła niezliczone dowody potwierdzające słuszność owego poglądu, przy czym związki żywności ze...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /7 055

    praca w formacie txt
  • Ocena brak

    POZYTYWNE MIERNIKI ZDROWOTNE

    W ocenie stanu zdrowia populacji, prócz biomarkerów, wykorzystywane są również mierniki pochodzące z różnych źródeł informacji. Ogólnie można je podzielić na pozytywne i negatywne. Pozytywne mierniki zdrowia, oparte na metodach fizjologicznych i antropometrycznych, służą do określania sprawności i...

    Ocena / Kategoria / Dietetyka

    Autor /niebieska Dodano /12.02.2014 Znaków /2 513

    praca w formacie txt

Do góry