-
Ocena brak
Biotechnologia
Współczesna biotechnologia, oparta na rozwoju genetyki, biochemii, mikrobiologii i biologii molekularnej, umożliwia otrzymywanie organizmów modyfikowanych metodami inżynierii genetycznej (GMO): mikroorganizmów, roślin i zwierząt o udoskonalonych lub nowych cechach użytkowych.
Badania nad modyfikacją...
-
Ocena brak
WPŁYW ZACHODZĄCYCH ZMIAN KLIMATYCZNYCH NA PRZYSZŁĄ PRODUKCJĘ ŻYWNOŚCI
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lal ożywiona działalność gospodarcza człowieka zaczęta wpływać na klimat, powodując istotne zmiany klimatyczne w różnych rejonach świata. Zmiany te są spowodowane procesami urbanistycznymi, rozwojem przemysłu, a zwłaszcza zwiększoną emisją do atmosfery energii...
-
Ocena brak
Kwas foliowy i witamina B12
Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy dcoksytymidylanu (dTMP). który powstaje w wyniku mctylacji deoksyurydylanu (dUMP). Niedobór kwasu folio-wego jest przyczyną akumulacji dUMP i wbudowania uracylu zamiast tyminy w łańcuch DNA. powodując powstawanie mutacji, złamań DNA oraz złamań chromosomów. Podobny...
-
Ocena brak
KLIMAT A MODEL ŻYWIENIA
Jakkolwiek w obecnym świecie obserwujemy ekspansywną migrację żywności na wszystkie kontynenty, to jednak ludność zamieszkująca poszczególne strefy klimatyczne najczęściej korzysta z lokalnych zasobów żywności, co ściśle w iąże się zc stosunkowo łatwym jej pozyskaniem, względnie niską ceną...
-
Ocena brak
Witaminy antyoksydacyjne
Dotychczasowe obserwacje wskazują, że witamina I£ jest kluczowym antyoksy-dantem przeciwdziałającym uszkodzeniom DNA przez reaktywne formy tlenu, a ponadto jej obecność zwiększa stopień usuwania uszkodzonego DNA z komórek. Podawanie witaminy 1E wywcłującc istotny wzrost jej stężenia w osoczu nic wpływa...
-
Ocena brak
Klimat śródziemnomorski
Klimat śródziemnomorski istotr.ic wpłyną! na ukształtowanie się swoistego modelu żywienia społeczeństw zamieszkujących rejony basenu Morza Śródziemnego. Żywienie ludności krajów śródziemnomorskich opiera się w głównej mierze na surowcach i produktach żywnościowych pozyskiwanych w tym klimacie. W...
-
Ocena brak
UWARUNKOWANIA MAKROEKONOMICZNE
Istnienie zależności pomiędzy wielkością PKB przypadającego na jednego mieszkańca a składem przeciętnej diety zostało dowiedzione blisko -Mi lat temu przez Perisse, Sizaret i Francois. Autorzy ci na podstawie analizy danych statystycznych dotyczących poziomu rozwoju gospodarczego poszczególnych krajów i...
-
Ocena brak
Azjatycki model żywienia
Azjatycki model żywienia zasługuje na uwagę, bowiem wiele chorób uznanych za cywilizacyjne jak zawały serca, cukrzyca i nowotwory, w populacjach zamieszkujących różne regiony Azji występuje w znacznie mniejszym stopniu. Tradycyjna dicta azjatycka opiera się w dużej mierze na surowcach pozyskiwanych w...
-
Ocena brak
KLIMAT I JEGO ZRÓŻNICOWANIE
Życie i działalność człowieka są ściśle związane ze środowiskiem, w którym przebywa. a warunki tego środowiska są kształtowane przez panujący tam klimat i czynniki pogodowe.
Klimat definiuje się jako charakterystyczny przebieg zjawisk pogodowych na danym obszarze w okresie .10-50 lat.
Klimat jest...
-
Ocena brak
Południowoamerykański model żywienia
Podstawowym pożywieniem pochodzenia roślinnego mieszkańców Ameryki Łacińskiej są: kukurydza i ziemniaki, ale także ryż, rośliny strączkowe, owoce i orzechy. Posiłki zestawiane są głównie z lokalnie uprawianych surowców roślinnych, bogatych w składniki mineralne i antyoksydanty. Ograniczone jest...